Ενέργεια

Τουρκία: Εις βάρος του Τουρκμενιστάν οι πρόσφατες συμφωνίες LNG με TotalEnergies, Shell και Exxon

Τουρκία: Εις βάρος του Τουρκμενιστάν οι πρόσφατες συμφωνίες LNG με TotalEnergies, Shell και Exxon

Η αποτυχημένη προσπάθεια μεταξύ των δύο καρτών για ενεργειακό σύμφωνο μπορεί να ευνοήσει το Αζερμπαϊτζάν (oilprice)

Οι πρόσφατες μακροπρόθεσμες συμφωνίες εισαγωγής LNG της Τουρκίας (τρεις μέσα σε 5 μήνες) με την TotalEnergies, τη Shell και την ExxonMobil θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτησή της από το αέριο του Τουρκμενιστάν και να ωφελήσουν το Αζερμπαϊτζάν διότι μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο αέριο για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το oilprice.com.

Σχετικά με τις ελπίδες του Τουρκμενιστάν να διευθετήσει μια συμφωνία ανταλλαγής για τη μεταφορά των πρώτων μικρών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Τουρκία και πιθανώς στην Ευρώπη, έχουν δεχθεί πλήγμα.

 

Οι 3 συμφωνίες LNG της Τουρκίας

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Botas (κρατικός εισαγωγέας αερίου της Τουρκίας) συμφώνησε με τη γαλλική TotalEnergies να εισάγει 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG ετησίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχής γενομένης από το 2027.

Η νέα συμφωνία ακολουθεί παρόμοια συμφωνία Botas με τη Shell που υπογράφηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και καλύπτει 4 bcm ετησίως ξεκινώντας επίσης το 2027.

Η 3η συμφωνία υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο με την ExxonMobil, χωρίς ακόμα να έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες.

Ούτε η Άγκυρα ούτε η Ασγκαμπάτ έχουν σχολιάσει εάν οι νέες συμβάσεις προμήθειας LNG της Τουρκίας θα έχουν αντίκτυπο στα μακροχρόνια σχέδια της Τουρκίας να εισάγει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν.

Ωστόσο, οι βασικές πραγματικότητες της αγοράς δείχνουν ότι όσο περισσότερο αέριο εισάγει η Άγκυρα από άλλες πηγές, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται αέριο Τουρκμενιστάν για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγικές δεσμεύσεις της.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακόμη έτοιμη να λάβει αέριο Τουρκμενιστάν.

Τέτοιες εισαγωγές θα πωλούνταν σε έναν κόμβο εμπορίου φυσικού αερίου που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν Τούρκοι αξιωματούχοι στη βορειοδυτική Τουρκία.

Ωστόσο, σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Τούρκος υπουργός Ενέργειας) είπε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να δέχεται έως και 80 εκατομμύρια bcm φυσικού αερίου ετησίως, αλλά χρειάζεται μόνο περίπου 50 bcm/έτος για να καλύψει τη δική της ζήτηση.

«Εάν υπάρχει μια ευκαιρία εξαγωγής και καταλήξουμε σε συμφωνία με πελάτες στην Ευρώπη, μπορούμε να εισάγουμε LNG από πολλές διαφορετικές πηγές», είπε. Ανέφερε συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, το Ομάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ως πιθανούς προμηθευτές, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο Τουρκμενιστάν.

 

Αποτυχημένη προσπάθεια για συμφωνία Τουρκμενιστάν - Τουρκίας

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η εικόνα φαινόταν πολύ διαφορετική.

Τον Μάρτιο, ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ (Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν) και ο Ταγίπ Ερντογάν (Τούρκος Πρόεδρος) υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία που καλύπτει μια «συμφωνία ανταλλαγής» που περιλαμβάνει το Τουρκμενιστάν, την Τουρκία και το Ιράν.

Ωστόσο, οι πρώτες ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με μη επαληθευμένες αναφορές, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν όταν οι Τουρκμένιοι αξιωματούχοι αποδείχθηκαν δύσκολο να καθορίσουν μια τιμή αγοράς.

 

Ίσως ωφεληθεί το Αζερμπαϊτζάν

Η απώλεια του Τουρκμενιστάν θα μπορούσε να είναι κέρδος του Αζερμπαϊτζάν. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για την αποτυχία της Τουρκίας και του Τουρκμενιστάν να συνάψουν συμφωνία ανταλλαγής φυσικού αερίου, οι νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG της Άγκυρας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

Η παραγωγή φυσικού αερίου του Μπακού αυξάνεται σε επίπεδο που δεν χρειάζεται αέριο από το Τουρκμενιστάν για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες εγχώριες ανάγκες και τις εξαγωγικές δεσμεύσεις του.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το εάν το Αζερμπαϊτζάν θα μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του τον Ιούλιο του 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διπλασιάσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη σε 20 bcm ετησίως έως το 2027.

Τώρα, με την Άγκυρα να στρέφεται στο LNG για να καλύψει ένα αυξανόμενο μέρος τη δική της ζήτηση φυσικού αερίου, υπάρχει η πιθανότητα η Botas να μη χρειαστεί να εισάγει τόσο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, δίνοντας έτσι στο Μπακού περισσότερο αέριο που μπορεί να μεταφέρει στα κράτη της ΕΕ. Πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 10,3 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το 20% των συνολικών εισαγωγών της Τουρκίας, από 8,7 bcm το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης