Τελευταία Νέα

ΔΕΔΔΗΕ: Θα περιμένουν οι Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης για τα φωτοβολταϊκά της Κρήτης

ΔΕΔΔΗΕ: Θα περιμένουν οι Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης για τα φωτοβολταϊκά της Κρήτης
Θα απαιτηθούν πολλοί μήνες για την περάτωση της όλης διαδικασίας χορήγησης ΟΠΣ στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης και πάντα με την επιφύλαξη της έκδοσης των αναμενόμενων αποφάσεων του ΣτΕ

Σε …μαραθώνιο εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τη χορήγηση αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κρήτη ο οποίος είχε εκκινήσει τον Οκτώβριο του 2022. Σε δύο μήνες κλείνουν δύο χρόνια και ακόμη οι επενδυτές αναμένουν τους όρους σύνδεσης για να προχωρήσουν τα έργα τους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει διαβιβαστικό έγγραφο που απέστειλε προ ημερών ο ΔΕΔΔΗΕ προς τη Βουλή, θα απαιτηθούν ακόμη πολλοί μήνες για να ολοκληρωθεί η περάτωση της διαδικασίας χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης. Μάλιστα, ο Διαχειριστής αδυνατεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τον αριθμό των ΟΠΣ που μπορούν να χορηγηθούν σε δεδομένο χρονικό διάστημα, ή τον ρυθμό χορήγησής τους.

Η διαδικασία χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης ξεκίνησε από τον ΔΕΔΔΗΕ μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των ενστάσεων υποψήφιων παραγωγών και αυτοπαραγωγών σχετικά με την απόρριψη των αιτήσεών τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αρχική λίστα των αιτήσεων σύνδεσης, με βεβαίωση πληρότητας, περιλαμβάνει 916 αιτήματα παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοπαραγωγών με (εικονικό) ενεργειακό συμψηφισμό.

Σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνονται αιτήσεις σύνδεσης για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις από τη ΡΑΑΕΥ και έχουν χορηγηθεί αποφάσεις προσωρινής διαταγής ή αναστολής από το ΣτΕ, με τα περιθώρια στα δίκτυα να παραμένουν δεσμευμένα έως την έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Έως και τα μέσα Ιουλίου είχαν δοθεί μόλις 22 ΟΠΣ σε αιτήσεις με βεβαίωση πληρότητας στις οποίες είχε ολοκληρωθεί η τεχνική εξέταση.


Οι τεχνικές προϋποθέσεις σύνδεσης

Ως προς το χρονοδιάγραμμα χορήγησης ΟΠΣ για την Κρήτη, ο ΔΕΔΔΗΕ, στο έγγραφο του προς τη Βουλή, διευκρινίζει ότι η δυνατότητα σύνδεσης ενός συγκεκριμένου σταθμού στο Δίκτυο εξαρτάται από τη γεωγραφική του θέση, από την οποία καθορίζεται και η ηλεκτρική του θέση, βάσει της εγγύτητάς του στο δίκτυο. Η ηλεκτρική θέση καθορίζεται από την αρμόδια μονάδα του Διαχειριστή, βάσει προμελέτης που εκπονεί. Ακολουθεί εκπόνηση ηλεκτρικής μελέτης ροής φορτίου, από την οποία προσδιορίζεται αν πληρούνται οι τεχνικοί περιορισμοί για τη σύνδεση του σταθμού ή αν απαιτούνται πρόσθετα έργα δικτύου.

Εφόσον τα έργα των υποψήφιων παραγωγών εμπίπτουν εντός των προβλεπόμενων ορίων, χορηγούνται όροι σύνδεσης και η διαδικασία προχωρά. Όταν όμως προκύπτει υπέρβαση, τότε εξετάζεται εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο, ώστε να προσδιοριστεί εάν τελικά η σύνδεση είναι τεχνικά εφικτή. Αυτό ισοδυναμεί με εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας τεχνικής εξέτασης.

Γι΄ αυτούς τους λόγους αλλά παράλληλα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον μεγάλο όγκο των αιτημάτων που πρέπει να εξεταστούν και το γεγονός ότι η διαδικασία χορήγησης ΟΠΣ στην Κρήτη ουσιαστικά μόλις ξεκινά και δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο τέτοιου αριθμού ταυτόχρονων συγκεντρωμένων αιτημάτων, ο ΔΕΔΔΗΕ, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το εύρος των δυσκολιών που θα αντιμετωπιστούν.


Εκκρεμότητες του ΣτΕ

Κατά συνέπεια δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ο αριθμός των ΟΠΣ που μπορούν να χορηγηθούν σε δεδομένο χρονικό διάστημα, ούτε μπορεί να δηλωθεί το ότι περιοδικά (π.χ. εβδομαδιαία) ο ρυθμός χορήγησης ΟΠΣ θα είναι σταθερός, δεδομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκάστοτε τοπολογίας του δικτύου. Όπως εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα απαιτηθούν πολλοί μήνες για την περάτωση της όλης διαδικασίας χορήγησης ΟΠΣ στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης και πάντα με την επιφύλαξη της έκδοσης των αναμενόμενων αποφάσεων του ΣτΕ επί των αιτήσεων ακύρωσης αναφορικά με τα ειδικά περιθώρια ισχύος στην Κρήτη που παραμένουν ακόμη δεσμευμένα.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου με απάντηση της στη Βουλή υπογραμμίζει ότι εκτός από τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, βασική προϋπόθεση για την ένταξη νέων ΑΠΕ στο νησί αποτελεί η ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, καθότι ακόμα η συγκεκριμένη περιοχή είναι κορεσμένη (βάση αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).

Σύμφωνα με την ίδια, απαιτείται εισήγηση εκ μέρους των Διαχειριστών για την τεχνική δυνατότητα να δοθεί επιπλέον ισχύς για την εγκατάσταση και λειτουργία νέων σταθμών ΑΠΕ και ενδεχομένως την κάλυψη και των αιτήσεων που δεν καλύφθηκαν από την αρχική ισχύ των διαγωνισμών. Να σημειωθεί ότι με απόφαση της ΡΑΑΕΥ είχε καθοριστεί το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ στην Κρήτη: μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική στα 2.150 MW με μέγιστη τιμή τα 2.500 MW εφόσον συνδεθούν σταθμοί αποθήκευσης.

Προϋπόθεση για την σύνδεση νέων ΑΠΕ και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης στην Κρήτη, όπως επισημαίνει η κυρία Σδούκου, είναι να διασφαλίζεται η διακίνηση των απαιτούμενων ποσοτήτων ισχύος μεταξύ σημαντικών σημείων του ηλεκτρικού Συστήματος Μεταφοράς της Κρήτης, μέσω των γραμμών μεταφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης