Ενέργεια

Όχι της Κομισισόν σε μηχανισμό εφεδρείας μόνο με λιγνίτες - 60 εκατ ευρώ για την βιομηχανία

Όχι της Κομισισόν σε μηχανισμό εφεδρείας μόνο με λιγνίτες - 60 εκατ ευρώ για την βιομηχανία
"Δίπορτο" για την ΔΕΗ επιδιώκει η ελληνική πλευρά από την Vestager

Έξι ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής διαδικτυακής συνάντησης του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο εμφανές βήμα προόδου στις έξι υποθέσεις που συζητήθηκαν, ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία στο κ. Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου να παρουσιάσουν τις ελληνικές θέσεις και να διεκδικήσουν στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, την έγκριση των μηχανισμών που θα διευκολύνουν την πορεία της ελληνικής αγοράς ενέργειας στην κατεύθυνση του Green Deal μέσω της στήριξης τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας από συμβατικά καύσιμα και από ΑΠΕ.

ΔΕΗ: Το διπλό αίτημα για την απολιγνιτοποίηση

Έτσι σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και την απολιγνιτοποίηση όπως κατέστη σαφές από τα όσα έγιναν γνωστά για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, το ελληνικό αίτημα είναι διπλό.

Κατ΄αρχήν ζητείται η έγκριση της δημιουργίας μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας (strategic reserve) στον οποίο θα ενταχθούν μονάδες παραγωγής ρεύματος που πρόκειται να αποσυρθούν και οι οποίες κρίνονται από τον ΑΔΜΗΕ ως απολύτως απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος, και δεύτερον ζητείται η αποζημίωση της ΔΕΗ για το κλείσιμο ορυχείων και λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, η Κομισιόν απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτός να αφορά μόνο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ γίνεται λόγος για οικονομική στήριξη των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (και όχι μόνο της ΔΕΗ) για τη διατήρηση μονάδων σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας την περίοδο 2021-2023.

Μάλιστα η αναφορά αυτή γίνεται παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία ιδιωτική μονάδα παραγωγής που να βαίνει προς απόσυρση, ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφέστατα την Κομισιόν ότι: «θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τους κανόνες ανταγωνισμού, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης».

Το δεύτερο αίτημα που σχετίζεται με τη ΔΕΗ έχει ήδη υποβληθεί από το Δημόσιο και αφορά την παροχή αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ.

Η κα Vestager δήλωσε για το θέμα αυτό ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία για τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ και εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ για την περίοδο έως το 2023 οπότε και προβλέπεται να ισχύσει ο μηχανισμός της στρατηγικής εφεδρείας έχει προαναγγείλει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW.

Συγκεκριμένα το 2020 αποσύρθηκαν οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Η καταδίκη της Ελλάδας για το μονοπώλιο στο λιγνίτη

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), η οποία εκκρεμεί από το 2007.

Όπως είναι γνωστό αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το market test που διενεργεί η Κομισιόν, όσον αφορά τη διάθεση πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς ώστε να ανοίξει η αγορά του λιγνίτη.

Η Κομισιόν έχει ήδη λάβει τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, τις οποίες όπως φαίνεται θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ακόμη για να μελετήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το γενικό κλίμα των απαντήσεων των εμπλεκομένων στην αγορά είναι μάλλον αρνητικό κάτι που προκαλεί καθυστέρηση στην όλη υπόθεση.   

Με στόχο τη στήριξη των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος ετέθη και το ζήτημα της κοινοποίησης ενός νέου μηχανισμού για την αποζημίωση της επάρκειας ισχύος που προσφέρουν οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα. Πρόκειται για τα περίφημα μόνιμα ΑΔΙ τα οποία συζητούνται τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα.   

Βιομηχανία: Έξτρα έσοδα 60 εκατ. από το νέο σχήμα αντιστάθμισης ρύπων

Εξάλλου όπω ς έγινε γνωστό το ΥΠΕΝ πρόκειται να κοινοποιήσει σύντομα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, το νέο σχήμα αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (carbon leakage) για τη βιομηχανία, δεδομένου ότι το υφιστάμενο σχήμα έχει λήξει από τα τέλη του 2020 και ισχύουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες από 1.1.2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τις ελληνικές βιομηχανίες οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα σημάνουν έσοδα από την αντιστάθμιση ρύπων της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνονται οι επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν αντιστάθμιση αφού στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις επεξεργασίας χαλκού και παραγωγής ορισμένων πολυαιθυλενίων. Επίσης για πρώτη φορά εντάσσεται στον κατάλογο και το υδρογόνο. 

Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες, συνολικά δέκα κλάδοι δικαιούνται αποζημίωση, έναντι των 14 που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό σήμερα.

Μεταξύ αυτών είναι το αλουμίνιο, το χαρτί, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο χάλυβας, ορισμένα πολυαιθυλένια, οι υάλινες ίνες, όπως και για πρώτη φορά το υδρογόνο.

Πάντως στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν ετέθη το θέμα των πράσινων  PPA που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας για την επιδότηση των βιομηχανιών προκειμένου να συνάπτουν  συμβόλαια προμήθειας πράσινης ενέργειας.

Το ζήτημα συζητείται επί του παρόντος σε επίπεδο Ταμείου Ανάκαμψης αφού από εκεί προβλέπεται να προέλθουν τα κεφάλαια για την επιδότηση της ενέργειας με περίπου 15 ευρώ/MWh.     

Επίσης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), το οποίο εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετικά. 

Τέλος η κ. Vestager επισήμανε ότι η Κομισιόν αξιολογεί θετικά τη συνέχιση των ανταγωνιστικών διαδικασιών για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την περίοδο 2021-2024.

Οι διαδικασίες εντάσσονται στο γενικότερο εγκεκριμένο καθεστώς στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της περιόδου 2016-2025.   Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία και να συνεργαστούν για την ταχύτερη δυνατή οριστικοποίηση και έγκριση του σχήματος των ανταγωνιστικών διαδικασιών.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης