Επικαιρότητα

Εφ’ όλης της ύλης η συζήτηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου

Εφ’ όλης της ύλης η συζήτηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου
Οι αρχές δηλώνουν ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι διαφορές μπορούν να τεθούν στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο
Χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, εναέριος χώρος, διαμφισβητούμενα νησιά και αποστρατιωτικοποίηση περιοχών θα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, όπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Προτείνουν λύση - πακέτο, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε διεθνή δικαιοδοσία» αναφέρεται στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης του ΣΚΑΙ.

«Aξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν σε ένα μόνο θέμα, αλλά συζητούνται όλες οι αλληλένδετες διαφορές στη θάλασσα και στον αέρα.

Αναφέρεται ότι η Τουρκία επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για όλες τις διαφορές, από τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου μέχρι γεωγραφικούς σχηματισμούς αμφισβητούμενης κυριαρχίας, της στρατιωτικοποίησης νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και το FIR.

H Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρόκειται μόνο για τον καθορισμό των συνόρων της υφαλοκρηπίδας/αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι λόγω αυτής της στάσης, άλλα ζητήματα που θα μείνουν άλυτα ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν ένταση στις διμερείς σχέσεις, οποιαδήποτε στιγμή.

Αναφέρεται ότι τα θέματα του Αιγαίου συζητήθηκαν σε 64 γύρους διερευνητικών-συμβουλευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών την περίοδο 2002-2022 και επετεύχθη κάποια απόσταση και ότι δεν σημειώθηκε πρόσθετη πρόοδος όταν η ελληνική πλευρά επέστρεψε στη θέση πως «υπάρχει μόνο μια διαφορά».

Οι αρχές δηλώνουν ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, οι διαφορές μπορούν να τεθούν στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο, αλλά πρώτα η Ελλάδα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου».

www.worldenergynews.g

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης