Τελευταία Νέα

Η Rio Tinto επανέρχεται σε τεράστιο ορυχείο λιθίου στη Σερβία

Η Rio Tinto επανέρχεται σε τεράστιο ορυχείο λιθίου στη Σερβία
Ο κολοσσός έχει διαφημίσει το ορυχείο λιθίου Jadar ως «ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την εκμετάλλευση λιθίου στον κόσμο»
Η κυβέρνηση της Σερβίας επανέφερε σε ισχύ ένα χωροταξικό σχέδιο για ένα ορυχείο και εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες ημέρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο του κράτους δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενήργησε αντικανονικά για να σταματήσει το έργο.

Τα σχέδια του μεταλλευτικού γίγαντα Rio Tinto για ένα εκτεταμένο συγκρότημα 250 εκταρίων για την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων ορυκτών είναι από τα πιο διχαστικά που έχουν γίνει πρόσφατα στη Σερβία, ξεσηκώνοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Σερβία και τα Βαλκάνια υποφέρουν από τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη και η Rio Tinto αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν δημοσίευσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακόμη και όταν απέκτησε γη και δεσμεύτηκε να θέσει σε λειτουργία το ορυχείο Jadar έως το 2026.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι υπέγραψαν σε μια διαδικτυακή προσπάθεια να σταματήσουν το έργο Jadar μετά την ανακοίνωσή του, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψη το 2004 κοιτασμάτων λιθίου, βορίου και jadarite, ενός νέου ορυκτού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς μαζί με άλλους υποστηρικτές επισημαίνουν τα οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ από την εξόρυξη λιθίου, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ αναμένεται να ανοίξει και χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Ο Βούτσιτς και η κυβέρνησή του προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανοίξουν δρόμους για μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη βαλκανική χώρα.

«Πιστεύουμε ότι το ορυχείο δεν θα θέσει σε κίνδυνο κανέναν και τίποτα, αλλά πρώτα πρέπει να λάβουμε εγγυήσεις από την Ευρώπη ότι το περιβάλλον και η ζωή των απλών πολιτών θα διατηρηθεί και θα βελτιωθεί με νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς από ό,τι σήμερα», δήλωσε ο Βούτσιτς στις 15 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έθεσε τις βάσεις για την επανάληψη των σχεδίων εξόρυξης.

Ικανοποίηση στη Rio Tinto

Η Rio Tinto φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας.

Ο κολοσσός έχει διαφημίσει το ορυχείο λιθίου Jadar ως «ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την εκμετάλλευση λιθίου στον κόσμο».

Δήλωσε μάλιστα ότι έχει «τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα περιουσιακό στοιχείο παγκόσμιας κλάσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη άλλων βιομηχανιών και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές στη Σερβία, ενώ παράλληλα παράγει με βιώσιμο τρόπο ανθρακικό λίθιο για μπαταρίες, ένα υλικό ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης