
Θα φτάσει τα 23 GW επιπλέον ηλιακής ενέργειας έως το 2028, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ηλιακό Συμβούλιο - Ποιες είναι οι αναδυόμενες αγορές της «μαύρης ηπείρου»
Μια έκθεση από το Παγκόσμιο Ηλιακό Συμβούλιο (GSC) αναφέρει ότι η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας στην Αφρική πρόκειται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.
Τονίζει όμως ότι θα απαιτηθεί κινητοποίηση χρηματοδότησης και ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια για την προσέλκυση επενδυτών.
Η Αφρική θα μπορούσε να εγκαταστήσει 23 GW επιπλέον ηλιακής ενέργειας έως το 2028, κάτι που θα υπερδιπλασίαζε την τρέχουσα χωρητικότητά της, σύμφωνα με το GSC.
Η τελευταία έκθεση του συμβουλίου «Africa Market Outlook for Solar PV 2025-2028», προσθέτει ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την ήπειρο αναμένεται να αυξηθούν κατά 42% από έτος σε έτος το 2025, μετά από επιβράδυνση το 2024.
Η Αφρική πρόσθεσε 2,4 GW ηλιακής ενέργειας πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του συμβουλίου, σε σύγκριση με πάνω από 3 GW το προηγούμενο έτος.
Η έκθεση αποδίδει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς εγκατάστασης στη Νότια Αφρική μετά από μια έκρηξη το 2023, καθώς και στην καθυστέρηση της ανάπτυξης του έργου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική.
Οι αναδυόμενες αγορές της Αφρικής
Αν και αναγνωρίζεται ότι οι ηλιακές προσθήκες της «μαύρης ηπείρου» το 2024 κυριαρχούνταν από δύο χώρες (Νότια Αφρική και Αίγυπτος οι οποίες αντιπροσώπευαν τα 3/4 των νέων ηλιακών εγκαταστάσεων πέρυσι), η έκθεση προσθέτει επίσης ότι αρκετές αναδυόμενες αγορές έκαναν «σοβαρά βήματα προς τα εμπρός στην ηλιακή τους εγκατάσταση, ενισχύοντας τη συνολική υγεία των ηλιακών προοπτικών της ηπείρου».
Η εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στη Δυτική Αφρική αυξήθηκε γρήγορα πέρυσι, με επικεφαλής τη Γκάνα, η οποία σχεδόν τετραπλασίασε την ηλιακή της ισχύ προσθέτοντας 94 MW, ακολουθούμενη από τη Μπουρκίνα Φάσο (87 MW) και τη Νιγηρία (73 MW). Εν τω μεταξύ, η Ζάμπια διπλασίασε την ηλιακή της ισχύ πέρυσι, προσθέτοντας 69 MW, και η Αγκόλα, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάμπια μπήκαν για πρώτη φορά στις δέκα πρώτες αφρικανικές χώρες για νέες ηλιακές εγκαταστάσεις.
Πάνω από 100 MW σε τουλάχιστον 18 χώρες το 2025
Κοιτάζοντας το μέλλον, η GSC υποστηρίζει ότι αυτή η αυξανόμενη διαφοροποίηση της αγοράς θα συμβάλει στην αύξηση της ηλιακής ενέργειας στην Αφρική, με τουλάχιστον 18 χώρες να προβλέπουν να εγκαταστήσουν πάνω από 100 MW νέας ηλιακής ισχύος φέτος, σε σύγκριση με 2 που ήταν πέρυσι.
Η πρόβλεψη για το 2025 ενισχύεται επίσης από ένα κύμα έργων που καθυστέρησαν το 2024 αλλά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2025, προσθέτει η έκθεση.
Αιτία αύξησης και απαιτήσεις
Η πρόβλεψη της GSC ότι η Αφρική θα μπορούσε να διπλασιάσει την ηλιακή της χωρητικότητα τα επόμενα 4 χρόνια βασίζεται σε ένα σενάριο μεσαίας ανάπτυξης και θα κυριαρχείται από νέα έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας, «ενισχύοντας την τάση εγκατάστασης με ρυθμό που δεν έχει ξαναδεί», προβλέπει η έκθεση.
Παρόλα αυτά η έκθεση, τονίζει επίσης ότι απαιτούνται οικονομικά προσιτές χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και ισχυρά πλαίσια πολιτικής για την προσέλκυση επενδυτών και τη διασφάλιση της υλοποίησης των προβλέψεων.
Η ανάλυση της GSC προσθέτει ότι η ηλιακή επέκταση της Αφρικής συγκρατείται από το κόστος κεφαλαίου 3 έως 7 φορές υψηλότερο από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες, τονίζοντας ότι ενώ οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια διπλασιάστηκαν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως πέρυσι, η Αφρική αντιπροσώπευε μόνο το 3% της επένδυσης.
Η έκθεση αναφέρει ότι η επέκταση των καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης, η περιφρόνηση των μέσων και η προσέλκυση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του κόστους κεφαλαίου για ηλιακή ενέργεια στην Αφρική.
Ζητεί επίσης την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην ήπειρο, την ενίσχυση των υποδομών δικτύου και την ενίσχυση των πολιτικών και ρυθμιστικών πλαισίων για την προσέλκυση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.
Προϋπόθεση η μείωση του κόστους
«Όλα τα λεφτά» είναι να επιτευχθεί η πτώση του κόστους σύμφωνα με στέλεχος του Παγκόσμιου Ηλιακού Συμβουλίου.
«Πολλά έργα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω των υψηλών επιτοκίων, των συναλλαγματικών κινδύνων και της έλλειψης εγγυήσεων.
Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος του κεφαλαίου, η Αφρική θα μπορούσε να γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ηλιακής ενέργειας στον κόσμο», δήλωσε ο Léo Echard (υπεύθυνος πολιτικής τους GSC και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης).
www.worldenergynews.gr