Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΔΕΥΕΠ: Σχεδιάζει μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε Αίγυπτο και Ρουμανία

ΕΔΕΥΕΠ: Σχεδιάζει μεταφορά και αποθήκευση  διοξειδίου του άνθρακα σε Αίγυπτο και Ρουμανία
Ελληνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει κονδύλια για τη δέσμευση και αποθήκευση 3,5 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα

 Την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφοράς διοξειδίου το άνθρακα σε αποθήκες εκτός Ελλάδας και ειδικότερα σε Αίγυπτο και Ρουμανία σχεδιάζει η ΕΔΕΥΕΠ, σύμφωνα με όσα είπε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε  στην πρόταση της ΕΔΕΥΕΠ  για ένα μεγάλο έργο στη μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα εξασφαλίζει σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού επιπλέον δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης που θα απαιτηθεί τόσο από ελληνικές βιομηχανίες όσο και από βιομηχανίες γειτονικών χωρών.

Μόνο έτσι, τόνισε, «θα εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα έχει εκμεταλλευτεί ορθά την πρωτοπορία της στον τομέα αυτό ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη. Κάτι τέτοιο θα είναι σύντομα εφικτό γιατί οι έλληνες ιδιοκτήτες πρωτοστατούν στη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα». «Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για κεντρική συλλογή και διανομή υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τρίτον γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ρουμανία είναι θετικές στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τη διάθεση των επιπλέον αποθηκευτικών χώρων που θα χρειαστούν», κατέληξε.

 Αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα προχωρά τις σχετικές επενδύσεις, και σημείωσε ότι στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα οι ελληνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει κονδύλια για τη δέσμευση και αποθήκευση 3,5 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη πίσω από την Γερμανία που έχει εξασφαλίσει κονδύλια για 4,5 εκ. τόνους το χρόνο.

«Η Ελλάδα επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, όταν το 2021 συμπεριέλαβε τη χρηματοδότηση της μετατροπής των εξαντλημένων κοιτασμάτων του Πρίνου στην Καβάλα σε μόνιμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας 150 εκ. μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης για να μπορέσει αυτό το έργο να γίνει πράξη. Το κρίσιμο αυτό έργο εκτιμάμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε 3 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Γιατί υπάρχουν βιομηχανίες στην Ελλάδα που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η αποθήκευση άνθρακα είναι απαραίτητη για να κρατήσουμε  τη δραστηριότητά τους στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, σε αυτές τις τεχνολογίες όπως το CCS πρόοδο έχουν παραδοσιακά χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία η Μ. Βρετανία που έχουν παρουσία στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε Δανία της Μεσογείου αναφορικά με την ταχύτητα   στην ανάπτυξη της αποθήκευση άνθρακα. 

Θαλάσσια αιολικά: Επενδύσεις μεταξύ 7,5 και 11 δισ. ευρώ ως το 2032

Καθώς το επόμενο μεγάλο βήμα και η πρόκληση για τη χώρα μας  είναι να συμπληρώσουμε το ενεργειακό μας μίγμα  αιολικά πάρκα   για να πετύχουμε την εξισορρόπηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις ώρες της ηλιοφάνειας, η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων γίνεται προτεραιότητα.

 Τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μια αξιέπαινη  προσπάθεια για να χωροθετηθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με κανόνες και με σαφής προσδιορισμούς  καθώς  το εγχείρημα αποτελεί μια εθνική στρατηγική προτεραιότητα για δύο λόγους.

Αφενός είναι απολύτως απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ δηλαδή την οικονομική βιωσιμότητά τους και να κάνουμε την πράσινη μετάβαση και αφετέρου γιατί αποτελεί ένα αναπτυξιακό πρώτο βήμα με συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται μεταξύ 7,5 και 11 δισ. ευρώ ως το 2032.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης