Επικαιρότητα

Hurriyet: Η Τουρκία σκοπεύει να πάει στη διεθνή δικαιοδοσία το θέμα του Αιγαίου

Hurriyet: Η Τουρκία σκοπεύει να πάει στη διεθνή δικαιοδοσία το θέμα του Αιγαίου

Τι αποκάλυψαν Τουρκικές διπλωματικές πηγές

Νέα τροπή ενδέχεται να πάρουν τα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με αποκάλυψη που κάνει η τούρκικη εφημερίδα Hurriyet.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι «αν δε βρεθεί λύση η Άγκυρα θέλει να οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο».

Ουσιαστικά λένε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις των δύο χωρών (Ελλάδα - Τουρκία) για τα θέματα του Αιγαίου.

Αυτή η είδηση μπορεί να θεωρηθεί «απάντηση» στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο ότι:

-Σύμφωνα με την Τουρκία, δεν είναι απολύτως δυνατό να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών προβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα. Είναι νομική απαίτηση να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα μαζί.

- Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και κρίση και έτσι να δημιουργήσει μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις.

-Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, των γεωγραφικών σχηματισμών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, η στρατιωτικοποιήση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς  και η  διαχείριση  του FIR.

-- Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης βάλει στην ατζέντα της να μεταφέρει τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει επίσης να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στην εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

-Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να αρνείται την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, που δεν  αναγνωρίσει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, που περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, που εν ολίγοις, που εκφοβίζουν την τουρκική μειονότητα.

 

Ζητάει από την Ελλάδα να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους «ομογενείς»

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Όσοι κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Απαίτηση της Άγκυρας είναι η ελληνική Πολιτεία να λάβει μέτρα προς αυτούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης