Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Αυξάνεται κατά 250 MWh/h η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στη δημοπρασία ΝΟΜΕ του Δεκεμβρίου

ΡΑΕ: Αυξάνεται κατά 250 MWh/h η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στη δημοπρασία ΝΟΜΕ του Δεκεμβρίου
Η ΡΑΕ προχωρά στην αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων λόγω της μεγάλης απόκλισης όσον αφορά στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ
Στην πρώτη αναθεώρηση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που πρέπει να διαθέσει η ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ προχωράει η ΡΑΕ, με αύξηση των ποσοτήτων της δημοπρασίας του Δεκεμβρίου κατά 4,5%.
Η ΡΑΕ με βάση το νόμο θα πρέπει ανά εξάμηνο να ελέγχει εάν έχουν επιτευχθεί οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά και σε περίπτωση απόκλισης μεγαλύτερης ή μικρότερης του 2% να προχωράει αντίστοιχα σε αυξομειώσεις αντίστοιχες των αποκλίσεων.
Η ολοκλήρωση της πρώτης παρακολούθησης του προγράμματος εφαρμογής των ΝΟΜΕ θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να γίνει τον Ιούλιο του 2017 και με βάση τα στοιχεία μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους.
Η ΡΑΕ που έχει καταπιαστεί ήδη με την παρακολούθηση του προγράμματος διαπιστώνει απόκλιση πάνω από το 2% σε σχέση με τον ενδιάμεσο στόχο για το τέλος του Ιουνίου και προετοιμάζει την τροποποίηση του Κανονισμού για την επόμενη δημοπρασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ για τον Ιούνιο του 2017 ήταν 81%, ενώ η μείωση περιορίστηκε στο 85,5%.

Προβληματισμός στη ΔΕΗ

Η απόκλιση κατά 4,5% θα αντισταθμιστεί με αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων τον Δεκέμβριο κατά 250 MWh/h.
Αυτές θα προστεθούν στην προγραμματισμένη ποσότητα των 245 MWh/h, επί της οποίας θα προστεθεί και επιπλέον ποσοστό 4% δηλαδή περίπου 220 MWh/h βάσει του αναθεωρημένου μνημονίου.
Έτσι, η συνολική δημοπρατούμενη ποσότητα για τη ΔΕΗ θα ανέρθει στις περίπου 715 ΜWh/h.  
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό στη ΔΕΗ, η οποία τον τελευταίο χρόνο είχε προχωρήσει σε μέτρα όπως αυτό των εκπτώσεων του 15% στα τιμολόγια ρεύματος ως κίνητρο για την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των λογαριασμών και ουσιαστικά για να αποτρέψει τη μετακίνηση πελατών της προς το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης