Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Shell: Δίκτυα, CCS και υδρογόνο οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης

Shell: Δίκτυα, CCS και υδρογόνο οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης
Σήμερα, η Ευρώπη αποτελεί πρωταρχικό προορισμό για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, γράφει ο CEO του ομίλου
Ο Ρόμπερτ Σούμαν, ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής οικοδομήματος, ήταν από τους πρώτους που κατάλαβαν ότι η ειρήνη και η ευημερία της Ευρώπης συνδέεται με τις ενεργειακές πολιτικές της.

Η πρότασή του για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα τροφοδότησε τη μεταπολεμική ανάκαμψη της ηπείρου και έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης Ευρώπης.

Περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, το «πράσινο green deal» έθεσε το πλαίσιο για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, κάτι που υποστήριξε ενεργά και ο πετρελαϊκό κολοσσός της Shell.

Σύμφωνα με το άρθρο του Wael Sawan, CEO της Shell, που φιλοξένησε το Euractiv, καθώς η ΕΕ μπαίνει σε έναν νέο νομοθετικό κύκλο, τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης ενεργειακής πολιτικής παραμένουν απαιτητικά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει επαναφέρει επιτακτικά την ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τη φιλοδοξία της να πετύχει το net zero έως το 2050.

Για τον Sawan, το κομβικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ κατά την διαδικασία της πράσινης μετάβασης.

«Από τότε που ανέλαβα Διευθύνων Σύμβουλος της Shell στις αρχές του 2023, με έχει ενθαρρύνει ο τρόπος με τον οποίο όλο και περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Για να γίνει πραγματικότητα η ενεργειακή μετάβαση και οι φιλοδοξίες της Ευρώπης, η ΕΕ πρέπει να γίνει τολμηρή όχι μόνο στις επιλογές της, αλλά και στην εκτέλεσή τους. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστεί η ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ στρατηγική της γενικής οικονομικής ανάπτυξης της ένωσης», γράφει ο Sawan.

Που απαιτείται έμφαση

Στο άρθρο του στο Euractiv, o CEO της Shell αναφέρει ότι απαιτείται ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις τομείς: στην επέκταση των δικτύων, στην ενίσχυση των επενδύσεων στις πράσινες τεχνολογίες και στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

«Πάρτε τον πρώτο από αυτούς: τον εξηλεκτρισμό. Δεν υπάρχει δρόμος προς το καθαρό μηδέν που να μην απαιτεί την ηλεκτροδότηση ακόμη μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας, χρησιμοποιώντας κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει μόνο το 1/3 περίπου της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και μόλις το 1/4 της κατανάλωσης της ενέργειας των νοικοκυριών» αναφέρει ο Sawan.  

Συνεχίζοντας, ο Sawan τονίζει πως «η επέκταση της ηλεκτροκίνησης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας και θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στα ευρωπαϊκά σπίτια, αυτοκίνητα και εργοστάσια. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τα καλύτερα στοιχεία της ενιαίας αγοράς και να ενισχύσει την ενεργειακή ένωση, διευκολύνοντας τα κράτη μέλη να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ΕΕ και αποδείχθηκε ισχυρός μοχλός για την αντιμετώπιση της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης».

Σε σχέση με τον διασυνοριακό σχεδιασμό των ενεργειακών υποδομών και τις προληπτικές επενδύσεις, ο CEO υπογραμμίζει πως πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την κλιμάκωση της αγοράς και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ανθεκτικότητα και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση», σημειώνει.  

Αναφορικά με τον δεύτερο τομέα που χρήζει επείγουσας δράσης, ο Sawan γράφει πως απαιτούνται επενδύσεις στο υδρογόνο, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα βιοκαύσιμα.  

«Τα πρωτοποριακά έργα χρειάζονται μια ισχυρότερη πολιτική ώθηση για να αποδώσουν οι επενδύσεις και οι αγορές όπου η βιομηχανία μπορεί να δει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που συνδέεται με την πρώιμη υιοθέτηση.  Η ενίσχυση των ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πράσινων πριμοδοτήσεων, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν», προσθέτει στο άρθρο του ο Sawan.

Σήμερα, η Ευρώπη αποτελεί πρωταρχικό προορισμό για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στη Shell, όπως διαβάζουμε, οι πρόσφατες επενδύσεις αφορούν στην ανάπτυξη του υδρογόνου με στόχο τη χρήση του ως καύσιμο, αλλά και σε τεχνολογία CCS, με την εταιρεία να επενδύει χαρακτηριστικά στο Northern Lights, στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι προκλήσεις

Όπως γράφει ο CEO της Shell στο άρθρο του, η εταιρεία αντιμετωπίζοντας σοβαρές προκλήσεις - από την τεχνολογική απορρύθμιση έως την αβεβαιότητα της πολιτικής, την αργή ζήτηση και την υπερπροσφορά φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων – αναγκάστηκε να καθυστερήσει ή να εγκαταλείψει άλλα έργα μετά από σημαντικές προσπάθειες και δαπάνες.

«Για παράδειγμα, διακόψαμε την ανάπτυξη ενός από τα σημαντικότερα έργα βιοκαυσίμων για να ενισχύσουμε την εμπορική βιωσιμότητά του, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς» έγραψε ο Sawan.  

Μεταξύ του 2023 και του τέλους του 2025, η Shell θα έχει επενδύσει από 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, βασισμένο σε βελτιωμένες ευνοϊκές συνθήκες, θα βοηθήσει στην προσέλκυση κεφαλαίων, για την ανάπτυξη τεχνολογιών σε τομείς όπως τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το υδρογόνο και τα CCS.

Το επερχόμενο Σχέδιο Καθαρής Βιομηχανίας της ΕΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για στενότερο διάλογο με τη βιομηχανία σχετικά με πρόσθετα μέτρα για την προώθηση της ζήτησης λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων, τομεακές εντολές ή πρότυπα και χρηματοοικονομική μείωση του κινδύνου.  

Ορισμένες από τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τη βαθιά απαλλαγή από τον άνθρακα χρειάζονται 10-15 χρόνια για να αναπτυχθούν. Δεδομένων αυτών των χρονοδιαγραμμάτων και του επείγοντος χαρακτήρα της ενεργειακής μετάβασης, οι κανονισμοί στους οποίους βασίζονται οι εταιρείες πρέπει να είναι ταχύτεροι και πιο ευέλικτοι.

Μια ταχεία και εναρμονισμένη εφαρμογή του προγράμματος Fit for 55 (FF55) της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε ορισμένες από τις πιο καινοτόμες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

«Ωστόσο, ανησυχώ για τα πρώτα δείγματα καθυστερήσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη πρωτοποριακών έργων ενεργειακής μετάβασης», γράφει ο Sawan.

Όταν τα έργα υποδομής είναι ολοκληρωμένα, μπορούν να έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας.

Της επανεκκίνησης του υδρογόνου και του CCS πρέπει να προηγηθούν υποδομές, λόγω των μακρών χρόνων σχεδιασμού για την κατασκευή υποδομών και την άμεση σύνδεση των βιομηχανιών.

Για την ενεργειακή ασφάλεια

Ο τρίτος πυλώνας πρέπει να είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Η δυνατότητα ταχείας εισαγωγής φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές - ιδίως με τη μορφή LNG - έπαιξε κομβικό ρόλο για να παραμείνουν αναμμένα τα φώτα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022/23.

Η αντίδραση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση ήταν συνολικά ένα success story.

Ο Sawan γράφει πως «ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν επιζήμια για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Στην πράξη, ένα σημαντικό ποσοστό της μειωμένης ζήτησης φυσικού αερίου ήταν αποτέλεσμα του κλεισίματος εργοστασίων και της μεταφοράς της παραγωγής σε περιοχές με άφθονο ενεργειακό εφοδιασμό, όπως η Βόρεια Αμερική. Ακόμη και σήμερα, μόνο το ήμισυ περίπου της ζήτησης αυτής έχει επιστρέψει, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης σε ανταγωνιστικές προμήθειες ενέργειας».  

Το LNG είναι η μόνη τεχνολογία που μπορεί επί του παρόντος να αντισταθμίσει αυτές τις διακυμάνσεις σε παγκόσμια κλίμακα, ισχυρίζεται ο Καναδός CEO.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης