Νέες τεχνικές για την γεωθερμία με υδροθραύσματα σχιστόλιθου (Reuters)

Νέες τεχνικές για την γεωθερμία με υδροθραύσματα σχιστόλιθου (Reuters)
Η γεωθερμική θέρμανση θα μπορούσε να αυξηθεί έως και τα 800 γιγαβάτ (GW) παγκοσμίως, ή το 15% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης έως το 2050

Οι τεχνικές γεώτρησης σχιστόλιθου που οδήγησαν σε έκρηξη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης ωθήσει την ανάπτυξη της γεωθερμίας, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας ίση με τη ζήτηση της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί, ανέφερε ο IEA την Παρασκευή.

Η γεωθερμία

Μιλώντας μετά τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης του οργανισμού, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Reuters, με έδρα το Παρίσι για τη γεωθερμική ενέργεια, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Fatih Birol είπε ότι η πηγή είναι κατάλληλη για να παρέχει τις τεράστιες ποσότητες σταθερών ενεργειακών κέντρων δεδομένων που απαιτούν.

Οι νέες τεχνολογίες ξεκλειδώνουν το παγκόσμιο δυναμικό με τη λεγόμενη οριζόντια γεώτρηση και υδροθραύσματα όπως χρησιμοποιούνται στον σχιστόλιθο. Η ανάγκη για άμεση ένταξη και της γεωθερμίας στα ενεργειακά μείγματα, πηγάζει από την ανάγκη για ηλεκτρισμό για τα κέντρα δεδομένων.

Σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας, αλλά βρίσκεται στα σπάργανά της και ο IEA τονίζει ότι χρειάζονται κρατική υποστήριξη και σημαντικές επενδύσεις.

Οι νέες γεωτρήσεις

Οι εν λόγω τεχνικές γεώτρησης σχιστόλιθου έχουν επίσης προσελκύσει αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στο πλαίσιο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω ανησυχιών για τη ρύπανση των υδάτων και τους σεισμούς.

Τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου δυναμικού της γεωθερμίας συγκεντρώνονται πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά στην Κίνα και μετά στην Ινδία, δήλωσε ο Birol στο Reuters.

Η γεωθερμική θέρμανση θα μπορούσε να αυξηθεί έως και τα 800 γιγαβάτ (GW) παγκοσμίως, ή το 15% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης έως το 2050, με ετήσια παραγωγή ισοδύναμη με τη συνδυασμένη τρέχουσα ζήτηση για τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 951,11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 και τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050, με περίπου το 75% να χρειάζεται να επενδύεται σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση της IEA.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης