Τελευταία Νέα

Η χωροθέτηση των υπεράκτιων καθυστερεί το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ - Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Η χωροθέτηση των υπεράκτιων καθυστερεί το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ -  Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Δεν αποκλείεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι το τελευταίο «αγκάθι» που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του πολυαναμενόμενου Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ - ΑΠΕ). Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο «worldenergynews.gr» αρμόδια πηγή, το ζήτημα εξαιτίας των αντιδράσεων με ορισμένες θέσεις που προέβλεπε το σχέδιο της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Αυτομάτως, σήμανε …συναγερμός και για το ΕΧΠ – ΑΠΕ, καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες αναφορές, με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που θα προσδιορίζει τη χωρική και χρονική κατανομή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο δεν είναι ακόμη έτοιμο στις λεπτομέρειές του, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση - όπως άλλωστε δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Ευθύμιος Μπακογιάννης μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Το νέο ΕΧΠ-ΑΠΕ, όπως είπε, είναι έτοιμο σε επίπεδο υπηρεσίας, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί αφού, όπως επεσήμανε, προηγηθεί η διαβούλευση η οποία θα συνοδεύεται και από την «δέουσα εκτίμηση» που αποτυπώνει τις επιπτώσεις που έχει ο σχεδιασμός στον χώρο.

Στο ισχύον ΕΧΠ του 2009 δεν υπάρχει αναφορά για υπεράκτια αιολικά πάρκα καθώς τότε δεν είχε αναπτυχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία. Το αρχικό draft του νέου ΕΧΠ – ΑΠΕ που είχε παραδώσει ο μελετητής στο ΥΠΕΝ πριν από περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, καθορίζονταν στον υπεράκτιο θαλάσσιο χώρο περιοχές αποκλεισμού, βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το οποίο ωστόσο, λόγω αντιδράσεων, άλλαξε στην πορεία ορισμένες χωροθετήσεις.


Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ


Στο προσχέδιο προβλέπονταν ότι επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις θαλάσσιες περιοχές που διαθέτουν προϋποθέσεις αιολικής εκμεταλλευσιμότητας, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης ή / και δεν αποτελούν ζώνες αποκλεισμού.

Ως ζώνες αποκλεισμού οι μελετητές είχαν ορίσει τα θεσμοθετημένα θαλάσσια και υποθαλάσσια πάρκα, τις περιοχές με ενάλιες αρχαιότητες ή προστατευόμενα ναυάγια, τις περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (με εξαίρεση την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών). Επίσης, πρότεινε απαγόρευση σε κλειστούς κόλπους με καθορισμένη γραμμή βάσης και σε γραμμές επιβατικής ναυσιπλοΐας.

Με το ΕΧΠ-ΑΠΕ οι κρατικές υπηρεσίες θα αποκτήσουν ένα «οδικό χάρτη» για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις ως προς τον προσδιορισμό των «go-to-areas». Πρόκειται για τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» που εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) εντός των οποίων τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσονται, θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Ως πρώτη «go-to-areas» έχει ήδη προσδιοριστεί τμήμα εντός της ευρύτερης ζώνης που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης όπου θα αναπτυχθεί το πρώτο υπεράκτιο έργο στη χώρα μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης