Οδηγεί σε ομογενοποίηση των δυναμικών τιμολογίων υποστηρίζει ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ενέργειας
Εξαιρετικά αρνητικός εμφανίζεται ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), στην πρόταση που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την υιοθέτηση από την αρχή του 2025, των «πορτοκαλί» δυναμικών τιμολογίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ μιλάει για υπερύθμιση, με δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό αλλά και στην οικονομική αποδοτικότητα των δυναμικών τιμολογίων, που θα τα καταστήσει αναποτελεσματικά και ως εκ τούτου δεν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Κατ΄ αρχήν ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι η δυναμική τιμολόγηση θα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από τη σήμανση των τιμολογίων με πορτοκαλί χρώμα. Όπως αναφέρει η ταύτιση των δυναμικών τιμολογίων με τη συγκεκριμένη σήμανση, οδηγεί σε υπερ-ρύθμιση και ομογενοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, κυρίως για τους Μεγάλους Πελάτες στους οποίους ήδη προσφέρονται από τις εταιρίες προμήθειας εξατομικευμένα δυναμικά προϊόντα με ωριαία τιμολόγηση.
Πέραν αυτού, ο ΕΣΠΕΝ τονίζει ότι τα δυναμικά τιμολόγια δεν θα πρέπει να ταυτιστούν με τα περίφημα χρωματιστά τιμολόγια αφού η ισχύς τους βασίζεται σε ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί με τη μορφή των εκτάκτων μέτρων, περιορισμένης διάρκειας.
Επιπλέον η χρωματική σήμανση των τιμολογίων δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή για τους Μεγάλους Πελάτες, αφού αυτοί λαμβάνουν εξατομικευμένα τιμολόγια τα οποία επιτυγχάνουν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής αποδοτικότητας (cost efficiency) έναντι οποιουδήποτε δυναμικού τιμολογίου με τυποποιημένα χαρακτηριστικά.
Χαμηλή οικονομική αποδοτικότητα
Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ το πλαίσιο εφαρμογής των δυναμικών τιμολογίων δεν θα πρέπει να οδηγεί στη θέσπιση ενός «ρυθμιζόμενου» τιμολογίου ενώ θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες αρχές και διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Χαρακτηρίζει ως επαχθέστατη την πρόβλεψη ότι τόσο οι τιμολογιακοί όροι («Πάγια Χρέωση», «Βασική Τιμή» και ο «συντελεστής Β») όσο και οι Ειδικοί Όροι Προμήθειας δεν μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς από τον προμηθευτή, για οποιοδήποτε λόγο. Εκτιμά δε, ότι νομοτελειακά η πρόβλεψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δυναμικών τιμολογίων ιδιαιτέρως χαμηλής οικονομικής αποδοτικότητας και εμπορικότητας.
Επίσης σε ότι αφορά την απαγόρευση της επιβολής τελών τερματισμού των συμβάσεων ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι ο περιορισμός αυτός μπορεί να αφορά μόνο Οικιακούς Πελάτες και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής έως και 25 kVA) και όχι κάθε Τελικό Πελάτη.
Ζητεί επίσης να απαλειφθεί η πρόβλεψη της υποχρέωσης υποβολής στη ΡΑΑΕΥ, των Γενικών και των Ειδικών Όρων Σύμβασης με τους Μεγάλους Πελάτες.
Σε ότι αφορά τον ορισμό ανώτατου ορίου τιμής ζητεί να υιοθετηθεί μόνο ως εμπορική δυνατότητα, διότι ο ορισμός ανώτατου ορίου, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις επιβολής του αντίκειται στην ίδια την φύση του δυναμικού τιμολογίου, διαμορφώνει συνθήκες υπερ-ρύθμισης και επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού και την οικονομική αποδοτικότητα (cost efficiency) των δυναμικών τιμολογίων.
Το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης
Ο ΕΣΠΕΝ θέτει ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα και συγκεκριμένα την αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης που πλέον ξεπερνούν το 20% του κόστους που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά. Μάλιστα σημειώνει ότι η αποτελεσματική διαχείριση των χρεώσεων αυτών από τους προμηθευτές όσο και η οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση τους σε δυναμικά τιμολόγια με γνωστοποίηση της «Τελικής Τιμής Προμήθειας» για την επόμενη ημέρα, δεν είναι επί του παρόντος εφικτή.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή των δυναμικών τιμολόγιων είναι η διαμόρφωση ωριαίων (κατ’ ελάχιστον) τιμών στη χονδρεμπορική αγορά που θα επιτρέπουν την αντίστοιχη τιμολόγηση τόσο της καταναλισκόμενης ενέργειας, όσο και της ενέργειας που καταλογίζεται στους Προμηθευτές. Σημειώνεται ότι η ωριαία λειτουργία της αγοράς δεν ισχύει για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα και για το Σύστημα της Κρήτης.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει την ανάγκη για τη λήψη δεδομένων καταμέτρησης σε Σχεδόν Πραγματικό Χρόνο, επί τη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αποστολής αυτών από τον ΔΕΔΔΗΕ βάσει του πλάνου ανάπτυξης της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών.
Καταλήγοντας ο ΕΣΠΕΝ σημειώνει ότι οι προβλέψεις του Πλαισίου όσον αφορά τον γενικό σχεδιασμό των δυναμικών τιμολογίων δεν θα πρέπει να οδηγούν σε υπερ-ρύθμιση ή και ομογενοποίηση της μορφής, των χαρακτηριστικών και γενικότερα των περιεχομένων των δυναμικών τιμολογίων.
www.worldenergynews.gr