Τελευταία Νέα

Το πρόβλημα της πράσινης μετάβασης στις σχέσεις Ιαπωνίας - Αυστραλίας  

Το πρόβλημα της πράσινης μετάβασης στις σχέσεις Ιαπωνίας - Αυστραλίας   

Η Ιαπωνία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος δημόσιος χρηματοδότης στον κόσμο διεθνών έργων ορυκτών καυσίμων, ξοδεύοντας περισσότερα από 7 δισ. δολ.Αυστραλίας κάθε χρόνο

 

Το όραμα  της Ιαπωνία για  ένα  μέλλον καθαρής ενέργειας της Ασίας-Ειρηνικού και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, είναι ξεκάθαρο αλλά γίνεται αργά και με μεγαλύτερο ρόλο για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.Αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί ενέργειας από εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ιαπωνία και την Αυστραλία συγκεντρώθηκαν στην Τζακάρτα για να καταγράψουν ένα κοινό όραμα για το ενεργειακό μέλλον της Ασίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ασιατικής Κοινότητας Μηδενικών Εκπομπών (AZEC) της Ιαπωνίας που ξεκίνησε πέρυσι.

Αλλά υπάρχει πρόβλημα. Το όραμα της Ιαπωνίας έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τις προσπάθειες της Αυστραλίας να γίνει μια πράσινη εξαγωγική υπερδύναμη. Και χειρότερα, οι ιαπωνικές επενδύσεις είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Αυστραλία έχει αναδειχθεί ως  γίγαντας εξαγωγής φυσικού αερίου σύμφωνα με το theconversation.

 
Οι ανάγκες για ηλεκτρισμό

 Η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο μυαλό των Ιαπώνων πολιτικών που ανησυχούν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα σε όλο το εξαρτώμενο από εισαγωγές αρχιπέλαγος τους. Ενώ το Τόκιο έχει σχέδια πράσινης ενέργειας, η βραχυπρόθεσμη ώθησή του αφορά την παράταση της ζωής των ορυκτών καυσίμων – σε συνδυασμό με τη δέσμευση άνθρακα.

Οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία υποσχόμενοι να δράσουν ταχύτερα για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Αυστραλία θα πρέπει να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Καμπέρα θέλει να κάνει τις καθαρές εξαγωγές πραγματικότητα.

Αλλά η Ιαπωνία το κάνει αυτό δυσκολότερο χρηματοδοτώντας την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Αυτό θα μπορούσε να κλειδώσει την ταχέως αναπτυσσόμενη και διψασμένη για ενέργεια περιοχή σε πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από βρώμικα ορυκτά καύσιμα και αμφισβητήσιμα σχέδια δέσμευσης άνθρακα.

 
Τα σχέδια μηδενικών εκπομπών της Ιαπωνίας

 Το 2022, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Kishido Fumio άρχισε να προωθεί μια τριπλή σημαντική ανακάλυψη – προσπάθειες που συνδυάζουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια. Η Fumio ξεκίνησε την Ασιατική Κοινότητα Μηδενικών Εκπομπών για να ενθαρρύνει την ιδέα.Ενώ αυτοί οι στόχοι ακούγονται λογικοί, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. 

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ιαπωνία, εξαρτάται από καιρό από εισαγόμενο άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο – και περισσότερο μετά την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα που οδήγησε στην αναγκαστική παύση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών. Παρόλο που ο κόσμος προσπαθεί καθυστερημένα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, οι Ιάπωνες πολιτικοί εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διατήρηση της ροής των ορυκτών καυσίμων. Πολλά έργα AZEC στοχεύουν στη χρήση ορυκτών καυσίμων για ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν ρητά στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμων προμηθειών ορυκτών καυσίμων και στην ενθάρρυνση των ιαπωνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν. Η Ιαπωνία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος δημόσιος χρηματοδότης στον κόσμο διεθνών έργων ορυκτών καυσίμων, ξοδεύοντας περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας κάθε χρόνο.

Πώς ευθυγραμμίζεται αυτό με το καθαρό μηδέν; Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι οι νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές καύσης αμμωνίας σε εργοστάσια άνθρακα, αναμειγνύοντας υδρογόνο με ορυκτό αέριο σε μονάδες αερίου και αυξάνοντας τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες είναι ακριβή και σε μεγάλο βαθμό αναπόδεικτη. Δεν μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές σε κοντά στην κλίμακα ή την ταχύτητα που απαιτείται. Και κάθε εκατομμύριο που δαπανάται για την υποστήριξη ορυκτών καυσίμων είναι ένα εκατομμύριο που δεν δαπανάται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση.

Η ιαπωνική χρηματοδότηση  στο αυστραλιανό φυσικό αέριο

 Η Ιαπωνία βλέπει την Αυστραλία ως ένα φιλικό έθνος με τεράστιους πόρους ορυκτών καυσίμων και μακροχρόνιους εμπορικούς δεσμούς. Οποιεσδήποτε αλλαγές στην εξόρυξη άνθρακα και φυσικού αερίου αντιμετωπίστηκαν με ιαπωνικό λόμπι.

Η Ιαπωνία πουλάει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε άλλες ασιατικές χώρες από ό,τι εισάγει από την Αυστραλία. Χωρίς τη χρηματοδότηση της Ιαπωνίας με ευνοϊκούς όρους, οι παραγωγοί LNG δεν θα ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν παραγωγούς χαμηλού κόστους όπως το Κατάρ. Δεδομένου ότι μια παγκόσμια υπερφόρτωση αερίου προβλέπεται τώρα να φτάσει μέχρι το 2026, η Αυστραλία θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει το LNG. Αλλά η Ιαπωνία δεν θα το αφήσει να συμβεί.

Μόλις φέτος, η Ιαπωνία δάνεισε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Woodside να αναπτύξει το τεράστιο πεδίο φυσικού αερίου Scarborough της Δυτικής Αυστραλίας.

Στην Αυστραλία ο άνθρακας αποσύρεται καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι αποθηκευτικές πηγές επιταχύνονται. Πέρυσι, το 40% της ενέργειας στο κύριο δίκτυο προήλθε από καθαρή ενέργεια και περισσότερο από το 80% των συνολικών αναγκών σε ενέργεια της Αυστραλίας θα πρέπει να παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Διεθνώς, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας εκπομπών άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.

Με μεγάλα αποθέματα κρίσιμων ορυκτών (απαραίτητων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπαταρίες) και ανανεώσιμων πηγών παγκόσμιας κλάσης, η Αυστραλία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να εξάγει πράσινα προϊόντα στην περιοχή.

Οι επενδύσεις της Αυστραλίας

Η κυβέρνηση προωθεί την Αυστραλία ως «υπερδύναμη ανανεώσιμης ενέργειας» και θα επενδύσει δημόσιο χρήμα μέσω του σχεδίου Future Made in Australia για να δώσει στις τοπικές πράσινες βιομηχανίες μια ευκαιρία παγκόσμιας επιτυχίας.

Αλλά η Ιαπωνία έχει διαφορετικό όραμα. Οι ροές χρηματοδότησης από το Τόκιο έχουν ήδη στρεβλώσει την ενεργειακή αγορά της Αυστραλίας και έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην περιοχή. Ακόμη χειρότερα, έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους Αυστραλούς ηγέτες να δημιουργήσουν βιομηχανίες που εστιάζουν στο μέλλον. Τα νέα έργα φυσικού αερίου απομακρύνουν τις επενδύσεις, τους εργαζομένους και την ικανότητα εφοδιαστικής αλυσίδας από τις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας.

Δεν είναι ότι η Ιαπωνία είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απλώς αργεί να κινηθεί. Το Τόκιο έχει φιλόδοξα σχέδια να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο από υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Πρόσφατα μοντέλα δείχνουν ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να επιτύχει 90% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2035, αποκτώντας πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και μειώνοντας την εξάρτηση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα. Εάν η Ιαπωνία ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή, πιθανότατα θα βλέπαμε τις επενδύσεις της στην Αυστραλία να μετατοπίζονται από τις πράσινες εξαγωγές φυσικού αερίου.

Αλλά αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία επικεντρώνεται στη διατήρηση της ροής των ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

 





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης