Την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ζητεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προκειμένου να ελεγχθεί ο τρόπος λειτουργίας των προμηθευτών ηλεκτρισμού και των καθετοποιημένων εταιριών, που ενεργοποιούν ρήτρες αναπροσαρμογής στα συμβόλαια τόσο της Μέσης όσο και της Υψηλής Τάσης αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Με αφορμή τον κύκλο συναντήσεων που προγραμματίζει η ΡΑΕ με το σύνολο των προμηθευτών για να διερευνήσει τον τρόπο εφαρμογής των όρων και των ρητρών αναπροσαρμογής της σταθερής τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις προμήθειας, η ΕΒΙΚΕΝ καταλογίζει καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους των προμηθευτών και ζητεί από τη ΡΑΕ ουσιαστική παρέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και άμεση λειτουργία του προαναγγελθέντος μηχανισμού επιτήρησης της αγοράς.
Πρόσφατα η δημοπρασία των ΑΠΕ έβαλε ένα «ταβάνι» στις εγγυημένες τιμές των νέων έργων ΑΠΕ στα 36,7 ευρώ η μεγαβατώρα και έδωσε το σήμα για την εκκίνηση της «κούρσας» των διμερών «πράσινων» συμβολαίων (PPS) μέσω των οποίων παραγωγοί ΑΠΕ και μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος μπορούν να επωφεληθούν αξιοποιώντας τον ενδιάμεσο οικονομικό χώρο μεταξύ εγγυημένης τιμής και χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, η οποία κινείται σταθερά πάνω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα.
Καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι που διαθέτουν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγωγής (φυσικό αέριο και ΑΠΕ) και χαρτοφυλάκιο λιανικής θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της «κούρσας» που ξεκινάει και ήδη σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, η ΔΕH, η Μytilineos, τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η NRG (όμιλος Βαρδινογιάννη) αλλά και μεγάλες ξένες εταιρείες που εμφανίζονται πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο της διαχείρισης της ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ, όπως η ελβετική Axpo και η γαλλική Akuo, οι οποίες θα αναζητήσουν πελάτες στην Ελλάδα μεταξύ των πολυεθνικών πελατών τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στην ΡΑΕ
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 27/5 την πρώτη από τις προαναφερόμενες συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ.
Ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ στη σχετική επιστολή της αναφέρει ρητά ότι η καταχρηστική συμπεριφορά που επικαλείται δεν προέρχεται από τη ΔΕΗ.
Οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί, είτε εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, είτε έχουν τροποποιηθεί πρόσφατα βάσει των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν με τη λειτουργία της νέας αγοράς και ειδικότερα των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ παρατηρείται συστηματικά, συμβάσεις που είναι σε ισχύ να τροποποιούνται μονομερώς από τους καθετοποιημένους προμηθευτές οι οποίοι επιβάλουν αυξήσεις στους πελάτες τους επικαλούμενοι το αυξημένο κόστος της αγοράς.
Και αυτό την ώρα που δεν υπάρχουν εναλλακτικές ανταγωνιστικές λύσεις στην αγορά προμήθειας που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό τους σε μη ανταγωνιστικές τιμές και επαχθείς αυξήσεις, που τελικώς μετακυλίονται στο συνολικό κόστος της εγχώριας παραγωγής.
Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα ότι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές είναι οι ίδιοι που συνδιαμορφώνουν το συνολικό κόστος της αγοράς, το οποίο επικαλούνται για να αυξήσουν τα τιμολόγια των καταναλωτών.
Κύκλοι της αγοράς των AΠΕ εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών στην τελευταία δημοπρασία οδηγεί σε νέα επίπεδα προσαρμογών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της αγοράς των PPAs στον βαθμό που θα ολκληρωθεί και έγκαιρα ο μηχανισμός τους από τις Βρυξέλλες. Όπως είναι γνωστό ο μηχανισμός αυτός έχει πάρει σειρά μετά τις πρώτες προτεραιότητες για την στρατηγική εφεδρεία των λιγνιτικών και το CRM του φυσικού αερίου.
Οι μηχανισμοί αυτοί θα φέρουν τις λύσεις στο ενεργειακό κόστος για τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το κρίσιμο ζήτημα είναι το timing.
Πρόβλημα και με τη ρήτρα CO2
Όμως οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις του κόστους ρεύματος και στις συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ, λόγω της μεθοδολογίας χρέωσης των εκπομπών ρύπων που προβλέπει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν κόστος ρύπων βάσει των εκπομπών που είχαν οι θερμικές μονάδες της τον προηγούμενο μήνα και βάσει της μέσης τιμής των CO2 πάλι τον προηγούμενο μήνα.
Με δεδομένο ότι ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται για λόγους ασφάλειας του συστήματος να εντάσσει καθημερινά μια ή και δύο λιγνιτικές μονάδες αποζημιώνοντας τες με την τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης, που είναι κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, παρουσιάζεται το φαινόμενο η ΔΕΗ να αποζημιώνεται διπλά για τα CO2, από τον ΑΔΜΗΕ και από τους πελάτες της στην Μέση και Υψηλή Τάση.
Eνδοομιλικά τα πρώτα PPAs
Tα πρώτα διμερή συμβόλαια φαίνεται ότι θα είναι ενδοομιλικά, όπως για παράδειγμα η πώληση ενέργειας από το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης που σχεδιάζει η ΔΕΗ
Η νέα κούρσα των «πράσινων» PPS στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό τοπίο της ενεργειακής αγοράς μόλις ξεκινάει, με κάποιους εκ των επενδυτών να προσβλέπουν στα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα. Δεν είναι τυχαία η πολιτική των χαμηλών τιμών που ακολούθησε η Mytilineos στην τελευταία δημοπρασία. Προσφέροντας τιμές γύρω στα 38 ευρώ η μεγαβατώρα, κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου το 40% των δημοπρατούμενων έργων, παίρνοντας θέση για την επόμενη ημέρα της αγοράς την οποία έχει συνδέσει με τους δεσμευτικούς στόχους της εταιρείας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα σε όλες τις δραστηριότητές της μέχρι το 2050.
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr