Ενέργεια

Γερμανικοί και γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί εξετάζουν την «επανασύνδεση» με τη Gazprom

Γερμανικοί και γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί εξετάζουν την «επανασύνδεση» με τη Gazprom
Τα οικονομικά προβλήματα της Gazprom οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Ορισμένες ενεργειακές εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφερε το Reuters σε χθεσινό ρεπορτάζ του (14/4).

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, τα κέρδη από την οποία έδιναν την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ αύξησαν τις προμήθειές τους στην Ευρώπη για να καλύψουν το έλλειμμα, ωστόσο υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν υποστεί σοβαρούς τριγμούς και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άρχισαν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με την εξάρτηση από την Ουάσινγκτον, αρχίζοντας να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές.

Η Ευρώπη έχει λίγες διαθέσιμες επιλογές, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ για την αύξηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Παρόλο που η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επιταχυνθεί, ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γρήγορος ώστε η ΕΕ να αισθάνεται ασφαλής, σύμφωνα με το Reuters.

«Εάν υπάρξει μια συμφωνία ειρήνης για την Ουκρανία, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ροές 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (ρωσικού φυσικού αερίου), ίσως και 70, ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του LNG», δήλωσε στο Reuters ο Didier Holleaux, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής Engie, σε συνέντευξή του.

Η Engie ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Holleaux πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει περίπου το 20-25% των αναγκών της ΕΕ, από 40% πριν από τον πόλεμο.

Ο Patrick Pouyanne, επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας TotalEnergies, επεσήμανε μια άλλη ανησυχία, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να στηρίζεται υπερβολικά στο αμερικανικό φυσικό αέριο.

Η TotalEnergies είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και εξάγει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που παίρνει από την ρωσική Novatek.

«Πρέπει να διαφοροποιηθούμε, πολλές διαδρομές, όχι να στηριζόμαστε υπερβολικά σε μία ή δύο», δήλωσε ο Pouyanne στο Reuters.

«Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ποτέ στην εισαγωγή 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία, όπως πριν από τον πόλεμο ... αλλά θα στοιχημάτιζα ίσως 70 δισ. κυβικά μέτρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Γερμανία, η οποία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο πριν από την εισβολή της Ρωσίας, εξετάζει τώρα επίσης το ενδεχόμενο τουλάχιστον μερικής επανέναρξης των προμηθειών.

Αρκετές εταιρείες επίσης της Γερμανίας, τόνισαν κι αυτές την ανάγκη να συνεχιστούν οι ρωσικές προμήθειες.

«Χρειαζόμαστε το ρωσικό φυσικό αέριο, χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια - ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται», δήλωσε ο Klaus Paur, διευθύνων σύμβουλος της Leuna-Harze, μιας μεσαίου μεγέθους εταιρείας παραγωγής πετροχημικών προϊόντων στο Leuna Park της Γερμανίας.

«Χρειαζόμαστε τον Nord Stream 2 επειδή πρέπει να διατηρήσουμε το κόστος ενέργειας υπό έλεγχο», τόνισε.

«Βρισκόμαστε σε σοβαρή κρίση και δεν μπορούμε να περιμένουμε», ανέφερε ο Christof Guenther, διευθύνων σύμβουλος της InfraLeuna, του φορέα εκμετάλλευσης του Leuna Park.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι η γερμανική χημική βιομηχανία έχει περικόψει θέσεις εργασίας για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

«Η επαναλειτουργία των αγωγών θα μείωνε τις τιμές περισσότερο από οποιαδήποτε τρέχοντα προγράμματα επιδότησης», πρόσθεσε ο Guenther.

Παρά τις προσπάθειες να διατηρήσει την παρουσία της στην Ευρώπη, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την ΕΕ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα οικονομικά προβλήματα της Gazprom οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης


CiscoCampaign