Ενέργεια

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στις 28/6 για τον πράσινο εξηλεκτρισμό του μπλοκ (Montel)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στις 28/6 για τον πράσινο εξηλεκτρισμό του μπλοκ (Montel)
Οι ηγέτες δήλωσαν ότι το μπλοκ θα ενισχύσει τις επενδύσεις του σε βασικούς τομείς όπως οι καθαρές μηδενικές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα υλικά, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ και στη μείωση των επιβλαβών εξαρτήσεων από άλλες χώρες
Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν την Παρασκευή (28/6) να επιδιώξουν τον πράσινο εξηλεκτρισμό της ένωσης, αξιοποιώντας όλες τις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως μέρος της κλιματικής στρατηγικής που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το μπλοκ για την επόμενη πενταετία, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την αλλαγή του πολιτικού τοπίου στη Γαλλία που σηματοδοτεί η νίκη Λεπέν στις εκλογές.

Σύμφωνα με το Montel, οι ηγέτες θέλουν το μπλοκ να συνεχίσει τη μετάβασή του προς το net zero έως το 2050, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ανεξαρτησία, δήλωσαν οι 27 μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Την ίδια μέρα δεσμεύτηκαν να οικοδομήσουν μια πραγματική ενεργειακή ένωση για την εξασφάλιση άφθονης, οικονομικά προσιτής και καθαρής ενέργειας, γεγονός που θα απαιτούσε μεγαλύτερο εξηλεκτρισμό, καθώς και επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και διασυνδέσεις.

Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της και θα την «εμβαθύνουν», ιδίως για την ενέργεια και τη χρηματοδότηση, όπως δήλωσαν οι ηγέτες συγκεκριμένα.

Εστίαση σε καθαρές τεχνολογίες, ΑΙ και προηγμένα υλικά

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι το μπλοκ θα ενισχύσει τις επενδύσεις του σε βασικούς τομείς όπως οι καθαρές μηδενικές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα υλικά, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ και στη μείωση των επιβλαβών εξαρτήσεων από άλλες χώρες.

Σημείωσαν δε, πώς συνεργάστηκαν για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενεργειακών τιμών που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία οδήγησε την ΕΕ να αποφασίσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.

Οι ηγέτες επανέλαβαν χωριστά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και κάλεσαν την ΕΕ να παράσχει περισσότερη βοήθεια στον ενεργειακό τομέα της χώρας, ιδίως για να βοηθήσει το Κίεβο να προετοιμαστεί ενόψει του επόμενου χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης