Αναλύσεις

Έτσι σχεδιάζει να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος η ΡΑΕ από το κόστος ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Έτσι σχεδιάζει να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος η ΡΑΕ από το κόστος ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Η Αρχή εισηγείται την επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που καταβάλει η ΔΕΗ για τη λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων της στα νησιά, ενώ προτίθεται να συνδέσει τις όποιες αυξήσεις με τη μείωση που θα προκύψει στα ΥΚΩ από τη λειτουργία των διασυνδέσεων Κυκλάδων και Κρήτης
«Μαχαίρι» 340 – 390 εκατ. ευρώ στις απαιτήσεις της ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προηγούμενων ετών, αλλά και οπισθοβαρή ανάκτησή τους στη διάρκεια της τετραετίας 2019 – 2022 αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να αποφασίσει η ολομέλεια της ΡΑΕ που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Την ίδια ώρα το όλο θέμα της αναθεώρησης των ΥΚΩ που ως γνωστόν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν τον Σεπτέμβριο, καθώς η ΡΑΕ εισηγείται την επιστροφή από τον κρατικό προϋπολογισμό στον λογαριασμό των ΥΚΩ μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που καταβάλει η ΔΕΗ για τη λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων της στα νησιά.
Η ΡΑΕ με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αποτρέψει υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, όμως οι εισπράξεις του ΕΦΚ αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και το θέμα θα πρέπει να εγκριθεί καταρχήν από το υπουργείο Οικονομικών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι το ζήτημα της αναθεώρησης των ΥΚΩ πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθέτηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη θα αποτελέσει μείζων αντικείμενο του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το φθινόπωρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του ΕΦΚ για τα καύσιμα της ΔΕΗ στα νησιά κατ’ έτος κυμαίνεται μεταξύ 120 και 150 εκατ. ευρώ.

Οι διασυνδέσεις των νησιών περιορίζουν τις αυξήσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να περιορίσει τις επιπτώσεις της αναθεώρησης των ΥΚΩ στους καταναλωτές θα συνδέσει στην εισήγησή της προς το υπουργείο την κατανομή των αυξήσεων με τη μείωση που θα προκύψει στα ΥΚΩ από τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων (το 2018) και της Κρήτης (μικρή διασύνδεση, το 2022).
Με άλλα λόγια η ΡΑΕ στους υπολογισμούς της βάζει αυξήσεις στα ΥΚΩ λόγω της ανάκτησης παλαιότερων ετών, αλλά και μειώσεις λόγω των διασυνδέσεων.
Για να συγχρονίσει αυτές τις αυξήσεις και τις μειώσεις και να επιτύχει ένα σχετικά ουδέτερο αποτέλεσμα θα εισηγηθεί οπισθοβαρή ανάκτηση στην τετραετία, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στη διετία 2020 – 2022.
Σε ότι αφορά τη διαφορά του υπολογισμού των ανακτήσιμων ΥΚΩ για τα έτη 2012 – 2015 μεταξύ της ΔΕΗ που τα ανεβάζει σε 735 εκατ. ευρώ και της ΡΑΕ που θα εκτιμά σε 350 – 400 εκατ. ευρώ, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τεράστια διαφορά εντοπίζεται σε μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
•    Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τη χρονική περίοδο των ανακτήσεων. Το πρόβλημα ξεκινάει από το νόμο του 2012, ο οποίος ψηφίστηκε τότε προκειμένου να ρυθμιστούν ΥΚΩ προηγούμενων ετών και συγκεκριμένα της περιόδου 2008 – 2011. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι χρεώσεις των τεσσάρων αυτών ετών θα συνοψίζονταν στα ανταλλάγματα τριών ετών και έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΡΑΕ, από την 1.1.12012 και μετά χρεώσεις και εισπράξεις συγχρονίζονται. Η ΔΕΗ από την πλευρά της υπολογίζει ότι οι χρεώσεις του 2011 εισπράττονται το 2012 με αποτέλεσμα στους υπολογισμούς των δύο πλευρών να υπάρχει διαφορά ενός ολόκληρου έτους.
•    Η ΔΕΗ θεωρεί ότι τα χρήματα που οφείλονται από τη δραστηριότητά της ως προμηθευτή στην δραστηριότητά της ως παραγωγού αποτελούν κεφάλαιο κίνησης στο οποίο υπολογίζει αποδόσεις που δεν αναγνωρίζει η ΡΑΕ.
•    Η ΔΕΗ υπολογίζει αποδόσεις στα χρήματα που επενδύει στα νησιά για την παραγωγή ρεύματος, κάτι το οποίο επίσης δεν αναγνωρίζει η ΡΑΕ. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται κυρίως στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη Ρόδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο υπολογισμών και το «μαχαίρι» που βάζει η ΡΑΕ στις απαιτήσεις της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε δικαστική διένεξη, καθώς είναι πιθανόν η επιχείρηση να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης