Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απογείωση τιμών σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη φέρνει η όξυνση στο Ουκρανικό

Απογείωση τιμών σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη φέρνει η όξυνση στο Ουκρανικό

Στα 183,29 ευρώ/MWh η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού σήμερα

 

Σχετικά Άρθρα

Μια νέα ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Νοεμβρίου. Παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, αλλά τίποτα δεν προοιωνίζεται την αποκλιμάκωση της το επόμενο διάστημα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εντείνονται, οι ενεργειακές υποδομές της χώρας πλήττονται και οι ανάγκες για εισαγωγές ηλεκτρισμού αυξάνονται. Η πίεση μετακυλίεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι τιμές αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, ενώ την ίδια ώρα στην κεντρική Ευρώπη παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την αύξηση της ζήτησης οι τιμές κινούνται σε λογικά για την εποχή επίπεδα.

Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για μια ακόμη φορά για τους αλγόριθμους που περιορίζουν τις εξαγωγές από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και για την επί της ουσίας απουσία ενιαίας αγοράς, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί χωρίς επί του παρόντος να φαίνεται διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή κίνηση. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν το κύριο πρόβλημα δεν είναι οι εξαγωγές προς την Ουκρανία!

Έτσι σήμερα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 183,29 ευρώ/MWh (+9,57%) με την ανώτατη οριακή τιμή να φθάνει στα 733,65 ευρώ/MWh. Το φυσικό αέριο πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό μείγμα με μερίδιο 53,20% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,24%, ο λιγνίτης με 12,12%, οι εισαγωγές με 5,45% και τα υδροηλεκτρικά με 1,38%.

Διαφορές τιμών

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ότι στην Αλβανία και στο Κόσοβο η μέση τιμή έχει εκτοξευτεί στα 259,35 ευρώ/MWh (+37,8%), στη Βουλγαρία στα 223,36 ευρώ/MWh (-8,7%), στην Ουγγαρία στα 205,99 ευρώ/MWh (-15,1%), στη Βόρεια Μακεδονία, που είναι η ακριβότερη της Ευρώπης, στα 264,62 ευρώ/MWh (+28,2%), στη Σερβία στα 254,49 ευρώ/MWh (+6,4%) και στη Ρουμανία στα 223,36 ευρώ/MWh (-8,7%).

Στη Γερμανία όμως η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 123,99 ευρώ/MWh (+18,6%), δηλαδή περισσότερο από 100 ευρώ/MWh φθηνότερη σε σχέση με τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ενώ σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα κινείται η γαλλική αγορά, στα 87,64 ευρώ/MWh (-23,09%)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές από την ελληνική αγορά φθάνουν στο 18,2% του όγκου των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ χθες ήταν στο 19,8% του όγκου συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι για πολλές ώρες η ελληνική αγορά ήταν αποσυνδεδεμένη με την Βουλγαρία. Μάλιστα όταν συνδέθηκε στις 19.00 η τιμή έφθασε στα 452 ευρώ/MWh, γεγονός, που σύμφωνα με βιομηχανικούς καταναλωτές, υποδηλώνει ότι τις ψηλές τιμές τις διαμορφώνουν Έλληνες παίκτες.

Στα ύψη και το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενός έτους γεγονός που προϊδεάζει για νέες αυξήσεις στην ελληνική χονδρική αγορά που τιμολογεί με τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου TTF έκλεισε χθες στο ολλανδικό hub στα 47,150 ευρώ/MWh (+ 1,287%). Την αφορμή για το τελευταίο αυτό ράλι τιμών έδωσε η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την Αυστρία, μέσω του ουκρανικού αγωγού, που ισχύει από τις 16 Νοεμβρίου.

Η νέα εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για μια ακόμη φορά σε εκδήλωση του Bloomberg και δήλωσε: «Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».
Πάντως παρά τις εκκλήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, των ομολόγων του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των βιομηχανικών καταναλωτών των τριών χωρών που έστειλαν και τέταρτη επιστολή στην Κομισιόν, οι Βρυξέλλες απλώς παρακολουθούν ….

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης