Εξοικονόμηση

Με περιορισμένο μπάτζετ έρχεται το νέο «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό

Με περιορισμένο μπάτζετ έρχεται το νέο «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό
Στόχος η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων έπειτα από το μεγάλο «χαστούκι» στον κλάδο λόγω της πανδημίας

Έρχεται το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ για τον τουρισμό, αλλά με φτωχό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με έγγραφο της Επιτελικής Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Τουρισμού (ΕΔΕΤΤ), το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το πρόγραμμα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε δυο φάσεις.

Στην 1η φάση, οι δικαιούχοι θα είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα), με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη. Η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό de minimis που εφαρμόζεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Στη 2η φάση, και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, δικαιούχοι θα αποτελούν μόνο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η υλοποίηση του προγράμματος θα ακολουθήσει τις διατάξεις του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (Κ.651/2014), σύμφωνα με τα όσο αναφέρει στο σχετικό έγγραφο η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΔΕΤΤ κυρία Λαμπρινή Σιαμαντά.

Προκήρυξη δράσης από το ΥΠΕΝ

Το Υπουργείο Τουρισμού δεν διαθέτει δικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και καλείται να προωθήσει τις προτάσεις του, στα αντίστοιχα περιφερειακά και τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ επιδιώκοντας τη χρηματοδότησή τους από τους αντίστοιχους άξονες προτεραιότητας.

Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης, σχεδιάζει το Εξοικονομώ για τα τουριστικά καταλύματα. 
Ειδικότερα, η δράση θα προκηρυχθεί από το ΥΠΕΝ με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης και  Επενδύσεων.

Στόχος είναι η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων έπειτα από το μεγάλο «χαστούκι» που δέχθηκε ο κλάδος από την πανδημία, τα lockdown και την απαγόρευση των μετακινήσεων.

Συνολικά το πρόγραμμα  (και στις δύο φάσεις) απευθύνεται σε περίπου  38.000 ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καταλύματα, τουριστικές κατοικίες κ.ά.

Η ενίσχυση αναμένεται θα είναι ανάλογη του μεγέθους της επιχείρησης. Ειδικά για εκείνες που βρίσκονται στις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας, δηλαδή σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη θα  προβλέπεται προσαύξηση της επιδότησης για τα ωφελούμενα τουριστικά καταλύματα.

Μετατροπή καταλυμάτων σε «πράσινα» κτίρια

Όπως και στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ για κατοικίες, έτσι και το νέο πρόγραμμα υπηρετεί τον στόχο της μετατροπής ενεργοβόρων καταλυμάτων σε πράσινα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Παράλληλα, θα προωθείται και η δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων, μέσω της εφαρμογής έξυπνων συστημάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα επιδοτούνται και οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Έτσι θα περιοριστεί το λειτουργικό κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η  ανταγωνιστικότητά τους, με την προσφορά  πράσινων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία ευαισθητοποιημένων τουριστών που αναζητούν «καθαρά» καταλύματα.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, τον περασμένο Ιούνιο, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς στην ομιλία του σε ημερίδα του  Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είχε αναφερθεί στο “πρασίνισμα” του τουριστικού κλάδου, επισημαίνοντας ότι για να καλύψουν τις   ενεργειακές τους ανάγκες, περίπου  10.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα ξοδεύουν περί τα 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από 600 ευρώ έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο), ενώ οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωμάτιο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε παρουσιάσει ο κ. Θωμάς, υπολογίζεται ότι η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης