Αναλύσεις

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, πρόκληση NPLs, καταθέσεις - Τσίπρας: Κοντά στο 2% το ΑΕΠ

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, πρόκληση NPLs, καταθέσεις - Τσίπρας: Κοντά στο 2% το ΑΕΠ
Οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να βρίσκεται στο επίκεντρο
Την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα αναφέρθηκαν στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η κατάσταση στην οικονομία και τις αγορές παρουσιάζει σαφή βελτίωση, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, την έκδοση κυβερνητικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, μετά από τρία χρόνια απουσίας από τις αγορές και την αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch.
Η οικονομία ανακάμπτει μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, οι προσδοκίες βελτιώνονται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται και η στενότητα ρευστότητας στην αγορά χαλαρώνει.
Τα στελέχη των Τραπεζών τόνισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων, ώστε, να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη των αγορών, να εδραιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς.
Συζητήθηκαν περαιτέρω οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο και τα μέλη της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας.
Οι Τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία μετά από μια σχεδόν δεκαετία ζημιών, οι καταθέσεις ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων υποχωρεί σταδιακά, ενώ οι στόχοι για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι Τράπεζες θα επιτευχθούν για το 2017, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συναλλαγών αυξάνεται θεαματικά.
Παρά ταύτα, η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης από τα νοικοκυριά, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχουν αρθεί ολοσχερώς και η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ενώ η μείωση του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το έλλειμμα καταθέσεων σε σχέση με το ύψος των δανείων, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες και την οικονομία μεσοπρόθεσμα.
Τονίστηκε ότι οι Τράπεζες έχουν δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα μείωσης του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ή € 40δις την επόμενη τριετία, το οποίο υλοποιούν με συνέπεια μέχρι σήμερα.
 Στο πλαίσιο αυτό, οι Τράπεζες προσφέρουν σ’ όλους τους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες του πελάτη και την οικονομική συγκυρία, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείρισή τους, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους οφειλέτες.
Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας, των επενδύσεων και της παραγωγικής δραστηριότητας και τα μέλη της ΕΕΤ τόνισαν ότι στηρίζουν τις υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΕΤ εντός και εκτός Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την ενημέρωση επενδυτών, επίσημων φορέων και παραγωγικών θεσμών για τις βελτιούμενες προοπτικές και δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανοικτής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης και οικονομίας.

Τσίπρας : Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2017

Για ανάπτυξη κοντά στο 2% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως «αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».
Σημειώνεται ότι τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες αφορούν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, λόγω των πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ.
Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας επεσήμανε κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της ΕΣΕΕ την αναγκαιότητα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και για την αναγκαιότητα να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση.
«Κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης σας θυμόμαστε και μας θυμόσαστε» είπε αστειευόμενος ο κ.Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σεπτέμβριος αυτός έχει μια ιδιαίτερη αξία για εκείνον επειδή στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΣΕΕ
«Είμαι "ο πρόεδρος της κρίσης" από το 2009 και θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βήμα στους νεότερους» είπε ο κ.Κορκίδης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απευθύνει τον κεντρικό χαιρετισμό στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου, στις 14 Δεκεμβρίου.
«Το χρωστάω άλλωστε, αφού είναι η αυλαία μιας τόσο έντονης παρουσίας και δημιουργικής, αλλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλαβε «όταν άρχισε η καταστροφή της μεσαίας τάξης της χώρας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω μνημονίων, το 2010».
«Παίξαμε άμυνα, ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση.
Δηλαδή, αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ» είπε ο κ. Κορκίδης.
«Και από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου».
Αυτό το ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι ο κ.Τσίπρας τούς είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό.
Ως προς το θέμα της επιβράβευσης της οικονομικής συνέπειας, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε πως πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.
 
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης