Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει, η ενέργεια από το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα εγκαταστήσουν θα καλύπτει τις ανάγκες των δύο δήμων καθώς και όλων των δημοτικών υπηρεσιών και οργανισμών που σήμερα καταναλώνουν περί τις 18 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, με κόστος για τους δύο ΟΤΑ περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η επένδυση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8 εκατ. ευρώ και αναμένεται ότι θα αποσβεστεί πλήρως σε τρία με τέσσερα έτη, και με δεδομένο ότι η ζωή των φωτοβολταϊκών πάρκων υπολογίζεται στα 25 έτη, τα υπόλοιπα 21 με 22 χρόνια το έργο θα αποδίδει κέρδη στους δήμους. Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στο μέλλον και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο πλαίσιο των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) αλλά και την εκμετάλλευση των κερδών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαλλαγή μέρους των λογαριασμών ρεύματος των οικονομικά ευάλωτων δημοτών.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μόλις πριν από έναν μήνα, είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για ΟΤΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας σε 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ θα χρηματοδοτείται 100% το ηλεκτρικό ρεύμα ευάλωτων φτωχών νοικοκυριών. Πρόκειται να επιδοτηθούν Δήμοι και Περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικά 120 MW.
Το σχέδιο για την ενεργειακή φτώχεια
Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας για την περίοδο 2021-2030, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ. Από τα προτεινόμενα μέτρα θα ωφεληθούν περί τις 300.000 πληττόμενα νοικοκυριά, με τη συνολική δημόσια δαπάνη για την εφαρμογή τους να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ για την ερχόμενη δεκαετία.
Ειδικότερα, προτείνεται επιδότηση 80% - 90% στις λιγνιτικές περιφέρειες της χώρας - για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών και για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής τους, μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης. Για την περίσσεια ρεύματος που δεν θα ιδιοκαταναλώνεται θα μπορεί να πωληθεί από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης, προσφέροντας επιπρόσθετο όφελος στα φτωχά νοικοκυριά.
Επίσης, προβλέπεται η βελτίωση του Κοινωνικού Τιμολογίου, με το κόστος της δράσης να υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ και να αφορά 100.000 νοικοκυριά.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, με «ενεργειακή κάρτα» θα δίνεται η δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα φτωχά νοικοκυριά και θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών (π.χ. σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση ή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών).
www.worldenergynews.gr