Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποβάλλεται, τελικά, το ελληνικό αίτημα για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας

Υποβάλλεται, τελικά, το ελληνικό αίτημα για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας
Ωστόσο, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης είναι αμφίβολο αν οι Βρυξέλλες θα καταφέρουν να εγκρίνουν το αίτημα πριν από τα τέλη του 2017
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση του φακέλου που θα περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τριετή παράταση της ισχύος του μηχανισμού της διακοψιμότητας, δηλαδή του μηχανισμού που δίνει τη δυνατότητα στους βιομηχανικούς καταναλωτές να προμηθεύονται φθηνό ρεύμα αναλαμβάνοντας υποχρέωση έναντι του διαχειριστή του συστήματος, να περιορίζουν ή και να διακόπτουν την κατανάλωση τους όταν κρίνεται απαραίτητο.
Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας η αποστολή του φακέλου στις Βρυξέλλες είναι θέμα ημερών και πάντως ελπίζουν ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει κλείσει μια εκκρεμότητα μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 30 Μαΐου και από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την υποβολή του αιτήματος για τριετή παράταση της διακοψιμότητας, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη.
Σήμερα, πλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος έχει παραδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο γραφείο του  κ. Σταθάκη προκειμένου να πάρει το τελικό «πράσινο φως» από τον υπουργό και να διαβιβαστεί επισήμως στις Βρυξέλλες.

Πιθανότατα το 2018 η έγκριση

Πάντως, με δεδομένο ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που ως γνωστόν διακόπτει τις εργασίες της όλο τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες για να ελέγξει τον ελληνικό φάκελο, θεωρείται αμφίβολο αν το μέτρο θα έχει εγκριθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Όπως είναι γνωστό ο υφιστάμενος μηχανισμός λήγει τον Οκτώβριο και η βιομηχανία ζητεί εδώ και μήνες την υποβολή αιτήματος παράτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές στον υφιστάμενο μηχανισμό ή ακόμη και να ενταχθεί στον μηχανισμό ευελιξίας που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά, τελικώς κρίθηκε ότι το αίτημα για τη διακοψιμότητα θα υποβληθεί ξεχωριστά και στην πραγματικότητα θα αφορά την ανανέωση του υφιστάμενου μηχανισμού χωρίς αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης