Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απόφαση SOS απαιτείται από την ΡΑΑΕΥ για τον Great Sea Interconnector - Ωρα μηδέν υπό την απειλή των μέτρων της NEXANS

Απόφαση SOS απαιτείται από την ΡΑΑΕΥ για τον Great Sea Interconnector - Ωρα μηδέν υπό την απειλή των μέτρων της NEXANS
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Έλληνα Διαχειριστή του Δικτύου Μάνος Μανουσάκης, αναμένεται να μεταβεί στις αρχές της εβδομάδας στην Κύπρο

Σε θρίλλερ εξελίσσεται η προετοιμασία του Great Sea Interconnector καθώς η ΡΑΑΕΥ δείχνει να κωλυσιεργεί σε κρίσιμες αποφάσεις για την βιωσιμότητα του έργου την ώρα που η NEXANS πιέζει και απειλεί με μέτρα αν δεν λάβει τις οφειλόμενες δόσεις.

Άμεση έκδοση απόφασης, εντός των επομένων δυο ημερών, απαιτείται από τη ΡAAEY για την μεθοδολογία προσδιορισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Great Sea Interconnector, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος να ναυαγήσει το όλο project βρίσκεται προ των πυλών. Και αυτό διότι η Nexans απειλεί να σταματήσει την παραγωγή του καλωδίου, εάν δεν λάβει τα χρήματα που της οφείλονται ενώ το WACC της τάξης του 6,3% που έχει υπολογίσει η ΡΑΑΕΥ για το έργο δεν είναι επαρκές για τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του.

Αποτελεί ερώτημα γιατί η ΡΑΑΕΥ προχώρησε σε υπολογισμό του WACC, χωρίς να έχει οριστικοποιήσει αρχικά την μεθοδολογία του ρυθμιζόμενου εσόδου.Και τούτο διότι θα έπρεπε προτύτερα να προσδιορίσει την μεθοδολογία του ρυθμιζόμενου εσόδου, που θα δώσει στον διαχειριστή την δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τις τράπεζες για ένα ικανοποιητικό πλάνο χρηματοδότησης, ορίζοντας το κόστος χρηματοδότησης και το επιτόκιο. Παράλληλα έχοντας διασφαλίσει την βιωσιμότητα του έργου να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση με τη NEXANS. Αν η ΡΑΑΕΥ καθυστερήσει να εκδόσει την αποφασή της, τότε όλα δείχνουν ότι το έργο θα μπλοκάρει και οι εξελίξεις θα είναι άγνωστες.

Η Κυπριακή συμμετοχή

Εν τω μεταξύ πυκνή σε εξελίξεις αναμένεται η επόμενη εβδομάδα το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο και εν συνεχεία με το Ισραήλ, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Έλληνα Διαχειριστή του Δικτύου Μάνος Μανουσάκης, αναμένεται να μεταβεί στις αρχές της εβδομάδας στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου προκειμένου να του παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας του έργου. Στόχος του κ. Μανουσάκη είναι οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της κυπριακής πλευράς στο project και να ανοίξει ο δρόμος για μια σειρά ρυθμιστικά ζητήματα όπως η υιοθέτηση από τη Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου της μεθοδολογίας υπολογισμού του εσόδου του έργου.

Όπως είναι γνωστό το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου έχει λάβει απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector με 100 εκατ ευρώ τα οποία μάλιστα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες η κυπριακή πλευρά επιδεικνύει αμφισημία παρά το γεγονός ότι το έργο έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης, υποστηρίζεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό, τόσο το αμερικανικό κυβερνητικό αναπτυξιακό fund DFC όσο και από το ιστραηλινό fund Aluma.

Όμως το ταξίδι του κ. Μανουσάκη στην Κύπρο δεν είναι η μόνη εξέλιξη που αναμένεται γύρω από την υπόθεση αυτή τις επόμενες ημέρες. Και τούτο διότι η νορβηγική εταιρία Nexans που έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου, έχει θέσει ως χρονικό όριο για να λάβει τις δυο δόσεις προκαταβολής που της οφείλονται, την 1η Ιουνίου. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία απειλεί να προχωρήσει σε μέτρα και βεβαίως να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση για την κατασκευή του καλωδίου γεγονός που θα μπλοκάρει πλήρως το έργο.

Αίτημα για αλλαγές στη μεθοδολογία

Ταυτόχρονα ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου καθώς το WAAC 6,3% που προτείνει η ΡΑΑΕΥ δεν επαρκεί και απειλεί τη βιωσιμότητα του έργου. Επιπρόσθετα ο Διαχειριστής ζητεί αλλαγές στη μεθοδολογία, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από τη Ρυθμιστική Αρχή, προκειμένου ως την 1η Ιουνίου, να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες και να μπορέσει να πληρωθεί η Nexans.Έχει σημασία δηλαδή ο χρόνος των αποφάσεων.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, στις 27 Μαΐου έληξε η προθεσμία για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ για τη “Μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου και απαιτούμενου εσόδου” του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κύπρου (Κοφινού) και Ελλάδας (Κορακιά, Κρήτης). Σύμφωνα δε με το κείμενο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ έχει προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου να υποβάλει στοιχεία για τον υπολογισμό του εσόδου της περιόδου 2024-25.

Κρίσιμη θα είναι και η θέση της ΕΤΕΠ ως προς την χρηματοδότηση, που θα δώσει και την κατεύθυνση στις ελληνικές τράπεζες για την συμμετοχή τους στο χρηματοδοτικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό τμήμα του Great Sea Interconnector, αφορά στο 37% του ρυθμιζόμενου εσόδου ενώ το υπόλοιπο 63% επιμερίζεται στην Κύπρο. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 1,93 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 23% σε σχέση με παλαιότερες προβλέψεις. Από το σύνολο του ποσού αυτού, εκτιμάται ότι ο δανεισμός θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια που θα διαθέσει ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

www.worldenergyneww.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης