Η Transgrid λέει «όχι» στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια σε περιοχές της Αυστραλίας (Renew Economy)

Η Transgrid λέει «όχι» στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια σε περιοχές της Αυστραλίας (Renew Economy)
Οι παρατηρήσεις της Transgrid σχετικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, δεδομένου ότι έχει αναδειχθεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα, δίνοντας «τροφή» στους επικριτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Η αυστραλιανή Transgrid θεωρεί ότι η ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι εκτός λογικής και αντιπροτείνει την κατασκευή τεράστιων εσωτερικών ζωνών ανανεώσιμης ενέργειας ως σαφώς καλύτερη λύση για την ενεργειακή κάλυψη των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Renew Economy, η πρόταση της εταιρείας έρχεται ύστερα από την ετήσια έκθεση σχεδιασμού για τη μετάβαση (Transition annual planning report - TAPR), η οποία περιγράφει μια ενεργειακή μετάβαση σε «κάθετη απογείωση», περιγράφοντας επίσης τις υποδομές και τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση, καθώς και για την αντιμετώπιση της αύξησης της νέας ζήτησης από τα ηλεκτρικά οχήματα και τα data centers.

Οι παρατηρήσεις της Transgrid σχετικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, δεδομένου ότι έχει αναδειχθεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα, δίνοντας «τροφή» στους επικριτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδόν σε κάθε πολιτεία όπου έχει προταθεί η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Στη Βικτώρια, όπου η τοπική πολιτειακή κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αντικαταστήσει τις ανεμογεννήτριες παλιάς τεχνολογίας με νέες, έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους στόχους 2 GW μέχρι το 2032 και 9 GW μέχρι το 2040, κάτι που μπορεί να επιτύχει με τα αιολικά.

Οι σκεπτικιστές

Στη NSW, ωστόσο, λόγω του βάθους της θάλασσας στις δύο σχεδιαζόμενες ζώνες γύρω από το Newcastle και το Wollongong, οποιαδήποτε υπεράκτια αιολική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιεί πλωτά συστήματα και όχι συστήματα σταθερού πυθμένα, κάτι που σημαίνει πρόσθετο κόστος, σε σημείο που ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται αν θα ήταν καλύτερο να στραφεί η πολιτεία σε άλλες επιλογές.

Η Transgrid βρίσκεται σε αυτό το στρατόπεδο, ισχυριζόμενη ότι το κόστος των υπεράκτιων αιολικών συστημάτων σταθερού πυθμένα είναι περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερο από αυτό των χερσαίων αιολικών και ηλιακών εναλλακτικών συστημάτων, ενώ η πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία θα είναι ακόμη πιο ακριβή.

«Με τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να επιβραδύνεται, το χρονοδιάγραμμα της εισαγωγής της στη NSW είναι αβέβαιο», αναφέρει στην έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος της Transgrid, Brett Redman. «Ως εκ τούτου, σχεδιάζουμε ένα σενάριο όπου η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος της NSW.

«Οι απομακρυσμένες εσωτερικές REZ αναδύονται ως μια πιο πιθανή πηγή πρόσθετης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα μέσα της δεκαετίας του 2030. Για να διασφαλίσουμε ότι σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, η Transgrid διερευνά πώς και πού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αυτές οι απομακρυσμένες εσωτερικές ΑΠΕ για την ανάπτυξη του μελλοντικού μας δικτύου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης