Ενέργεια

Προμηθευτές: Έρχονται τα μπιλετάκια των 258 εκατ με προκαταβολή 60% - Εξοφλήσεις των ΔΕΥΑ στην ΔΕΗ

Προμηθευτές: Έρχονται τα μπιλετάκια των 258 εκατ με προκαταβολή 60% - Εξοφλήσεις των ΔΕΥΑ στην ΔΕΗ
Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, το δημόσιο θα εισπράξει αρχικά από τις εταιρίες προμήθειας το 60%

Τα …μπιλιτέκια των υπερεσόδων θα αρχίσουν να καταφθάνουν από αυτή την εβδομάδα στους προμηθευτές ρεύματος για να μπουν στα κρατικά ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 258 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι προμηθευτές ρεύματος για την φορολόγηση των υπερεσόδων της περιόδου από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023 . Το ΥΠΕΝ παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την πλήρη καταγραφή των ποσών που αντιστοιχεί ανά προμηθευτή.

Η μερίδα του λέοντος αντιστοιχεί στη ΔΕΗ, με ένα ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και το οποίο το έχει προβλέψει η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις του 2023. Τα 200 εκατ. ωστόσο δεν θα λείψουν για μεγάλο διάστημα από τα ταμεία της ΔΕΗ, αφού θα επιστρέψουν με τη μορφή της εξόφλησης χρεών από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχεύτευσης (ΔΕΥΑ) στο πλαίσιο του σχεδίου μεταρρύθμισης που δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι.


Eξοφλήσεις και εισπράξεις από ΔΕΥΑ για την ΔΕΗ

Το ΥΠΕΝ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να αρχίσει να ενημερώνει τους προμηθευτές για τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν ως φόρο υπερεσόδων για την συγκεκριμένη περίοδο. Θα προηγηθεί η έκδοση μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα διορθώνει ένα τυπογραφικό λάθος της υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει νωρίτερα για την μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων και συγκεκριμένα ένα Χ (επί) που αποτυπώθηκε ως + (συν).

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, το δημόσιο θα εισπράξει αρχικά από τις εταιρίες προμήθειας το 60% του αναλογούντος ποσού, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί οι εταιρίες προμήθειας αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.

Με μία ακόμη υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αλλάξει κατεύθυνση και αντί να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως αρχικά προβλεπόταν θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΥΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει συνενώσεις των ΔΕΥΑ και ρύθμιση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ που είναι και ο μοναδικός τους πάροχος .

Ο αρμόδιος μάλιστα υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών θα το πληρώσει το κράτος και θα το αποπληρώνουν οι Δήμοι σε βάθος 30ετίας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει διασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 250 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης