Ενέργεια

ΟΠΕΚ +: Θα καθυστερήσει για δύο μήνες η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του Οκτωβρίου

ΟΠΕΚ +: Θα καθυστερήσει για δύο μήνες η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του Οκτωβρίου

 Η προγραμματισμένη αύξηση ήταν για 180.000 βαρέλια την ημέρα

 

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αφού οι τιμές του αργού έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη τρεις πηγές από την ομάδα παραγωγών.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει μαζί με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων λόγω ανησυχιών για μια αδύναμη παγκόσμια οικονομία και τα ήπια στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η είδηση ​​αύξησε τις τιμές του πετρελαίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να διαπραγματεύονται στα 73,72 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,98% τις 1837 ώρα Ελλάδας και το αργό να σημειώνει άνοδο 1,0% στα 69,91 δολ. το βαρέλι. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος.
Η προγραμματισμένη αύξηση ήταν για 180.000 βαρέλια την ημέρα, μέρος της παραγωγής περίπου 5,86 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ο ΟΠΕΚ+ συγκρατεί περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, επρόκειτο να προχωρήσει σε αύξηση.

Ανησυχία για την ζήτηση

Το εύθραυστο κλίμα στην αγορά πετρελαίου σχετικά με την προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και τον τερματισμό μιας διαμάχης που σταματά τις εξαγωγές της Λιβύης, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των προοπτικών ζήτησης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στον όμιλο.
Η HSBC ανέφερε σε έκθεσή της ότι οποιαδήποτε απόφαση του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να ληφθεί αρνητικά από την αγορά.
"Η αύξηση της παραγωγής θα οδηγούσε την αγορά σε σημαντικό πλεόνασμα από το πρώτο τρίμηνο του 2025 και μετά. Από την άλλη πλευρά, η αναστολή μπορεί να ερμηνευθεί ως καθυστερημένη παραδοχή από τον ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι ασθενής."

Η αναλύτρια της RBC Capital, Helima Croft, δήλωσε σε σημείωμα ότι ίσως είναι συνετό για τον ΟΠΕΚ+ να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο πριν επιστρέψει επιπλέον βαρέλια.
Η προγραμματισμένη αύξηση του Οκτωβρίου επρόκειτο να προέλθει από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που συμφώνησαν τον Ιούνιο να αρχίσουν να χαλαρώνουν το πιο πρόσφατο επίπεδο περικοπών της παραγωγής του ομίλου - μείωση 2,2 εκατομμυρίων bpd από οκτώ χώρες - από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Οι υπόλοιπες περικοπές κατά 3,66 εκατομμύρια bpd, που συμφωνήθηκαν σε προηγούμενα βήματα, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης