Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πως θα γίνουν βιώσιμα τα PPA - Ιταλικό μοντέλο για το CFD

Πως θα γίνουν βιώσιμα τα PPA - Ιταλικό μοντέλο για το CFD

Αίτημα στις Βρυξέλλες για την παράταση του  TCTF

 

Με δεδομένη την ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά αλλά και το σταθερά υψηλότερο κόστος ενέργειας για τις εγχώριες βιομηχανίες σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη τη λήψη μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην έκθεση των επιχειρήσεων στις εκρήξεις της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού. 

Είναι σαφές ότι το ενεργειακό κόστος απασχολεί έντονα το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πέραν των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την ΕΒΙΚΕΝ στον κ. Σκυλακάκη, αντίστοιχο κείμενο διαμορφώνεται αυτό το διάστημα και από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ. Στελέχη του Συνδέσμου αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να παραδώσου τις θέσεις τους. 

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την νέα ενεργειακή κρίση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την 4η επιστολή των Συνδέσμων της ενεργοβόρου βιομηχανίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται ότι προωθείται ένα ακόμη αίτημα αυτή τη φορά προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τις εθνικές κυβερνήσεις. Πρόκειται για την παράταση της ισχύος του ειδικού μηχανισμού TCTF που υιοθέτησε η Ευρώπη προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανία της κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Η ισχύς του συγκεκριμένου μηχανισμού έληξε τον περασμένο Ιούνιο και το αίτημα που προωθείται είναι να παραταθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Μάλιστα την παράταση του TCTF υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες και μεγάλοι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι κυρίως του τομέα των μετάλλων που είναι και ο πλέον ενεργοβόρος κλάδος της βιομηχανίας. 

 Απαλλαγή των ΡΡΑs

Σε ότι αφορά την ενεργοβόρο βιομηχανία της χώρας τα επιμέρους αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ όπως υποβλήθηκαν στον κ. Σκυλακάκη σχετίζονται με την παροχή κινήτρων στις βιομηχανίες για τη σύναψη μακροχρόνιων ΡΡΑs. Συγκεκριμένα προτείνεται η απαλλαγή των ΡΡΑs από τις χρεώσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης κατά τις ώρες αιχμής. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης φθάνει περίπου στο 20% της συνολικής χονδρικής τιμής του ρεύματος. 

Επίσης προτείνεται να υιοθετηθεί το σχήμα που πρόκειται να εφαρμόσει η Ιταλία και συγκεκριμένα να διατίθενται για τρία χρόνια μέσω διαγωνισμών στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας CFD s με μείγμα ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα ώστε να διαμορφώνεται σταθερό φορτίο για όλο το 24ωρο. 

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητάει ακόμη να διατεθεί το αναγκαίο ποσό που απαιτείται  για επιδότηση της τοποθέτησης μπαταριών με φωτοβολταϊκά συστήματα (behind the meter) για βιομηχανίες έντασης ενέργειας στην Υψηλή Τάση με ανώτατο όριο τα 5 εκατ. ευρώ ανά συμμετέχοντα και τα 200.000 ευρώ/MW. 

Μια ακόμη πρόταση της ΕΒΙΚΕΝ που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν έχει εισακουστεί είναι η σταθερή διάθεση του 25% των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων στη βιομηχανία, έναντι του 17% που ισχύει για το 2024. 

 
Μηχανισμός αποζημίωσης

Επίσης η ενεργοβόρος βιομηχανία ζητεί την υιοθέτηση μηχανισμού αποζημίωσης της διαθεσιμότητας της Ζήτησης (non fossil flexibility mechanism). Συγκεκριμένα προτείνει να  ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης προσφέροντας υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου στις κρίσιμες ώρες του συστήματος στο πλαίσιο ενός νέου μηχανισμού, που θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο μηχανισμό έχει ήδη εγκριθεί για τη Γαλλία. Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατό τεχνική μελέτη με τις ανάγκες του συστήματος σε ευέλικτη ισχύ από μεριάς ζήτησης και να τεθεί ο προσωρινός ενδεικτικός εθνικός στόχος για την ευελιξία της ζήτησης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ επαναφέρει για μια ακόμη φορά στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ανάγκη επίσπευσης της κοινοποίησης στην ΕΕ του μηχανισμού για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες γραμμές, καθώς το προηγούμενο σχήμα έληξε 31.12.2023. Αλλά και την επιτάχυνση των εκκαθαρίσεων του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2021, 2022, 2023, καθώς οφείλονται  στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας ποσά που υπερβαίνουν τα  120 εκατ. ευρώ. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης