Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Θα δώσει τη λύση στην αγορά του χαλκού η Κίνα; (Metal Miner)

Θα δώσει τη λύση στην αγορά του χαλκού η Κίνα; (Metal Miner)
Εάν η κινεζική κατανάλωση χαλκού είχε αποδειχθεί ισχυρότερη το τελευταίο τρίμηνο, οι τιμές του χαλκού ίσως είχαν καταφέρει να αποφύγουν την πτωτική τους τάση που παρατηρείται από τα τέλη Μαΐου
Συνολικά, ο Μηνιαίος Δείκτης Μετάλλων Χαλκού (MMI) μειώθηκε κατά 4,56% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Με εξαίρεση μια βραχύβια άνοδο στις αρχές Ιουλίου, οι τιμές του χαλκού παραμένουν σήμερα (26/8) σε πτωτική τροχιά, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 5,76% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Metal Miner, οι τιμές κατάφεραν να ανακάμψουν τον Αύγουστο, αν και όχι αρκετά ώστε να σηματοδοτήσουν αντιστροφή της τάσης.

Μια απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο βοήθησε να ενισχυθούν οι τρέχουσες τιμές του χαλκού, παγώνοντας για λίγο την πτωτική τάση κατά τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

unnamed.png

Υπενθυμίζεται ότι το ορυχείο Escondita μόνο, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του παγκόσμιου χαλκού.

Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις έχουν γίνει πάγιο φαινόμενο στον εξορυκτικό τομέα τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τη Χιλή, τα ορυχεία χαλκού στο Περού, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού στον κόσμο, του Las Bambas, αντιμετώπισαν επανειλημμένους αποκλεισμούς, καθώς οι κοινότητες πίεζαν τις εταιρείες εξόρυξης για μεγαλύτερη υποστήριξη των περιοχών.

Εν τω μεταξύ, το ορυχείο χαλκού Cobre Panama της First Quantnum παραμένει αδρανές μετά από κινητοποιήσεις της κοινότητας.

Οι διαταραχές στα ορυχεία δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του χαλκού σήμερα, καθώς η ζήτηση σε επίπεδο διύλισης παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Ωστόσο, καθώς διαφαίνεται ένα μακροπρόθεσμο έλλειμμα προσφοράς χαλκού, τέτοιες διακοπές έχουν τη δυνατότητα να τρομάξουν τους συμμετέχοντες στην αγορά που περιμένουν να υλοποιηθεί η στενότητα της προσφοράς.

Η επίδραση της Κίνας

Εάν η κινεζική κατανάλωση χαλκού είχε αποδειχθεί ισχυρότερη το τελευταίο τρίμηνο, οι τιμές του χαλκού ίσως είχαν καταφέρει να αποφύγουν την πτωτική τους τάση που παρατηρείται από τα τέλη Μαΐου.

Αντ' αυτού, η περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση επέτρεψε μια σημαντική ανασυγκρότηση των αποθεμάτων της SHFE, η οποία τελικά αντιστάθμισε τη σχετική στενότητα στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της κατήφειας της Κίνας σχετίζεται με τον τομέα των ακινήτων της, μια φούσκα που ξεφουσκώνει εδώ και χρόνια.

Τα μέτρα τόνωσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανίκανα να ανακόψουν την πτώση των τιμών των κατοικιών, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας. Ως αποτέλεσμα, βασικές βιομηχανίες όπως ο χάλυβας έχουν αρχίσει να λυγίζουν εν μέσω πιέσεων από φωνές που ισχυρίζονται  ότι ο ασιατικός γίγαντας έχει ήδη φτάσει στο ανώτατο σημείο της ζήτησης χάλυβα.
unnamed2.png


Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι τιμές του χαλκού στο βρετανικό LME και του κινεζικού HRC διατηρούσαν ισχυρή ανασυσχέτιση μεταξύ τους, σχεδόν κατά 91%.

Στη συνέχεια, η συσχέτιση αυτή κατέρρευσε. Από τον Ιούλιο του 2022 έως σήμερα, η συσχέτιση αντιστράφηκε στο -46%, με τους δυο δείκτες να κινούνται συχνά, αν και όχι πάντα, προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις για κινεζική τόνωση

Μεγάλο μέρος της στήριξης της Κίνας για τα οικονομικά της προβλήματα ήρθε με τη μορφή κινήτρων για τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενώ η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και η ηλιακή ενέργεια βοήθησαν να αντισταθμιστεί η έλλειψη ζήτησης χαλκού από τον αποπληθωριστικό τομέα ακινήτων της Κίνας, οι τομείς αυτοί δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν όσον αφορά τον χάλυβα.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του χαλκού συνεχίζουν σήμερα να υπερτερούν των κινεζικών τιμών HRC, οι οποίες παραμένουν σε ύφεση.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η κινεζική ζήτηση χαλκού θα συνεχίσει να ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό, καθώς και οι δύο αυτοί τομείς κινδυνεύουν με φούσκες.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των EV και της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο της Κίνας να χρησιμοποιήσει τους τομείς αυτούς για να βγάλει τη χώρα από την τρέχουσα ύφεση, ιδίως καθώς τα δυτικά κράτη εντείνουν τις πολιτικές προστατευτισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης