Για την μη ένταξη έργων που συνδέονται με τις διασυνδέσεις νησιών του Αιγαίου στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2022-2025 εγκαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΑΕΥ και καλείται να σπεύσει να τα εντάξει στην επόμενη αναθεώρηση του ΣΑΔ ώστε να υλοποιηθούν έως το 2029 που ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.
Η υποχρέωση αυτή του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους «αστερίσκους» στην απόφαση έγκρισης του ΣΑΔ από τη ΡΑΑΕ με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2023. Εντός μηνός από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση, ο Διαχειριστής, υποχρεούται να ενημερώσει τη ΡΑΑΕ σχετικά με τον προγραμματισμό των αναγκαίων έργων ανάπτυξης του Δικτύου, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στο ΣΑΔ και σχετίζονται με τις διασυνδέσεις με το Σύστημα Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής , του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (περιλαμβανομένης της Σκύρου) και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της ΡΑΑΕΥ (785/2019) και τον προγραμματισμό των αντίστοιχων έργων επέκτασης του συστήματος μεταφοράς.
Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, στο ΣΑΔ 2022-2026 ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει συμπεριλάβει τα ακόλουθα έργα :
α) Κυκλάδες: Η διασύνδεση της Αστυπάλαιας υπό μέση τάση. Για τη διασύνδεση αυτή, στο ΣΑΔ 2021-2025 ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι θα επανεξεταστεί τεχνικά καθώς λόγω του μεγάλου μήκους (της τάξης των 60 km) είναι πιθανό να μην υπάρχουν θέματα μη επιτρεπτών τάσεων.
β) Νότιο Αιγαίο: Ο υποσταθμός ΥΤ/ΜΤ Καρπάθου και οι διασυνδέσεις μέσης τάση των νησιών Πάτμος, Σύμη και Αρκιοί.
γ) Βορειοανατολικό Αιγαίο : Οι υποσταθμοί Χίου, Σάμου και Σκύρου και η διασύνδεση μέσης τάσης της νήσου Αγαθονήσι.
Τα παραπάνω έργα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΡΑΑΕ στην απόφασή της, ¨δεν είχαν περιληφθεί στην εισήγηση του Διαχειριστή για το ΣΑΔ 2021-2025 και ο Διαχειριστής είχε κληθεί (σχετικό 7) να προγραμματίσει την υλοποίησή τους και να τα εντάξει στην επόμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να κληθεί ο Διαχειριστής να ενημερώσει τη ΡΑΕ σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων και την ένταξή τους στην επόμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου».
Έγκριση νέου ΣΑΔ
Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε το νέο ΣΑΔ του ΔΕΔΔΗΕ αφήνοντας εκτός πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 144 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερο αυτό της Ψηφιοποίησης Αρχείου με προυπολογισμό 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αν και ενέκρινε την αυξημένη κατά 333,6 εκατ. ευρώ δαπάνη του project εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών δεν αναγνώρισε τον συνυπολογισμό της στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή.
Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026 που υπέβαλε προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 3,308 δις. ευρώ έναντι 2,449 δια, ευρώ του ΣΑΔ 2021-2025, δηλαδή αυξημένος κατά 859 εκατ. ευρώ (35%) , λόγω της προσθήκης νέων έργων και μεταβολών στον προϋπολογισμό εγκεκριμένων σε προηγούμενα ΣΑΔ. Σημαντική αύξηση κατά 44% συγκριτικά με το ΣΑΔ 2021-2025 εμφανίζουν οι δαπάνες για συνδέσεις χρηστών , η οποία σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει από την σημαντική αύξηση αιτημάτων σύνδεσης χρηστών στο δίκτυο. Συνολικά στο νέο ΣΑΔ εντάσσονται 139 έργα έναντι 115 έργων του ΣΑΔ 2021-2025.
Ενστάσεις διατυπώνει η ΡΑΑΕΥ στην απόφασή της και ως προς την αύξηση του προϋπολογισμού του project «έξυπνων» μετρητών από τα 830 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο ΣΑΔ στα 1,164 δις. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται κατά 333,6 εκατ. ευρώ, λόγω αναθεώρησης στον σχεδιασμό, στις επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις του έργου και λόγω μεταβολών στις συνθήκες της αγοράς (κόστος εξοπλισμού).
Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις αυξημένες αυτές δαπάνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρούνται επιλέξιμες προς κεφαλαιοποίηση και συμπερίληψη στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία λαμβάνει υπόψη της για τον προσδιορισμό της ανάκτησης κόστους των δαπανών από τους χρήστες του συστήματος.
www.worldenergynews.gr