Ενέργεια

Έρχονται αυξήσεις τιμολογίων - Ποιά είναι τα συμφερότερα τώρα, το παιχνίδι στα κίτρινα

Έρχονται αυξήσεις τιμολογίων - Ποιά είναι τα συμφερότερα τώρα, το παιχνίδι στα κίτρινα

Οι ευακαιρίες που προκύπτουν από τον ανταγωνισμό των εταιριών

 

Τιμολόγια δύο ταχυτήτων διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η τιμή της χονδρεμπορικής αυξάνεται λόγω του καύσωνα και προβλημάτων διασυνδέσεων στα Βαλκάνια, δημιουργώντας ανησυχία για αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Στα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου, η τιμή είναι γνωστή και δε θα φέρουν εκπλήξεις στο τέλος του μήνα, όσο και να αυξηθεί η τιμή χονδρεμπορικής τον Ιούλιο, αλλά αναμένεται να ενισχυθούν τον Αύγουστο αν η τιμή χονδρεμπορικής συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Τα κίτρινα τιμολόγια του Ιουλίου που είναι συνδεδεμένα με την τιμή χονδρεμπορικής, όμως αναμένεται να φέρουν αυξημένους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο, καθώς ο ανταγωνισμός των εταιρειών μεγαλώνει για την εξασφάλιση πελατών, με στόχο να αυξήσουν τη σταθερότητα των πελατολογίων τους κάποιες δίνουν σε χαμηλές τιμές μπλε τιμολόγια, ενώ άλλες επιλέγουν να δώσουν ελκυστικές σταθερές τιμές για λίγους μήνες κίτρινα τιμολόγια.

Οι τιμές ενέργειας που μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά ξεκινούν από τα 9,3 λεπτά/κιλοβατώρα (κιτρινο τιμολόγιο της Volton με σταθερή τιμή ως το Σεπτέμβριο) και φθάνουν μέχρι τα 20 λεπτά/κιλοβατώρα που είναι το πράσινο τιμολόγιο της Zenith. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το πράσινο τιμολόγιο της Zenith είναι στα 20 λεπτά/κιλοβατώρα, το μπλε τιμολόγιο της ίδιας εταιρείας είναι στα 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα!

Λόγω του ράλι των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, που δημιουργεί φόβους για το που θα φτάσουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια, τα μπλε που δίνουν σταθερές τιμές ρεύματος για έξι ή δώδεκα μήνες, γίνονται και πάλι ελκυστικά γιατί απαλλάσσουν τους καταναλωτές από την αβεβαιότητα που δημιουργεί η διακύμανση των τιμών.
Και μαζί με τα μπλε κάποιες εταιρείες, λάνσαραν, ως προσφορά και κάποια κίτρινα τιμολόγια με προανακοινωμένη σταθερή τιμή για δύο ή τρεις ή πέντε μήνες.


Μπλε τιμολόγια

Το φθηνότερο μπλε 12μηνης διάρκειας, σήμερα είναι της Zenith, που προσφέρει σταθερή τιμή για ένα χρόνο στα 9,5 λεπτά/KWh με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,9 ευρώ.
Η Protergia προσφέρει επίσης μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στην τιμή 9,5 λεπτά/KWh, πρόγραμμα που συνεχίζει η εταιρεία για πέμπτο μήνα.
Το μπλε τιμολόγιο της ΗΡΩΝ Fix Genius home για αυτό το μήνα προσφέρεται στα 12,8 λεπτά/KWh για έξι μήνες, με πάγιο 9,9 ευρώ.


Κίτρινα με σταθερή τιμή για λίγους μήνες

Ως προσφορά, ή κράχτες, για να συγκεντρώσουν νέους πελάτες και να απαλλάξουν από την αγωνία για την αύξηση που μπορεί να φέρει η άνοδος της τιμής ενέργειας στη χονδρεμπορκή αγορά, κάποιες εταιρείες προσφέρουν κίτρινα ex ante τιμολόγια με τιμή που καθορίζεται εκ των προτέρων για κάποιους μήνες.
Τα τιμολόγια αυτά είναι σαν τα μπλε, αλλά επειδή είναι σταθερά για λιγότερους από 6 μήνες, δεν κατατάσσονται στα μπλε αλλά στα κίτρινα.

Μέχρι σήμερα αυτή την πρόταση προς τους πελάτες τους κάνουν οι:

Elpedison: Το κίτρινο Elpedison Win προσφέρεται στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο (όταν το πράσινο της ίδιας εταιρείας είναι στα 14,8/KWh και 18 λεπτά/KWh) και το Elpediosn Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.
ΗΡΩΝ: Το κίτρινο YELLOW ONE HOME προσφέρει, τελική τιμή 9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή τιμή για τους 3 μήνες, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Volton : Το κίτρινο Volton Yellow Simple Protect προσφέρει Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh. Όμως το τιμολόγιο αυτό προβλέπει, σε περίπτωση που λόγω της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, η τιμή σύμφωνα με τον τύπο του, γίνεται μικρότερη από 9,3 λεπτά /kWh/kWh, η τιμολόγηση θα γίνεται με τη χαμηλή τιμή.

Αν όμως η διακύμανση στη χονδρεμπορική φέρει σαν αποτέλεσμα υψηλότερη τιμή από 9,3 λεπτά/kWh, τότε η τιμή δεν θα αυξάνεται αφού οροφή του τιμλογίου είναι τα 9,3 λεπτά /kWh. Δηλαδή είναι κυμαινόμενο μόνο προς τα κάτω, προς όφελος του καταναλωτή και σταθερό προς τα πάνω, με οροφή τα 9,3 λεπτά/kWh.


Και ένα υβριδικό

Την κατηγορία των μικτών τιμολογίων άνοιξε η NRG και προσφέρει το κίτρινο τιμολόγιο - υβριδικό nrg hybrid , με τιμή 9,5 λεπτά/KWh σταθερή για ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh αλλά για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες η τιμολόγηση θα είναι κυμαινόμενη με βάση τον τύπο του κίτρινου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης