Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου ελέω… Fed (Montel)

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου ελέω… Fed (Montel)
Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο για δεύτερη σερί συνεδρίαση σήμερα (17/9) - παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αδύναμη ζήτηση – με το βλέμμα των επενδυτών στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε τελευταία άνοδο κατά 0,40 δολάρια στα 73,15 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο WTI σημείωσε άνοδο κατά 0,52 δολάρια στα 70,61 δολάρια/βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν τη Δευτέρα περίπου 1% υψηλότερα, έχοντας διολισθήσει σε πολυετή χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.

«Οι ελπίδες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το πετρέλαιο ανέκαμψε τη Δευτέρα, καθώς η εξασθένιση του δολαρίου ΗΠΑ συνεχίζεται, ενισχύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων», δήλωσε στο Montel η αναλύτρια αγοράς Tina Teng.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια αργότερα αυτή την εβδομάδα, με την αγορά να αποτιμά όλο και περισσότερο την πιθανότητα μείωσης.

Η προσοχή σε Βρετανία και Ιαπωνία

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται επίσης να αποκαλύψουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια.

Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά παρείχαν επίσης κάποια στήριξη στις τιμές του πετρελαίου μετά τις αναφορές για μείωση των λιβυκών εξαγωγών την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, περίπου το 12% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού παρέμεινε σε αναστολή μετά τον τυφώνα Francine.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου του κόμβου τέθηκε εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την καταιγίδα.

Για την Κίνα

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο- βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% τον Αύγουστο, από 5,1% τον Ιούλιο.

Οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο 2,1%, χαμηλότερα δηλαδή από το αναμενόμενο 2,5%.  

Ανησυχίες για τη ζήτηση

Το Brent έφτασε στο χαμηλό των 68,68 δολαρίων/βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο σημείο του δείκτη αναφοράς από τον Δεκέμβριο του 2021, αφού ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης