Η Κούβα συνεργάζεται με την Κίνα για την επίλυση των ενεργειακών της ελλείψεων (Reuters)

Η Κούβα συνεργάζεται με την Κίνα για την επίλυση των ενεργειακών της ελλείψεων (Reuters)
Η Κούβα και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία πέρυσι στην οποία το Πεκίνο συμφώνησε να βοηθήσει την κυβέρνηση του νησιού να ενισχύσει την ηλιακή της παραγωγή ενέργειας

Η Κούβα σημειώνει πρόοδο σε ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την Κίνα για την εγκατάσταση περισσότερων από 50 ηλιακών πάρκων φέτος, ικανών να παράγουν περισσότερα από 1.000 μεγαβάτ, δήλωσε αργά την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας, λίγες μέρες μετά την κατάρρευση του απαρχαιωμένου δικτύου της χώρας και άφησε εκατομμύρια στο σκοτάδι.

Η υλοποίηση του προγράμματος

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, σε μια πιο λεπτομερή αναφορά μέχρι στιγμής για την πρόοδο του σχεδίου, αξιωματούχοι ενέργειας είπαν ότι δύο ηλιακά πάρκα εκπονήθηκαν τον Φεβρουάριο - ένα στην Αβάνα και ένα στο Σιενφουέγκος - και ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι εργαζόμενοι θα ολοκληρώσουν άλλα έξι.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οκτώ από τα προγραμματισμένα 50 ηλιακά πάρκα θα λειτουργήσουν, που θα παράγουν 170 μεγαβάτ, δήλωσε ο Ovel Concepción Díaz, κορυφαίος αξιωματούχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο υπουργείο Ενέργειας.

Το ευρύτερο σχέδιο επέκτασης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ανακοινώθηκε το 2014, έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία της και να μετριάσει τις εντάσεις μεταξύ των κατοίκων των νησιών που έχουν εξουθενωθεί από μήνες συνεχών μπλακ άουτ.

Οι στόχοι για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας

Ο στόχος μέχρι το 2030 είναι να παράγεται το 24% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών, από περίπου 4% που είναι σήμερα. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει την κατασκευή 92 ηλιακών πάρκων, είπε η κυβέρνηση, εκτός από εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών, έργα υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής.

«Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί πριν από το 2030 και το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο», δήλωσε ο Rosell Guerra Campaña, διευθυντής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κούβας.

Συνεργασία Κούβας με Κίνα και Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν κινηθεί για να βοηθήσουν την Κούβα να βγει από μια ενεργειακή κρίση που έχει φτάσει σε οριακό σημείο μετά την κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο.

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί προηγουμένως να βοηθήσει την Κούβα να εκσυγχρονίσει τρεις από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση πετρελαίου, μαζί με την κατασκευή μιας μονάδας 200 MW για την ενίσχυση του δικτύου.

Η Κούβα και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία πέρυσι στην οποία το Πεκίνο συμφώνησε να βοηθήσει την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού να ενισχύσει την ηλιακή παραγωγή. Καμία χώρα δεν έχει διευκρινίσει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση. Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δωρίζει υλικά και τεχνογνωσία για την κατασκευή 22 ακόμη ηλιακών πάρκων σε όλη την Κούβα ικανά να παράγουν 120 MW, ξεκινώντας από φέτος.

Η Κούβα κατηγορεί την ενεργειακή της κρίση στο εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και στους νέους περιορισμούς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε τις κυρώσεις στο έθνος και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει μια «σκληρή» πολιτική απέναντι στον μακροχρόνιο εχθρό των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης