Εγκρίθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 390 MW στη Λάρισα

Εγκρίθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 390 MW στη Λάρισα
Πρόκειται για project της εταιρείας Energy Ventures 5
Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η εγκατάσταση ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου, 390 MW, με 821.054 ηλιακά πάνελ στον κάμπο της Λάρισας.

Πρόκειται για project της εταιρείας Energy Ventures 5 (μονοπρόσωπη ΙΚΕ), η οποία συνδέεται με την εταιρεία Entricity υπό τον μηχανολόγο μηχανικό, κ. Βασίλη Ζορμπά. Η εταιρεία μέσω 12 μονοπρόσωπων ΙΚΕ υπό την επωνυμία Energy Ventures και ισάριθμων υπό την επωνυμία Sustainable Ventures έχει λάβει αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ ισχύος που προσεγγίζουν τα 3 GW καθώς και για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Οι εν λόγω εταιρείες συνδέονται με την εταιρεία Entricity με έδρα την Κηφισιά, η οποία παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες Ανάπτυξης Έργων, Σχεδιασμού, EPC, Asset Management και Τεχνικής Συμβουλευτικής για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εξειδίκευση στους τομείς ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών αποθήκευσης με συστήματα μπαταριών. Η εταιρεία συνεργάζεται κυρίως με Επενδυτές ΑΠΕ, IPP, PE Funds και Θεσμικά Ταμεία και προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου.

Managing director της εταιρείας είναι ο μηχανολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με MBA από το Cardiff Business School, κ. Βασίλης Ζορμπάς.

Το νέο έργο στον κάμπο της Λάρισας

Το νέο έργο για το οποίο έλαβε ΑΕΠΟ, αφορά Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 390,00065 MW και τα συνοδά έργα στη θέση «Αργυρόμυλος» των δημοτικών ενοτήτων Κοιλάδας και Κράννωνος, των δήμων Λαρισαίων και Κιλελέρ στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Τα 821.054 φωτοβολταϊκά πλαίσια πρόκειται να εγκατασταθούν σε φτωχά εδάφη που δεν περιλαμβάνονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Τα φ/β πλαίσια θα εγκατασταθούν σε συστήματα στήριξης (τραπέζια), 200 πλαίσια ανά τραπέζι, συνεπώς θα εγκατασταθούν 4.106 τραπέζια (ανωδομή). Προβλέπεται επίσης να εγκατασταθούν 1.850 σειριακοί αντιστροφείς (string inverters) ισχύος 175kW έκαστος, 31.579 strings, 196 σταθμοί μέσης τάσης και 71 οικίσκοι ISOBOX (35m2 έκαστος) για τη στέγαση του μηχανολογικού, ηλεκτρονικού και λοιπού εξοπλισμού της μονάδας, που απαιτεί προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Η διασύνδεση του νέου Υ/Σ 150/33kV «ΑΡΓΥΡΟΜΥΛΟΣ» με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα επιτευχθεί μέσω εγκατάστασης υπογείου δικτύου διασύνδεσης Υψηλής Τάσης (Υ.Τ. 150kV) αποτελούμενο από τρία κυκλώματα συνολικού μήκους 14,7 χιλιομέτρων μεταξύ του Υ/Σ 150/33kV «ΑΡΓΥΡΟΜΥΛΟΣ» και του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 150/400 kV «ΤΕΡΨΙΘΕΑ», το οποίο θα κατασκευαστεί σε κατάλληλο οικόπεδο εμβαδού 40.291,55 m2, κάτω από την Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 400kV «Λάρισα – Λάρυμνα» και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το γήπεδο του ΦΣΠΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης