Περιβάλλον

Φάμελλος: Ακατανόητη η προσφυγή εργαζομένων της ΕΥΑΘ κατά της απόφασης για τους κανόνες τιμολόγησης νερού

Φάμελλος: Ακατανόητη η προσφυγή εργαζομένων της ΕΥΑΘ κατά της απόφασης για τους κανόνες τιμολόγησης νερού
Τόνισε ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνης και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο που ικανοποιεί απόλυτα τις κοινωνικές ανάγκες».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη προσφυγή του σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ  και πολιτών από  νησιωτικές περιοχές κατά της Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τη Πολιτική και τις αρχές κοστολόγησης και τιμολόγησης νερού, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στο Κόκκινο 105.5 FM επεσήμανε ότι προκαλεί απορίες και δυσάρεστη έκπληξη η προσφυγή κατά μίας απόφασης που προασπίζει το δημόσιο χαρακτήρα, τα κοινωνικά τιμολόγια και απαγορεύει τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού.
Όπως τόνισε ο Αν ΥΠΕΝ η συγκεκριμένη Απόφαση, περιλαμβάνει τους γενικούς κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης νερού,  θωρακίζει το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και «πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνης και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο που ικανοποιεί απόλυτα τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και τους αγώνες της χώρας μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού».
«Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς προκύπτει η εναντίωση των εργαζομένων στην Οδηγία 2000/60, όπου περιγράφεται ρητά η σημασία του νερού ως κοινωνικό αγαθό, σύνθημα που χρησιμοποιούσαμε όλοι στο Κίνημα SOSTE το Νερό.
Οι κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης είναι υποχρέωση της Οδηγίας αυτής.
Είναι δυνατόν τα κινήματα να κάνουν επιλεκτική χρήση τμημάτων ενός πολιτικού και ρυθμιστικού κειμένου;
Και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν ούτε ενημέρωση;», αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Επιπλέον, σημείωσε ότι εάν η χώρα μας δεν είχε κανόνες κοστολόγησης νερού, θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της αιρεσιμότητας, δηλαδή δεν θα υπήρχε η δυνατότητα  χρηματοδότησης για αποχετεύσεις, βιολογικούς καθαρισμούς, άρδευση και ύδρευση από ευρωπαϊκούς πόρους στο ΕΣΠΑ.
«Αδυνατώ να πιστέψω ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ δεν θέλουν να εφαρμοστεί η Οδηγία 2000/60 και οι αρχές της», είπε.  
Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βιωσιμότητας των φορέων ύδρευσης και ειδικά της ΕΥΑΘ τονίζοντας ότι η περίπτωση μη εφαρμογής  των κανόνων της Απόφασης δίνει επιχειρήματα σε αυτούς που θέλουν την ιδιωτικοποίησή της. «Υπάρχει περίπτωση να μην θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι βιώσιμη η ΕΥΑΘ, δηλαδή να εισπράττει το κόστος των υπηρεσιών της και να έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι μια ζημιογόνα ΕΥΑΘ ανοίγει τη συζήτηση κατά του δημόσιου χαρακτήρα της.
Επίσης, αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί αύξησης του κόστους παραγωγής νερού μέσω αφαλάτωσης, λέγοντας ότι πρέπει να είναι αντίστοιχο του κόστους λειτουργίας των γεωτρήσεων της ηπειρωτικής χώρας και να καλύψει η πολιτεία το κόστος επένδυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αφαλάτωση επιδιώκουμε να αξιοποιηθεί στη χώρα μας, ώστε να μειωθεί το υπέρογκο κόστος που καταβάλλεται σε επιχειρηματίες μεταφοράς νερού,  οι οποίοι πολλές φορές λειτουργούν σε ολιγοπωλιακό περιβάλλον και σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη των νησιών εξαρτάται από την άφιξη της υδροφόρας».
«Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω σε επιστημονικό και περιβαλλοντικό επίπεδο τη συγκεκριμένη  προσφυγή», σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την θεσμική κατοχύρωση της κοινωνικής πολιτικής στην τιμολόγηση του νερού, την βιωσιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων με υποχρέωσή τους να μειώσουν το κόστος και την εισαγωγή του περιβαλλοντικού κριτηρίου στον κανόνα τιμολόγησης.
«Στην Απόφασή μας αποτελεί απαράβατο όρο η πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό και φθηνό νερό και η εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής με ελάφρυνση της μικρής κατανάλωσης», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ, εξηγώντας ότι προβλέπεται χαμηλή ή και μηδενική χρέωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν την απαραίτητη ποσότητα νερού.
«Ειλικρινά, απόρησα με την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος «όταν μάλιστα είναι ευκρινές στον κανονισμό τιμολόγησης ότι δεν επιτρέπεται να αυξηθεί η τιμή του νερού πάνω από το ύψος της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.
Η κυβέρνηση παραμένοντας συνεπής στον αγώνα προστασίας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού του νερού και σε αυτή την κατεύθυνση συνδυάζει την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την σχετική απόφαση του ΣτΕ και το κείμενο της Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, το οποίο σημειώνω ότι διαμορφώσαμε λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των νέων διοικήσεων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και της ένωσης των ΔΕΥΑ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης