Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας τη γεωπολιτική σημασία της χώρας, αναφέροντας ότι «αύριο θα βρεθώ στον Λίβανο, κάτι που επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας σε αυτή την περιοχή».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία «αναβαθμίζεται» και ο προϋπολογισμός της εγκρίνεται, με τη χώρα να επιδεικνύει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση των φόρων και στην ανεργία, που όπως είπε, είναι πλέον μονοψήφια. «Οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και την αύξηση των μισθών, με στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:
• Όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις μηδενίζονται. Κι αυτό γίνεται με νομοθετική παρέμβαση
• Μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά έως 5.000 ευρώ με έμβασμα
• Από το 2026 διπλασιάζουμε τον ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers
• Εκατό εκατομμύρια ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες θα μεταφερθούν για να στηρίξουν την κατασκευή νέων σχολείων βάσει του προγράμματος Μαριέτας Γιαννάκου
• Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
• Επέκταση του ορίου του IRIS στα 1.000 ευρώ
• Μία ειδική ιστοσελίδα της ΤτΕ στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια για τα επιτόκια.
Μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους
• Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).
• Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα μέτρα θα εξειδικευθούν σύντομα.
Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αλλάζει η αντιπολίτευση
Σκεπτόμενος ότι εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2025, κάτι που δυσκολεύονται να κάνουν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Η Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έγινε αφορμή για να αξιολογήσουμε και τη θεσμική μας ωρίμανση και να εκτιμήσουμε την αξία της πολιτικής σταθερότητας που τελικά είναι προϋπόθεση κάθε προόδου», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αύριο θα βρεθεί στο Λίβανο και πως αυτό επιβεβαιώνει το ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή με την κυβέρνηση να κρατά σταθερά το τιμόνι του τόπου. «Όταν πολλές ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης, η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και ο προϋπολογισμός της εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε.
Είπε ότι σε πολλές χώρες οι φόροι αυξάνονται ενώ στην πατρίδα μας εξακολουθούν να μειώνονται, η ανεργία είναι μονοψήφια, το εισόδημα ενισχύεται. «Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο. Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Αντίθετα σε εμάς αλλάζει η αντιπολίτευση», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η εικόνα των αριθμών. Μίλησε επ αυτού για την αύξηση του ΑΕΠ, για τη μείωση του δημοσίου χρέους, για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, στους ρυθμούς ανάπτυξης με γρηγορότερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι αδιάφορο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι αδιάφορο ότι το Economist κατέταξε την πατρίδα μας στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων οικονομιών μεταξύ 37 χωρών. Πρόκειται περί ενός περιοδικού που έχει διεθνές κύρος. Επιλέχθηκε η πατρίδα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις ευρωπαίκές χώρες που θα φιλοξενήσει τα πρώτα ΑΙ factories», συμπλήρωσε.
www.worldenergynews.gr