Επικαιρότητα

Debate ΠΑΣΟΚ: Άντεξε ο Νίκος, τσαλακώθηκε η Άννα, άνοιγμα Δούκα στην Αριστερά

Debate ΠΑΣΟΚ: Άντεξε ο Νίκος, τσαλακώθηκε η Άννα, άνοιγμα Δούκα στην Αριστερά
Αναλυτικά τα όσα έγιναν χθες
Το μαραθώνιο debate των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πει κανείς ότι ανέδειξε κάποιον από τους έξι που έκανε τη διαφορά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διασώθηκε παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων και κριτικής σε πολλά επίπεδα από τους συνυποψηφίους του, ενώ ο Χάρης Δούκας που έδειξε ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από την Αριστερά είχε καλές στιγμές, αλλά στοχοποιήθηκε και επίμονα με βάση δηλώσεις που έχει κάνει για την πολιτική του τόσο στον δήμο όσο και στην οικονομία σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εισέλθει σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου παρά το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά επέδειξε εμπειρία και τεχνογνωσία δεν μπόρεσε να αποφύγει το τσαλάκωμα, καθώς της βγήκε το κεντροδεξιό πνεύμα στην κριτική που έκανε στον Δούκα για τις θέσεις του στον δήμο αλλά και για τα ζητήματα στη ΔΕΗ, ενώ δέχθηκε τα πυρά όλων των υποψηφίων για την απουσία της σε κρίσιμα διαστήματα.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν ουσιαστικά ο μόνος ατσαλάκωτος του debate με ουδέτερη θα έλεγε κανείς επίπτωση από την κουβέντα, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση από όλους με κριτική τόσο στον Ανδρουλάκη αλλά και επιθέσεις στον Δούκα, στο σύνολό του έδωσε με σαφήνεια τις προγραμματικές του θέσεις. Λογικά ο Κατρίνης θα πρέπει να ανέβει από τα πολύ μικρά ποσοστά που του δίνουν τα γκάλοπ στην τελική ευθεία.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έδωσε έμφαση με ευθεία κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ παράλληλα άλλαξε και πολλές πάσες με τον Χάρη Δούκα.

Τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με το iefimerida, κανείς από τους έξι υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν υπέπεσε σε κάποιο σημαντικό λάθος που θα του στοιχίσει εκλογικά, καθώς όλοι είχαν καλές και κακές στιγμές. Κάποιες φορές οι απαντήσεις ήταν αμήχανες, αόριστες και γενικές είτε για θέματα που δεν γνώριζε κάποιος εις βάθος, είτε λόγω δύσκολης θέσης.

Από τα δίδυμα-φωτιά, πάντως, ενδεχομένως βγαίνουν και συμπεράσματα για τη στρατηγική και τα «ανοίγματα» του β' γύρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν διαβασμένος, δίνοντας σωστές απαντήσεις, αν και ορισμένες φορές εκνευρίστηκε κυρίως από τις διαρκείς επιθέσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς το πρόσωπό του. Η ατάκα του προς τον Χάρη Δούκα «δεν είσαι ούτε Μιτεράν και, ευτυχώς, ούτε Ερντογάν» ήταν αυτή που έμεινε.

Ο Χάρης Δούκας έστειλε μήνυμα ελπίδας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνθηκε και στο αριστερόστροφο ακροατήριο. Οι κόντρες του ήταν έντονες με Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο. Αιχμηρή ήταν η απάντησή του στην Άννα Διαμαντοπούλου όταν τον κατηγόρησε πως δεν εκφράζει θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», της είπε ο κ. Δούκας.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σοβαρός και μελετημένος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ότι στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Ο κ. Γερουλάνος έστρεψε τα βέλη του κυρίως στους Δούκα, Διαμαντοπούλου και Ανδρουλάκη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε πως είναι μια έμπειρη πολιτικός και κατάφερε να χειριστεί όλα τα θέματα, αν και δυσκολεύτηκε να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την επί χρόνια απουσία της από το ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν κυρίως Δούκας, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος, ενώ κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει μαζικά στις κάλπες.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιτέθηκε κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατάφερε να εκνευρίσει με δηλητηριώδη σχόλια, όπως για τη λειτουργία του κόμματος και τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης πρότασης μομφής. Σημείωσε πως η τηλεμαχία έγινε επειδή εκείνη είχε βγει πρώτη το βράδυ των εκλογών να θέσει θέμα αποτελέσματος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε ο ίδιος εξαρχής, κινούμενος σε υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συγκρούστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αιχμές και «πυρά» μεταξύ των υποψηφίων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στα «πυρά» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Χάρη Δούκα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι, με επιλογή του, δεν λειτούργησε τα όργανα του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι σήμερα το ακούει η κοινωνία και, συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική, μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θερμή συζήτηση με τον Χάρη Δούκα. Ο δεύτερος είπε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλόγισε στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για τη λειτουργία του. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον Χάρη Δούκα πως είναι ευνοημένος γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων και ότι «δεν είναι Μιτεράν, Βίλλυ Μπραντ και Ερντογάν», όπως είχε δηλώσει. «Είναι απρέπεια αυτό που έκανες. Κατέβηκα στην ΚΕΔΕ γιατί δεν συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης» απάντησε, ενοχλημένος, ο Χάρης Δούκας.

Γεμάτος αιχμές ήταν και ο διάλογος ανάμεσα σε Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. «Άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ. Εγώ δεν πήγα πουθενά, έμεινα στην παράταξη. Είπα "όχι" στην κομματική γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω από αυτήν», της είπε.
Α
πό την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές, ενώ άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπόλοιπων υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον.

Οι θέσεις των έξι υποψηφίων αναλυτικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης