Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η Ευρώπη έχει ακριβό ρεύμα - Τι λέει η έκθεση Ντράγκι και τι προτείνει

Γιατί η Ευρώπη έχει ακριβό ρεύμα - Τι λέει η έκθεση Ντράγκι και τι προτείνει

Οι κανόνες της αγοράς εμποδίζουν τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να επωφεληθούν από τα οφέλη της καθαρής ενέργειας στους λογαριασμούς του

 

Μια σειρά από σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, σε συνδυασμός με την  έλλειψη φυσικών πόρων της Ευρώπης  και την περιορισμένη συλλογική διαπραγματευτική της δύναμη ευθύνονται για τις υψηλές τιμές ενέργειας που καταγράφονται στην ήπειρο σύμφωνα με την έκθεση «The future of European competitiveness» του πρώη πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Οι διαρθρωτικές αιτίες βρίσκονται στο επίκεντρο του χάσματος των τιμών της ενέργειας και μπορεί να επιδεινωθούν τόσο από παλιές όσο και από νέες προκλήσεις. Η διαφορά τιμής σε σχέση με τις ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στην έλλειψη φυσικών πόρων της Ευρώπης, καθώς και στην περιορισμένη συλλογική διαπραγματευτική δύναμη της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, το χάσμα προκαλείται επίσης από θεμελιώδη ζητήματα με την αγορά ενέργειας της ΕΕ. Οι επενδύσεις σε υποδομές είναι αργές και μη βέλτιστες, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για τα δίκτυα. Οι κανόνες της αγοράς εμποδίζουν τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη της καθαρής ενέργειας στους λογαριασμούς τους. Οι χρηματοοικονομικές πτυχές και οι πτυχές συμπεριφοράς των αγορών παραγώγων έχουν οδηγήσει σε υψηλότερη αστάθεια των τιμών. Η υψηλότερη φορολογία της ενέργειας από άλλα μέρη του κόσμου προσθέτει επιβάρυνση στις τιμές.

Επιπλέον, ενώ αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα έχουν επιδεινωθεί από την ενεργειακή κρίση των δύο τελευταίων ετών, οι μελλοντικές κρίσεις ενδέχεται να τα φέρουν ξανά στο προσκήνιο. Οι εντάσεις στις αγορές φυσικού αερίου αναμένεται να εκτονωθούν χάρη στο νέο παγκόσμιο δυναμικό ανεφοδιασμού που διατίθεται στο διαδίκτυο, αλλά το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ηλεκτροδότηση και τις νέες ανάγκες ασφάλειας εφοδιασμού.


Το βάρος στις τιμές spot

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας φυσικού αερίου και LNG, ωστόσο η συλλογική της διαπραγματευτική δύναμη δεν αξιοποιείται επαρκώς και βασίζεται υπερβολικά στις τιμές spot, απειλώντας την Ευρώπη με πιο ασταθείς τιμές φυσικού αερίου. Αυτή η έλλειψη μόχλευσης είναι αξιοσημείωτη ειδικά στην περίπτωση του φυσικού αερίου αγωγών, όπου η πιθανότητα αλλαγής δρομολόγησης των ροών αερίου είναι πιο περιορισμένη, όπως φαίνεται από τις τελευταίες ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2022, ο ανταγωνισμός εντός της ΕΕ για το φυσικό αέριο μεταξύ αυτών που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλές τιμές συνέβαλε σε υπερβολική και περιττή αύξηση των τιμών. Σε απάντηση, η ΕΕ εισήγαγε έναν μηχανισμό συντονισμού για τη συγκέντρωση και την αντιστοίχισ ηζήτηση με ανταγωνιστικές προσφορές προσφοράς (AggregateEU), αλλά δεν υπάρχει υποχρέωση για κοινή αγορά στην πλατφόρμα.

πιν1.JPG

Ταυτόχρονα, αν και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο ασταθή προοπτική. Με την απώλεια της πρόσβασης στο ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών, το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ έφτασε ως LNG το 2023, από 20% το 2021. Οι τιμές του LNG είναι συνήθως υψηλότερες από το φυσικό αέριο του αγωγού στις αγορές spot λόγω του κόστους ρευστοποίησης και μεταφοράς.

Επιπλέον, με τη μείωση της προμήθειας αγωγών από τη Ρωσία, αγοράζεται περισσότερο αέριο στις αγορές spot LNG τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, οδηγώντας σε ισχυρότερο ανταγωνισμό. Ακόμη και το φυσικό αέριο που αγοράζεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια αναπροσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό σε αγορές spot, οι οποίες επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις διακοπές εφοδιασμού και τα πρότυπα ζήτησης στην Ασία.


Υψηλή συγκέντρωση

Οι χρηματοοικονομικές πτυχές και οι πτυχές συμπεριφοράς των αγορών παραγώγων αερίου μπορούν να επιδεινώσουν αυτήν την αστάθεια και να ενισχύσουν την επιπτώσεις των κραδασμών. Μερικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες αναλαμβάνουν τις περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου.
Τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αγορών Κινητών Αξιών (ESMA) υποδηλώνουν ότι υπάρχει σημαντική συγκέντρωση τόσο σε επίπεδο θέσης όσο και σε επίπεδο τόπου διαπραγμάτευσης και ότι η συγκέντρωση αυξήθηκε το 2022 κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης άνοδουστις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι πέντε κορυφαίες εταιρείες κατέχουν περίπου το 60% των θέσεων σε ορισμένους τόπους διαπραγμάτευσης και οι short θέσεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά σχεδόν 200% μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2022. Η εποπτεία των δραστηριοτήτων αυτών των εταιρειών θα μπορούσε να βελτιωθεί σύμφωνα με την έκθεση. Ενώ οι ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές οντότητες (για παράδειγμα, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια και συμμετέχοντες στην αγορά εκκαθάρισης) καλύπτονται από κανόνες συμπεριφοράς και προληπτικής εποπτείας, πολλά από αυτές
τις εταιρείες που εμπορεύονται παράγωγα commodity στηρίζονται στις εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, όταν οι κύριες δραστηριότητες μιας εταιρείας εμπορευμάτων δεν είναι εμπορικές, μπορούν να εξαιρεθούν από την άδεια λειτουργίας ως εποπτευόμενης επενδυτικής εταιρείας(οι λεγόμενες «επικουρικές» εξαιρέσεις). Οι ΗΠΑ έχουν αυστηρότερη προσέγγιση. Σε ορισμένους τύπους συμβάσεων ισχύουν εξαιρέσεις, αλλά οι εταιρείες εμπορευμάτων δεν εξαιρούνται από την εποπτεία, επιτρέποντας ένα πιο ακριβές επίπεδο ελέγχου. Εξάλλου, τα ενεργειακά commodity υπόκεινται σε όρια θέσης, συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων φυσικού αερίου με το Henry Hub.


Στους χρήστες περνά η αστάθεια

Οι κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς μεταβιβάζουν αυτή την αστάθεια στους τελικούς χρήστες και ενδέχεται να αποτρέψουν τα πλήρη οφέλη της απαλλαγής από τον άνθρακα παραγωγής ενέργειας από την άφιξή τους. Ακόμη και όταν η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και αυξάνει επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, οι κανόνες της αγοράς στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποσυνδέουν πλήρως την τιμή της ανανεώσιμης και της πυρηνικής ενέργειας από τις υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές ορυκτών καυσίμων, εμποδίζοντας τους τελικούς χρήστες να αξιοποιήσουν πλήρως το οφέλη της καθαρής ενέργειας στους λογαριασμούς τους.

Το 2022, στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, το φυσικό αέριο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας της τιμής στο 63% των περιπτώσεων, παρόλο που αποτελούσε μόνο το 20% του μεριδίου του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η χρήση μακροχρόνιου συμβολαίου – όπως οι αγορές Συμφωνίας Αγοράς Ισχύος (PPA) ή Συμβάσεις για Διαφορά (CfD) – μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση της σύνδεσης μεταξύ του καθορισμού οριακής τιμής και του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς χρήστες, αλλά τέτοιες λύσεις έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα στην Ευρώπη, περιορίζοντας με τη σειρά τους τα οφέλη από την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ελλείψει δράσης, αυτό το πρόβλημα της αποσύνδεσης θα παραμείνει οξύ τουλάχιστον για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Ακόμα κι αν η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πληρεί τα προβλεπόμενα, δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το μερίδιο των ωρών κατά τις οποίες τα ορυκτά καύσιμα καθορίζουν τις τιμές της ενέργειας έως το 2030.

pin2.JPG

Τροχοπέδη η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης

Μια μακρά και αβέβαιη διαδικασία αδειοδότησης για νέα τροφοδοτικά και δίκτυα είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για ταχύτερη εγκατάσταση νέας χωρητικότητας. Οι επενδύσεις τόσο στην παραγωγή ενέργειας όσο και στα δίκτυα απαιτούν αρκετά χρόνια μεταξύ των μελετών σκοπιμότητας και της ολοκλήρωσης του έργου. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διακύμανση στους χρόνους αδειοδότησης μεταξύ των κρατών μελών.

Η όλη διαδικασία χορήγησης αδειών για χερσαία αιολικά πάρκα μπορεί να διαρκέσει έως και 9 χρόνια σε ορισμένα κράτη μέλη, σε σύγκριση με κάτω των 3 ετών στις πιο αποτελεσματικές. Τα επίγεια ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να χρειαστούν 3-4 χρόνια για να εγκριθούν ορισμένες χώρες, αλλά και ένα έτος σε άλλες.

Ο χρόνος που αφιερώνεται στις αναλύσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντιπροσωπεύει σημαντικό
μερίδιο της διαφοράς μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων επιδόσεων. Η ΕΕ έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη συντόμευση των αδειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή, ιδίως έλλειψη διοικητικής ικανότητας και ψηφιοποίηση.
Το 69% των δήμων αναφέρει έλλειψη δεξιοτήτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και κλιματικές εκτιμήσεις.

Επιβολή φόρων

Τέλος, με την πάροδο του χρόνου η φορολογία της ενέργειας έχει καταστεί σημαντική πηγή εσόδων του προϋπολογισμού, συμβάλλοντας στην υψηλότερες τιμές λιανικής. Ενώ η φορολογία μπορεί να είναι ένα εργαλείο πολιτικής για την ενθάρρυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τους φόρους και τα συστήματα ελάφρυνσης των τιμών. Σε αντίθεση με την ΕΕ, οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν ομοσπονδιακούς φόρους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου. Επιπλέον, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της του ETSτης ΕΕ, η έντασή του άνθρακα τιμολογείται σε κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό το κόστος είναι υψηλό και ασταθές στην ΕΕ (που ανέρχεται σε 20-25 ευρώ/MWh για παραγωγή αερίου στην ΕΕ), ενώ στην Καλιφόρνια το ίδιο κόστος είναι περίπου 10-15 ευρώ/MWh. Εξαιρουμένου του κόστους CO₂ που καταβάλλεται από τους παραγωγούς (το οποίο εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 15-20% κόστος εμπορευμάτων το 2022), το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στο 45% για τα νοικοκυριά και στο 65% των βιομηχανικών τιμών λιανικής.
Το υπόλοιπο κόστος κατανεμήθηκε περίπου εξίσου μεταξύ του δικτύου και των φόρων

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης