Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποια είναι η νορβηγική PGS που αναζητά συνεταιρισμό η ΕΔΕΥ

Ποια είναι η νορβηγική PGS που αναζητά συνεταιρισμό η ΕΔΕΥ

Το νωρίτερο σε επτά χρόνια οι πρώτες ποσότητες παραγωγής αν βρεθούν κοιτάσματα

Τη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services προσεγγίζει η ΕΔΕΥ με στόχο να εξασφαλίσει ένα ισχυρό συνεταίρο για την χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που θα χρειαστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, αν τελικά προχωρήσουν για τους υδρογονάνθρακες.

Το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά κοστοβόρο και απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία που δεν διαθέτουν ελληνικές εταιρείες, ενώ προς το παρόν είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχουν μεγάλοι διεθνείς κολοσσοί που έχουν ήδη συσχετιστεί σ ελληνικές κοινοπραξίες όπως η Total και η Exxon, είτε άλλες που θα αποχωρήσουν από την δραστηριοποίησή τους στη ρωσική περίμετρο.

Σε αρθρογραφία του ο κ. Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει το σημαντικό χρόνο που έχει χαθεί για τη διενέργεια των ερευνών στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, καθώς εισήλθε σε προτεραιότητα η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Ποια είναι η Petroleum Geo-Services

Η νορβηγική εταιρεία εξειδικεύεται στις σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση  πετρελαϊκού δυναμικού με την δραστηριότητά της να απλώνεται σε 14 χώρες. Η εταιρεία υποστηρίζει την ενεργειακή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και φυσικού αερίου, των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Οι λειτουργίες των σεισμικών ερευνών είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για την πρόσβαση σε ρεαλιστικά δεδομένα και σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, το 2012 ανατέθηκαν στην ίδια εταιρεία οι σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, όπως είχε ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος. Στη συνέχεια, βέβαια τα δεδομένα των εν λόγω ερευνών πουλήθηκαν στις πετρελαϊκές.

Τι αναμένεται για την Total

Στην περίπτωση της Total, πηγές φέρουν την εταιρία να συνδράμει το δημόσιο στην εκδίκαση της υπόθεσης που έχει οριστεί για τον Οκτώβριο και να αναλαμβάνει ταυτόχρονα δέσμευση έναντι των επενδυτών για μιας μορφής αντιστάθμισης του ρίσκου στην περίπτωση που η το ΣτΕ δικαιώσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής.

Εάν και σε αυτή την περίπτωση οι πολυεθνικές αρνηθούν να αναλάβουν το ρίσκο, η ΕΔΕΥ θα ζητήσει εξουσιοδότηση για να προχωρήσει η ίδια στις έρευνες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα προβλέπει τον συμψηφισμό του κόστους βάση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει μέσω των συμβάσεων έναντι του ελληνικού δημοσίου, εφόσον εντοπιστούν κοιτάσματα και προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους.

Χωρίς την εξουσιοδότηση των παραχωρησιούχων η ΕΔΕΥ για να προχωρήσει σε έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του Καταστατικού της, κάτι που μένει ανοιχτό στην περίπτωση που χρειαστεί.

Κεφάλαια για την ΕΔΕΥ

Η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις σεισμικές έρευνες θα διασφαλισθεί με την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας από το δημόσιο που είναι ο μέτοχος (100%). Οι δαπάνες θα μπορούσαν να διασφαλιστούν με την αναζήτηση εταίρου που θα συγχρηματοδοτήσει τις έρευνες.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η ΕΔΕΥ στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, το  2023 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γεώτρηση στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων από την Energean, ενώ η παραγωγή εγχώριων κοιτασμάτων εφόσον επιβεβαιωθούν θα ξεκινήσει το 2028-2029. Αυτό προϋποθέτει ότι οι σεισμικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί σε 1 – 2 έτη μέχρι το 2024 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε 3 – 4 χρόνια μέχρι το 2026 ώστε να έχουμε εγχώρια παραγωγή σε διάστημα 6 -7 ετών από σήμερα.

Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος (σεισμικά και γεωτρήσεις) θα γνωρίζουμε για πρώτη φορά εάν επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις , βάσει παλαιότερων μελετών της ΕΔΕΥ, για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης