Συμφωνία Hydro και WWW για την κατασκευή πλωτής ανεμογεννήτριας από ανακυκλωμένο αλουμίνιο

Συμφωνία Hydro και WWW για την κατασκευή πλωτής ανεμογεννήτριας από ανακυκλωμένο αλουμίνιο

Το πρώτο πρωτότυπο χρησιμοποιεί ελαφρύ κράμα μετάλλων με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας της συστοιχίας βαθέων υδάτων στα  50e / MWh σύμφωνα με το Recharge

 

Ο νορβηγικός βιομηχανικός κολοσσός Hydro και η νέας γενιάς υπεράκτια εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογιών αιολικής ενέργειας World Wide Wind (WWW) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένο αλουμίνιο για την κατασκευή ενός δυνητικά επαναστατικού νέου πλωτού σχεδίου, βάσει επιστολής προθέσεων (LoI) που υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη 5/1.

Οι δύο εταιρείες - οι οποίες αναμένεται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να διερευνήσουν τη χρήση ελαφρού κράματος μετάλλων στην «βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών αιολικής ενέργειας» ευρύτερα - θα προχωρήσουν στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου αντίθετα περιστρεφόμενου κάθετου στροβίλου (CVRT) της WWW, το οποίο θα διαθέτει δύο ρότορες τοποθετημένους σε απόσταση μεταξύ τους σε μια κατασκευή πύργου-spar, όλοι αγκυρωμένοι με ένα νέο σύστημα πρόσδεσης σε σχήμα πυργίσκου στον πυθμένα της θάλασσας.

Το CRVT –όπως ανέφερε η Recharge όταν παρουσίασε τη σχεδίαση τον περασμένο Αύγουστο– θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τον κλάδο, εκτρέποντας τα «καταστροφικά επίπεδα ροπής και κραδασμών» και μειώνοντας το κόστος ενέργειας της πλωτής αιολικής ενέργειας (LCOE) στα 50 €/ MWh από τα τρέχοντα επίπεδα περισσότερο από 2,5 φορές.

Το WWW υπολογίζει ότι ένα CRVT με βάση το αλουμίνιο θα ήταν «μεταξύ 10-50% ελαφρύτερο από έναν ημι-βυθιζόμενον πλωτό στρόβιλο χάλυβα ανάλογα με το αν υπάρχει ρευστό έρμα ή όχι».


Νέος τύπος πλωτής ανεμογεννήτριας

«Σήμερα, οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για πλωτά αιολικά έχουν λίγο πολύ τον ίδιο σχεδιασμό με τις ανεμογεννήτριες που προορίζονται για την ξηρά. Ουσιαστικά μεταφέρουμε μια χερσαία τεχνολογία σε υπεράκτια», δήλωσε ο Trond Lutdal, Διευθύνων Σύμβουλος του WWW.
«Εμείς  αναπτύσσουμε έναν νέο τύπο πλωτής ανεμογεννήτριας για βαθιά νερά, με σημαντικά οφέλη σε σχέση με την τρέχουσα τεχνολογία όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, το κόστος, την επεκτασιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη χρήση εξαρτημάτων αλουμινίου σε μέρη του στροβίλου».

Ο Lutdal πρόσθεσε: «Το να έχουμε την Hydro ως εταίρο στην ανάπτυξη του στροβίλου μας χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά όπως το αλουμίνιο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για εμάς. Θα είναι μέρος της κοινής μας στρατηγικής στο μέλλον».

Ο Trond Furu, διευθυντής έρευνας στη Norsk Hydro Corporate Technology δήλωσε: «Για την Hydro αυτή είναι μια είσοδος στην αλυσίδα παραγωγής ανεμογεννητριών και ταυτόχρονα ενισχύουμε τη θέση μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η Hydro βλέπει τις δυνατότητες για αυξημένη χρήση αλουμινίου σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας».

Το άλμα της τεχνολογίας

Στο πλαίσιο του LoI, η Hydro, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο με περισσότερες από 50 εγκαταστάσεις τήξης σε λειτουργία, και η WWW στοχεύουν τώρα να σχηματίσουν «μια ομάδα συνεργασίας, η οποία θα σχεδιάσει λεπτομερώς τις σχετικές δραστηριότητες και δράσεις».

Το λεπτό προφίλ CRVT, το οποίο γέρνει στο νερό με τον άνεμο, έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί το φαινόμενο αφύπνισης - τις αναταράξεις που δημιουργούνται καθώς ο άνεμος κινείται μέσα από ένα στροφείο σε σχήμα - αστεριού - που δημιουργείται από τουρμπίνες με τρία πτερύγια, γεγονός που σημαίνει ότι ένας προγραμματιστής θα μπορούσε «να μειώσει στο μισό την απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών σε ένα αιολικό πάρκο, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματικότητα της σύλληψης του ανέμου σε μια περιοχή του έργου», είπε ο Lutdal μιλώντας με το Recharge πέρυσι.

Μελλοντικά, το WWW στοχεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας με «ταχεία δημιουργία πρωτοτύπων» για να αποκτήσει ένα μοντέλο 3MW έως το 2026 του CRVT και στη συνέχεια να κάνει το άλμα για τον γιγάντιο σχεδιασμό των 40 MW έως το 2029, με προσοχή στις «εφαρμογές spin-off»» σε περίπτωση που περιλαμβάνει υπεράκτιους σταθμούς φόρτισης, υδατοκαλλιέργεια με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και πράσινη παραγωγή υδρογόνου.

Πηγή:www.rechargenews.com

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης