Σε αναβάθμιση της επένδυσης της πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή στοιχείων λιθίου σε production ready pilot line, με διπλασιασμό του ποσού της αρχικής επένδυσης σε πάγιο εξοπλισμό από 105 εκ σε 200 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει η Sunlight Group, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο Μπίσαλα, Διευθύνων Σύμβουλο της Sunlight Group, ο οποίος μίλησε στο WEN.
Στόχος του ομίλου είναι μέσα από πλήρως παραγωγική γραμμή (production scale) προσαρμοσμένη στις ανάγκες της έρευνας και ανάπτυξης, να περιορίσει κατά τον τρόπο αυτό το ρίσκο της επένδυσης στη μετάβαση, στην στρατηγική επένδυση για την κατασκευή ενός Gigafactory, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία θα είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή και θα αποφευχθούν όσο το δυνατόν λάθη που έγιναν από άλλους διεθνείς ομίλους που σήμερα προσπαθούν να παράξουν στοιχεία λιθίου στον ευρωπαικό χώρο.
Με αυξημένες επενδύσεις στην ρομποτική και μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και μεγάλα κόστη έρευνας και ανάπτυξης που ήδη γίνονται για πάνω από 3 χρόνια, η συνολική επένδυση της πιλοτικής γραμμής μπορεί θα ανέλθει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, όμως οι μέτοχοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, που προσεγγίζει συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση που αφορά στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, καθώς και στην πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα στοιχείων λιθίου, προέρχεται κατά 49 εκατ. από κοινοτικούς πόρους, από τους οποίους ο Όμιλος, προς το παρόν, έχει λάβει μόνο τα 7 εκατ., προχωρώντας κατά κύριο λόγο στην υλοποίηση, βασικά, με ίδια κεφάλαια. Διαβλέποντας τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην αγορά των μπαταριών λιθίου, η διοίκηση της Sunlight στρατηγικά επέλεξε να εστιάσει από την πρώτη φάση στην κατασκευή της πρώτης πιλοτικής γραμμής στοιχείων λιθίου, στο Ν. Όλβιο, Ξάνθης.
Πρόκειται για την πρώτη πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων λιθίου της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη και Αμερική με εμβαδόν περί τα 10.000 τ.μ. και θα φιλοξενήσει την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής. Λόγω του χρόνου αποπεράτωσης της πιλοτικής γραμμής και για να επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας, η Sunlight προχώρησε αρχικά σε ανάπτυξη στοιχείων λιθίου στα δικά της εργαστήρια αλλά χρησιμοποίησε και εξειδικευμένα εργαστήρια στην Κίνα για τις πρώτες παραγωγές των δειγμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών χαρακτηρίζονται παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ο Όμιλος βρίσκεται στο στάδιο επιβεβαίωσης των δεδομένων που έχει συλλέξει στην πρώτη φάση, στον εργοστασιακό του χώρο και στα ερευνητικά κέντρα που έχει διαμορφώσει ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο επενδυτικό σχέδιο.
Gigafactory : Το επόμενο μεγάλο επενδυτικό βήμα
Με τους περισσότερους κατασκευαστές στις Δυτικές Οικονομίες να παράγουν στοιχεία που δεν είναι εξειδικευμένα στην αποθήκευση ενέργειας για εφαρμογές αυτοκίνησης, η Sunlight Group επικεντρώνεται σε ανάπτυξη στοιχείων λιθίου για εφαρμογές εκτός δρόμου, την ενδοεφοδιαστική αλυσίδα και την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει το πρώτο gigafactory του είδους στην Ευρώπη και Αμερική.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, θα κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας αποκλειστικά για αποθήκευση ενέργειας και θα είναι στοιχεία λιθίου σε πρισματική μορφή, με τεχνολογία LFP (Lithium Iron Phosphate).
Τα στοιχεία αυτά τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των πρισματικών, δηλαδή εγκιβωτισμένα σε δοχεία αλουμινίου, θα ενώνονται αργότερα σε μεγάλες συστοιχίες οι οποίες ελέγχονται από το εσωτερικά ανεπτυγμένο λογισμικό (Battery Management System) και θα συνδέονται με inverters και power electronics δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο σύστημα αποθήκευσης που μπορεί να ξεπερνάει τα εκατοντάδες MWh όπως το γνωρίζουμε όλοι (Battery Pack). Ως αποτέλεσμα αυτής της παραγωγής στοιχείων, το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα μπορεί να προμηθεύει τη Sunlight αλλά και άλλους παραγωγούς συστημάτων μπαταριών.
Η Sunlight ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη απαιτητικών τεχνολογιών για τα Battery Packs, πρωταγωνιστεί και στην διαδικασία για την παραγωγή των στοιχείων λιθίου (του ηλεκτροχημικού μέρους του Battery Pack) που χρειάζονται για την στρατηγική παραγωγική και τεχνολογική αυτονόμηση της Ευρώπης και Αμερικής από τις ασιατικές εταιρίες, που ελέγχουν σήμερα πάνω από το 80% της παραγωγής στοιχείων λιθίου στον κόσμο.
Απορρόφηση εξαγορών και ενιαία διοικητική οργάνωση με προτεραιότητα την Triathlon
Σύμφωνα με τον κ. Μπίσαλα: «Σε λειτουργικό επίπεδο, το βασικό μέλημα μας είναι η ενοποίηση της Triathlon. Ο στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωσή της, με κοινό οργανόγραμμα και διασύνδεση όλων των 18 εργοστασίων αλλά και των πάνω από 70 εταιριών μας στην Ευρώπη και Αμερική. Σε διοικητικό επίπεδο, στόχος μας είναι να επιτευχθεί η ενοποίηση εντός 6 μηνών ενώ, ενώ σε 2 έτη εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί πλήρως η ενοποίηση σε επίπεδο οργάνωσης, οπότε θα έχουν τοποθετηθεί κοινά συστήματα σε όλες τις εταιρίες. Θα υπάρχει ένα σύστημα λειτουργίας απολύτως ψηφιοποιημένο και ενιαίο.»
Κύκλος εργασιών 1 δις τζίρος – Η στρατηγική ανάπτυξης της Sunlight Group
Στην παρούσα φάση ο Όμιλος στοχεύει σε έναν κύκλο εργασιών 1 δις ευρώ για το 2023, με αιχμή τις βιομηχανικές εφαρμογές, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη δυναμική παρόλο που η αγορά έχει μειωθεί κατά 30% την τελευταία διετία λόγω της οικονομικής κρίσης σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία. Ενδεικτικά, πάνω από το 85% των ηλεκτρικών περονοφόρων για τα intralogistics που πουλιούνται στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι ηλεκτρικά με τη συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία είναι εξαιρετικά απαιτητική σε επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, να είναι η πρώτη ηλεκτρική κίνηση στον κόσμο σε προϊόντα μαζικής παραγωγής, που ξεκίνησε ήδη πριν από 40 χρόνια. Εκεί η Sunlight πρωταγωνιστεί και έχει ήδη καταστεί η μεγαλύτερη εταιρία στην πώληση μπαταριών νέας τεχνολογίας λιθίου.
«Τα δυνατά σημεία της Sunlight είναι το industrial mobility, το οποίο αφορά σε εφαρμογές εκτός δρόμου, με έμφαση στα περονοφόρα. Αυτή την στιγμή είμαστε νούμερο 2 στον κόσμο και στα επόμενα 2-3 χρόνια στοχεύουμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση. H τεχνολογία αιχμής που παράγουμε, το παγκόσμιο αποτύπωμα σε καίριες αγορές αλλά και οι εξαιρετικές σχέσεις με τους πελάτες μας, επιτρέπουν στον όμιλο να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των ανταγωνιστών» αναφέρει ο CEO του Ομίλου.
Η αποθήκευση ΑΠΕ
«Πέραν της βιομηχανικής κίνησης που εκεί κατέχουμε ήδη ηγετική θέση, επικεντρωνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, τόσο σε μεγάλα συστήματα, αυτά που λέμε grid scale, όσο και σε μεγάλες μονάδες, όπως εργοστάσια, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, παραγωγικές μονάδες» αναφέρει ο κ. Μπίσαλας. «Μελλοντικά στην αγορά, αντί για τη χρήση ηλεκτρογεννητριών θα αξιοποιούνται φ/β πάνελ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας να είναι σημαντικό κομμάτι της λύσης. Η Sunlight πρωτοπορεί και αυτή την κατεύθυνση με την πατέντα που έχει αναπτύξει στη διαχείριση της διαθέσιμης ενέργειας σε μια δεδομένη εγκατάσταση (MD Load).
Στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τόσο στα πολύ μεγάλα συστήματα για διασύνδεση με το δίκτυο παραγωγής (grid scale), όσο και στα συστήματα που είναι για βιομηχανική χρήση όπως εργοστάσια κτλ (Commercial & Industrial) αλλά και στην εφαρμογή των οικιακών συστημάτων (Homestorage) η εταιρία έχει προχωρήσει σε δική της ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης και πιστοποίησης. Σκοπός είναι όλα τα προϊόντα και λύσεις στην αποθήκευση ενέργειας να είναι σταδιακά διαθέσιμα για μαζική παραγωγή από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έως και το τέταρτο τρίμηνο 2024.
Η ανάπτυξή των τεχνολογιών έγινε σε χρόνο – ρεκόρ με δικούς μας επιστήμονες από το εξωτερικό, Έλληνες μηχανικούς επαναπατρισθέντες (brain regain) αλλά και Έλληνες μηχανικούς απόφοιτους από τα πανεπιστήμια της χώρας. Στοχεύουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στο αύριο της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, γιατί αυτό είναι το μέλλον».
Η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sunlight Group, η αποθήκευση ενέργειας έχει ήδη εξελιχθεί παγκοσμίως, με κορυφαία παραδείγματα χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν διαμορφωθεί τεράστια συστήματα που είναι βιώσιμα, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τόπους. Στην Ελλάδα τώρα ξεκινάει η προσπάθεια για τη δημιουργία μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με τον πρώτο διαγωνισμό να έχει γίνει πριν από μερικούς μήνες.
«H Sunlight θα μπορεί να κάνει πάνω 2 δις κύκλο εργασιών στη βιομηχανική κίνηση, ενώ στο energy storage στόχος μας είναι να γίνει ακόμη μεγαλύτερο να κάνει πολύ παραπάνω από αυτό, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σήμερα κορυφαία προτεραιότητα για εμάς γι΄ αυτό και προχωράμε σε σημαντικές επενδύσεις τόσο σε οργανικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εξαγορών και συνεργασιών.
Στοχεύουμε και στην Ελληνική αγορά με ένα προϊόν που είναι πραγματικά καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί μειώνει κατά 7% τον χώρο εγκατάστασης, επομένως και το σχετικό κόστος. Έχουμε δημιουργήσει ένα προϊόν που θα έχει 20 χρόνια ζωής και εγγύηση με χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών μας.
Έχουμε ήδη εξασφαλισμένα συμβόλαια με μεγάλους πελάτες, παρέχοντας μέχρι το τέλος της δεκαετίας μεγάλες ποσότητες μπαταριών. Η δυναμική είναι ιδιαίτερα μεγάλη δεδομένου ότι, πριν βγάλει το προϊόν η Sunlight σε μαζική παραγωγή, έχει ήδη συμβόλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και στην Ελλάδα προσπαθούμε να συστρατευθούμε με τους αντίστοιχους παίκτες για να ολοκληρώσουμε τα συστήματα που έχουν ήδη κατακυρωθεί από τον πρώτο διαγωνισμό.»
Η πρόκληση για τη διάρκεια αποθήκευσης, ευκαιρία για τη Sunlight
Στην παρούσα φάση, η αγορά, κατά κανόνα, δεν ζητά πάνω από 2 ώρες αποθήκευση, όπως αναφέρει ο κ. Μπίσαλας, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται συστήματα που ζητούν 3 ώρες.
«Με την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής της κάθε χώρας θα απαιτούνται περισσότερα συστήματα αποθήκευσης που αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει και σε αύξηση των ωρών ζήτησης των συστημάτων. Όπως βλέπουμε σήμερα, η τεχνολογία με βάση το λίθιο επιτρέπει τη δημιουργία συστημάτων με διάρκεια αποθήκευσης μέχρι τις 4 ώρες με τάσεις αυτό να επεκταθεί. Η εμπορική διάθεση συστημάτων μεγάλης διάρκειας (πάνω από 4 ώρες) υπολογίζουμε ότι θα αρχίζει να ζητείται στην αγορά περί το τέλος της δεκαετίας όταν θα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο και οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μετά το τέλος αυτής της δεκαετίας προβλέπουμε να παίξουν ρόλο συστήματα διάρκειας 5-6 ακόμη και 7-8 ώρες ή και παραπάνω προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι και άλλες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν ρόλο στην αύξηση της διάρκειας, όπως οι μπαταρίες με βάση το αλάτι (sodium), όπως αναφέρει ο κ. Μπίσαλας: «Έχουμε σχεδιάσει τόσο στην πιλοτική μονάδα όσο και στo Gigafactory ώστε να μπορεί να παράξει sodium μπαταρίες. Εφόσον οι sodium τεχνολογίες αποδειχθούν ότι είναι βιώσιμες, καθώς στην παρούσα φάση υπάρχουν κάποια τεχνολογικά/οικονομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, η λύση αυτή θα αποτελέσει την ιδανική συμπλήρωση των μπαταριών λιθίου και θα μπορεί να ανεβάσει την διάρκεια των ωρών αποθήκευσης σε 7 ακόμα και 8 ώρες ή και παραπάνω. Η Sunlight πλέον πρωτοπορεί και έχει ήδη προνοήσει ακόμη και για πιθανές μελλοντικές αλλαγές/προσθήκες στην τεχνολογία».
www.worldenergynews.gr