Ενέργεια

Τα σχέδια της Ουγγαρίας για το περιβάλλον και την κλιματική πολιτική

Τα σχέδια της Ουγγαρίας για το περιβάλλον και την κλιματική πολιτική

Το Euractiv αποκαλύπτει τα λεπτομερή πλάνα της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ (αρχίζει από σήμερα) για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μεταφορών το δεύτερο εξάμηνο του 2024 - Θα επιδιώξει συμφωνία για τις ευρωπαϊκές διαπραγματευτικές θέσεις ενόψει των συνομιλιών για το κλίμα (COP29)

Σχετικά Άρθρα

Διαρροή ουγγρικού εγγράφου που καθορίζει σχέδια ατζέντας για κάθε επίσημη συνεδρίαση των Υπουργών περιβάλλοντος, ενέργειας και μεταφορών από τώρα έως το τέλος του 2024, κάνει ήδη το γύρο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτά (το Euractiv κάνει τη σχετική αποκάλυψη) η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα σχεδιάζει να προωθήσει μεμονωμένες υπάρχουσες νομοθετικές προτάσεις, να συμφωνήσει σε μια θέση COP29 και να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη γεωθερμική ενέργεια.

Οι ατζέντες αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν όπως αναφέρθηκε από το Euractiv στις 14 Ιουνίου, αλλά παρέχει ακρίβεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Βουδαπέστη ελπίζει να προχωρήσει σε μεμονωμένους φακέλους και τους χρόνους για αυτό το έργο.

«Εκτός από την προώθηση και την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, η ουγγρική Προεδρία σκοπεύει επίσης να διαδραματίσει ρόλο στον καθορισμό των στόχων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής για τον επόμενο νομοθετικό κύκλο», αναφέρει το πρόγραμμα της Ουγγρικής Προεδρίας.

 

Οι 2 συνεδριάσεις του Συμβουλίου

Προγραμματίζονται δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

Η πρώτη θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο στις 14 Οκτωβρίου και θα επικεντρωθεί στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Η Προεδρία θα επιδιώξει συμφωνία για τις ευρωπαϊκές διαπραγματευτικές θέσεις ενόψει των συνομιλιών για το κλίμα (COP29) που θα διεξαχθούν από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν, και της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD) στην Κολομβία, από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Για το τελευταίο, η ουγγρική προεδρία σκοπεύει να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να υποστηρίξει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ.

Η Ουγγαρία θα ήθελε επίσης να δει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ ενόψει της 5ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για ένα Διεθνές Νομικά Δεσμευτικό Μέσο για την Πλαστική Ρύπανση (INC-5), που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, από 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου.

Τέλος, η Βουδαπέστη σχεδιάζει μια συζήτηση για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τα χημικά.

Το δεύτερο Συμβούλιο Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για την πρόληψη των απωλειών πλαστικών κόκκων.
Σκοπεύουν επίσης να συζητήσουν την πρόοδο σχετικά με τον κανονισμό σχετικά με τις απαιτήσεις κυκλικότητας για το σχεδιασμό οχημάτων και τη διαχείριση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Όσον αφορά τις μη νομοθετικές δραστηριότητες, σχεδιάζεται ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον κλιματικό στόχο της Ευρώπης που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί για το 2040, και σχετικά με τις εκθέσεις από τις διάφορες διεθνείς συνεδριάσεις για το κλίμα.


Η 16η Διάσκεψη
και τα 2 Ενεργειακά Συμβούλια

Εκτός από τις προαναφερθείσες συνόδους κορυφής για το κλίμα και το περιβάλλον, αυτές θα περιλαμβάνουν τη 16η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και τη Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης για τα Νερά.

Προβλέπονται επίσης δύο Ενεργειακά Συμβούλια.

Ενώ η συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου δεν έχει ακόμη λεπτομερή ημερήσια διάταξη, αυτή της 16ης Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων για τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα των χωρών και για το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής και της διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης.

Τα συμπεράσματα για την προώθηση της ανάπτυξης γεωθερμικής ενέργειας θα υποβληθούν προς έγκριση την ίδια ημέρα.

Το Συμβούλιο Μεταφορών θα συνεδριάσει στις 5 Δεκεμβρίου για μια συζήτηση πολιτικής σχετικά με τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, και με στόχο να συμφωνηθεί μια γενική προσέγγιση για την οδηγία για τις συνδυασμένες μεταφορές, τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών κατά τη διάρκεια πολυτροπικών ταξιδιών και την οδηγία για τις εκπτώσεις στην οδήγηση

 

Οι φάκελοι της συνεδρίασης της 5ης Δεκεμβρίου

Οι Ούγγροι έχουν επίσης απαριθμήσει αρκετές τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις στο «Any Other Business», αλλά δεν έχουν διευκρινίσει πώς αναμένουν να προχωρήσουν οι φάκελοι κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτά τα αρχεία είναι: ο κανονισμός για τη λογιστική των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις μεταφορές (οδηγία για τις άδειες οδήγησης), ο κανονισμός για τη σιδηροδρομική χωρητικότητα (οδηγία για τις εναρμονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών για τα ποτάμια) και ο κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης