Η Climeworks (εταιρεία αφαίρεσης άνθρακα με έδρα την Ελβετία) σύναψε συμφωνία με τη Morgan Stanley (ανακοινώθηκε στις 24/10) για την απομάκρυνση 40.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα μέχρι το 2037, δίνοντας στην εταιρεία κρίσιμη υποστήριξη για την κλιμάκωση της πράσινης τεχνολογίας της.
Με την αγορά των μετακομίσεων, η επενδυτική τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει πίστωση για τις μειώσεις και να τις χρησιμοποιήσει για να αντισταθμίσει τις εταιρικές της εκπομπές.
Ένας τόνος αφαίρεσης άνθρακα μπορεί να εξισορροπήσει χονδρικά τα ταξίδια μερικών εργαζομένων σε μια υπερατλαντική πτήση, σύμφωνα με έναν επίσημο υπολογιστή εκπομπών των Ηνωμένων Εθνών.
Σχέδια βάσει της συμφωνίας
«Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 24/10 θα βοηθήσει την Climeworks να επιταχύνει τα σχέδια επέκτασής της στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Jan Wurzbacher.
Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν κόμβο άμεσης σύλληψης αέρα στη Λουιζιάνα με το όνομα Project Cypress το οποίο έχει επιχορηγηθεί με πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η ταχεία κλιμάκωση της Climeworks μπορεί να αποδείξει ότι οι τεχνολογίες σύλληψης απευθείας από τον αέρα (θεωρούνται ως κλιματική λύση για το μακρινό μέλλον), μπορούν να δημιουργήσουν μια αγορά στο εγγύς μέλλον.
Τα υπέρ της τεχνολογίας σύλληψης
Η απευθείας δέσμευση αέρα φιλτράρει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με τα συμβατικά έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, τα οποία είναι ενσωματωμένα με καπνογόνα για τη σύλληψη των ρύπων.
«Είμαστε σε αυτή τη θέση όπου πρέπει να κλιμακώνουμε τις αγορές και την τεχνολογία ταυτόχρονα – και να είμαστε γρήγοροι, φυσικά, και με τα δύο», είπε ο Wurzbacher.
Ο Wurzbacher συνέκρινε την τεχνολογία σύλληψης απευθείας αέρα με τις πρώτες μέρες των βιομηχανιών ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
«Κάποια στιγμή, ξεκίνησε η εκθετική συνάρτηση με συνέπεια όλη η κατασκευή και τα πάντα εξερράγησαν. Επίσης το κόστος μειώθηκε.
Χρειαζόμαστε πρώτους κινητήρες, αλλά και οπαδούς αυτών των πρώτων κινούμενων, για να φέρουμε αυτή τη βιομηχανία εκεί», είπε.
Το αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή
Πολλοί ειδικοί βλέπουν τις τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα, όπως η σύλληψη απευθείας από τον αέρα, ως σημαντικό εργαλείο για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ερευνητές εξετάζουν επίσης καινοτομίες που θάβουν τον άνθρακα υπόγεια και αξιοποιούν τη δύναμη του ωκεανού. Για να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, αυτά τα έργα θα πρέπει να κλιμακωθούν γρήγορα μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.
Οι δεσμεύσεις της Climeworks
Η Climeworks έχει υποσχεθεί να αυξήσει δραματικά την ικανότητα αφαίρεσης άνθρακα με κάθε νέο εργοστάσιο.
Για παράδειγμα η Orca έχει χωρητικότητα 4.000 τόνων ετησίως και το Mammoth, μια άλλη τοποθεσία υπό κατασκευή στην Ισλανδία, θα φτάσει τους 36.000 τόνους.
Ο Wurzbacher είπε ότι η τοποθεσία της Λουιζιάνα προβλέπεται να έχει χωρητικότητα λίγο κάτω από 200.000 τόνους ετησίως, ποσό περίπου ισοδύναμο με το 5% των ετήσιων εκπομπών από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ο Wurzbacher δεν αποκάλυψε την τιμολόγηση στο συμβόλαιο της Morgan Stanley, αλλά είπε ότι είναι χαμηλότερη από την τιμή των 1.000 δολαρίων που χρεώνει η Climeworks στους πελάτες λιανικής για έναν μόνο τόνο αφαίρεσης άνθρακα.
Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το κόστος αφαίρεσης και αποθήκευσης θα μειωθεί μεταξύ 400 και 600 δολαρίων ανά τόνο.
Το Υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να μειώσει το κόστος απομάκρυνσης του άνθρακα σε λιγότερο από 100 δολάρια ανά τόνο έως το 2032.
Σχετικά με την Climeworks
Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία της Climeworks μέχρι σήμερα.
Πέρυσι, ανακοίνωσε μια συμφωνία 80.000 τόνων με την Boston Consulting Group.
Η εταιρεία κατασκευάζει εργοστάσια που απομακρύνουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας μεγάλους ανεμιστήρες που φιλτράρουν τον αέρα για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Νωρίτερα φέτος, η Climeworks άρχισε να λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο σύλληψης απευθείας αέρα στον κόσμο, που ονομάζεται Orca, στην Ισλανδία.
www.worldenergynews.gr