Θα χρειαστούν ταχύτερη επέκταση και να κατασκευαστούν ή να αναβαθμιστούν έως το 2030 πάνω από 25 εκατ. χμ δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας
Ο παγκόσμιος στόχος για τριπλασιασμό της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το τέλος της δεκαετίας είναι ακόμα εφικτός, αλλά θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας, ανέφερε σε νέα έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η δέσμευση της COP28
Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι στα τέλη του 2023, σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν συλλογικά να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ΑΠΕ έως το 2030, με στόχο να διατηρηθούν εντός του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Δεσμεύτηκαν επίσης να διπλασιάσουν τον ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030.
Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όλες οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες και την ανάπτυξη των πολιτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.
«Ο στόχος για διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης παγκοσμίως θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών έως το 2030 από οτιδήποτε άλλο, αλλά φαίνεται πολύ απρόσιτος με τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής», σημείωσε ο IEA στην έκθεση.
Οι απαιτήσεις για την επίτευξη του στόχου
Ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας των ανανεώσιμων πηγών θα χρειαστεί ταχύτερη επέκταση γιατί με τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής και τις τεχνολογικές τάσεις, ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει περισσότερα από τα 3/4 της ανάπτυξης που απαιτείται για τον στόχο, λέει ο οργανισμός που υποστηρίζει μια ταχεία ενεργειακή μετάβαση.
Επιπλέον, οι χώρες θα πρέπει να κάνουν τεράστιες επενδύσεις για την επέκταση και την ενίσχυση των δικτύων και την οικοδόμηση αποθήκευσης ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ΑΠΕ.
«Χωρίς δίκτυα και αποθήκευση, ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα πετύχει», ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 25 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί να κατασκευαστούν ή να αναβαθμιστούν έως το 2030 και η παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να αυξηθεί στα 1.500 GW έως το 2030.
Από αυτά, τα 1.200 GW χρειάζονται αποθήκευση μπαταρίας – μια σχεδόν 15πλάσια αύξηση σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Ακόμη και αν επιτευχθούν οι στόχοι, «μεγαλύτερη χωρητικότητα δεν σημαίνει αυτόματα ότι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα καθαρίσει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο IEA.
Η πρόοδος στην απορρόφηση ενέργειας από ΑΠΕ στους μεγαλύτερους ενεργοβόρους κλάδους επιβραδύνθηκε παγκοσμίως το 2023, εν μέσω υψηλών επιτοκίων, ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και αβεβαιοτήτων ρυθμιστικών και πολιτικών στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε σε έκθεσή της η «δεξαμενή σκέψης» REN21 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
www.worldenergynews.gr