Ενέργεια

Αγορά Εξισορρόπησης: Χτυπητές αδυναμίες στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ βλέπει η αγορά

Αγορά Εξισορρόπησης: Χτυπητές αδυναμίες στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ βλέπει η αγορά
Η ΡΑΕ επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την αρχική της πρόταση για επιβολή ορίων πετώντας στον ΑΔΜΗΕ το μπαλάκι

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης και όλα δείχνουν ότι η ΡΑΕ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την πρόταση που η ίδια έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για την επιβολή ανώτατων και κατώτατων ορίων στις προσφορές των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη Αγορά.
Η Αρχή, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αφού αντιβαίνει στις βασικές αρχές του Target Model- αναζητεί λύση στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, η οποία πάντως και πάλι δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι επαρκής.
Όπως είναι γνωστό πριν από λίγες ημέρες έληξε η προηγούμενη διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΕ επί την πρότασης της για την επιβολή ανώτατων και κατώτατων ορίων προσφορών στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης εκφράστηκαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τους εμπλεκόμενους, ενώ θα μπορούσε να πει κανείς,ότι σε κάθε μια από τις 12 επιστολές που εστάλησαν στην Αρχή διατυπωνόταν μια διαφορετική πρόταση ή θέση.
Για να λύσει το γόρδιο δεσμό η Αρχή θα έπρεπε να τον κόψει, δηλαδή να λάβει μια απόφαση που σε καμία περίπτωση δεν θα ευχαριστούσε όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά θα ήταν η κατάλληλη για την ίδια την αγορά κατά την άποψη του Ρυθμιστή.
Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο και ο κίνδυνος προσφυγών στην Κομισιόν υπήρξε εμφανής, η ΡΑΕ επέλεξε να ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να προτείνει αλλαγές στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης και στην Τεχνική Απόφαση επί της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ).

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ

Η νέα διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και αφορά την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, για υποχρεωτική υποβολή ενιαίου βήματος για την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή, τόσο στις ανοδικές, όσο και στις καθοδικές προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης.
Συγκεκριμένα προβλέπει ότι τόσο η ανοδική όσο και η καθοδική προσφορά ενέργειας εξισορρόπησης ΔΕΠ περιλαμβάνει από 1 έως 10 βήματα.
Η τιμή προσφοράς που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα διαδοχικά βήματα δεν επιτρέπεται να μειώνεται σε σχέση με την τιμή προσφοράς για προηγούμενο κατά σειρά βήμα.
Για τις μονάδες παραγωγής στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός Τεχνικά Ελάχιστης Παραγωγής η ποσότητα του πρώτου βήματος της ανοδικής αλλά και της καθοδικής προσφοράς σε MW είναι τουλάχιστον ίση με την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή.
Επίσης σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ η τιμή των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για χειροκίνητη και αυτόματη εφεδρεία αποκατάστασης συχνότητας, πρέπει να είναι βελτιωμένη σε σχέση με την τιμή της προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης που υποβλήθηκε στην Διαδικασία Ενιαίου Προγραμματισμού.
Με τον όρο βελτιωμένη τιμή εννοείται μικρότερη τιμή για τις ανοδικές προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης και μεγαλύτερη τιμή για τις καθοδικές προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης.
Πάντως, η πρόταση αυτή σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει το όποιο πρόβλημα της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι η ΡΑΕ με το αίτημα της προς τον ΑΔΜΗΕ προσπαθεί «να πετάξει το μπαλάκι» των ευθυνών του Ρυθμιστή στον λειτουργό της αγοράς.

Η αναζήτηση του Αλγορίθμου και το μοντέλο της Ιταλίας

Οι υπέρμαχοι της επιβολής ορίων στις τιμές της Αγοράς Εξισορρόπησης χαρακτηρίζουν την πρόταση του ΑΔΜΗΕ ως «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή», ενώ και εκείνοι που έχουν ταχθεί κατά της επιβολής ορίων τιμών, σχολιάζοντας την πρόταση του ΑΔΜΗΕ σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την προηγούμενη συζήτηση.
Όπως λένε χαρακτηριστικά ο ΑΔΜΗΕ βρίσκει συνεχώς λάθη στον αλγόριθμο και προσπαθεί να τα διορθώσει, όμως αυτό δεν σχετίζεται με την επιβολή ορίων τιμών προσφορών, αν και όπως σημειώνουν όλα τα λάθη τελικώς επηρεάζουν τις χρεώσεις.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που οδήγησαν στις υψηλές χρεώσεις ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της νέας αγοράς, είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν υπολογίζει καλά τις ανάγκες εφεδρειών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι όγκοι και κατ΄ επέκταση οι τιμές.
Επίσης θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο στη δυσκολία πρόβλεψης των αναγκών για εφεδρείες παίζει η ανομοιογένεια στην προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ.
Από την στιγμή που η ελληνική αγορά αποφάσισε να ακολουθήσει το centralized μοντέλο για την χονδρεμπορική ρεύματος, το οποίο απαιτεί και ιδιαίτερη αποτελεσματική διαχείριση από τον ΑΔΜΗΕ, το ενδεικνυόμενο είναι να αντλήσει τα στοιχεία του μοντέλου της Ιταλίας, που έχει ήδη δοκιμασθεί επί μακρό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Πάντως όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως της θέσης που παίρνουν στην όλη συζήτηση αναμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση και του νέου υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης