
Παρέχει εξοικονόμηση περισσότερων χρημάτων έναντι των τυπικά υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας το χειμώνα
Ένα ηλιακό σύστημα ισχύος 248 kWp που αναπτύχθηκε στην οροφή του σταδίου Ullevaal του Όσλο βρέθηκε να είναι πιο κερδοφόρο τον Φεβρουάριο από μια συγκριτική οριζόντια διάταξη τον Ιούνιο.
Η ικανότητα των κάθετων πάνελ να παράγουν περισσότερη ενέργεια τους χειμερινούς μήνες από τα οριζόντια ισοδύναμα, βοήθησε στην εξοικονόμηση περισσότερων χρημάτων έναντι των τυπικά υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας το χειμώνα.
Μια κατακόρυφη ηλιακή συστοιχία στη Νορβηγία βρέθηκε να είναι πιο κερδοφόρα τον Φεβρουάριο από ότι ένα συγκριτικό οριζόντιο ηλιακό σύστημα τον Ιούνιο.
Το σύστημα 248 kW που αναπτύχθηκε στην κορυφή του σταδίου Ullevaal του Όσλο είναι πλέον λειτουργικό για πάνω από 6 μήνες.
Διαθέτει 1.242 κάθετες ηλιακές κυψέλες, που αναπτύχθηκαν και παρέχονται από τη νορβηγική start-up Over Easy Solar, ικανές να παράγουν σχεδόν 220.000 kWh ετησίως.
Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Over Easy Solar για την αξιολόγηση της κερδοφορίας της συστοιχίας υπολόγισε τα χρήματα που εξοικονομεί το Ullevaal Stadium σε σύγκριση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμή spot στη νορβηγική αγορά.
Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι το σύστημα παρέδωσε ελαφρώς υψηλότερη τιμή ανά εγκατεστημένη έξοδο από ένα παρόμοιο οριζόντιο σύστημα που παραδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Φεβρουάριος πιο κερδοφόρος από τον Αύγουστο
Ο Trygve Mongstad (Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Over Easy Solar), είπε στο pv-magazine ότι καθώς οι τιμές της δυναμικής ενέργειας κορυφώνονται στις αρχές του έτους και πέφτουν το καλοκαίρι λόγω της «υπερχείλισης» της ηλιακής ενέργειας, τα κάθετα πάνελ είναι ικανά να παράγουν υψηλότερη αξία ανά εγκατεστημένη έξοδο από τη συμβατική τοποθέτηση.
«Τα κάθετα πάνελ, ειδικά τα πάνελ με νότιο-βορρά προσανατολισμό στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, παρέχουν μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης», εξήγησε ο Mongstad, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές αποδόσεις από τις ηλιακές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να είναι υψηλότερες από ό,τι το καλοκαίρι.
Στην ανάλυση του σταδίου Ullevaal, ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε 4 φορές πιο κερδοφόρος από τον Αύγουστο λόγω πολύ χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Αυτό είναι κάπως εκπληκτικό, ειδικά για τη Νορβηγία όπου οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ήλιος τον χειμώνα», πρόσθεσε ο Mongstad.
Η έκθεση του Europower
Σύμφωνα με αναφορές στο νορβηγικό ενεργειακό περιοδικό Europower, τα αποτελέσματα της ανάλυσης της Over Easy Solar δείχνουν ότι ο στόχος του σταδίου Ullevaal για την ανάπτυξη ενός κατακόρυφου ηλιακού συστήματος, (επρόκειτο να λάβει περισσότερη ενέργεια στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης), επιτυγχάνεται.
Η έκθεση του Europower προσθέτει ότι μια καλύτερη κατανομή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σημαίνει ότι το γήπεδο μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερο από το ίδιο το ρεύμα, εξοικονομώντας από το ενοίκιο του δικτύου και τα τέλη ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Ιανουάριο, μια ανάλυση περιπτωσιολογικής μελέτης από την Over Easy Solar διαπίστωσε ότι οι κατακόρυφες συστοιχίες στέγης ξεπερνούν τα συμβατικά συστήματα ταράτσας κατά τους χιονισμένους μήνες, με απόδοση ενέργειας έως και 30% υψηλότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη Νορβηγία.
www.worldenergynews.gr