Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μontel: Η Ιταλία μπορεί να υπερβεί τον στόχο της για τα αιολικά

Μontel: Η Ιταλία μπορεί να υπερβεί τον στόχο της για τα αιολικά
Η κυβέρνηση αναθεωρεί το εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την προθεσμία της 30ής Ιουνίου
Ο τομέας της αιολικής ενέργειας της Ιταλίας έχει τη δυνατότητα να υπερβεί κατά πολύ τον στόχο των 28 GW που έχει θέσει με άξονα το 2030 στο τρέχον ενεργειακό σχέδιο της χώρας, δήλωσε αργά ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Gilberto Pichetto Fratin.

«Από εμάς εξαρτάται να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Αιολικής Ενέργειας της χώρας Anev στη Ρώμη.

Επί του παρόντος, οι στόχοι της Ιταλίας για την αιολική ενέργεια μέχρι το 2030 περιλαμβάνουν 26 GW για την χερσαία και 2,1 GW για την υπεράκτια ενέργεια μέχρι το 2030.

Η κυβέρνηση αναθεωρεί το εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την προθεσμία της 30ής Ιουνίου, αλλά ο υπουργός δεν είπε αν θα μπορούσε να τεθεί υψηλότερος στόχος για την αιολική ενέργεια.

Οι τρέχοντες στόχοι ήταν «περιορισμένοι σε σύγκριση με το θεωρητικό δυναμικό των 65 GW για την ξηρά και των 237 GW για την υπεράκτια», ανέφερε ο Davide Tabarelli, πρόεδρος της Nomisma Energia.

Τα εμπόδια

Τα εμπόδια για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ιταλία περιλαμβάνουν γραφειοκρατικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, αλλά και έλλειψη οικονομικών κινήτρων, δήλωσε ο Tabarelli.

Άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες περιελάμβαναν περιορισμούς στις υποδομές, καθώς απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, είπε, προσθέτοντας ότι το κόστος των επενδύσεων και οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος κεφαλαίου αποτελούν επίσης περιορισμούς.

Η χωρητικότητα αυξάνεται

Το 2023, η αιολική ενέργεια αποτελούσε το 9% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, από 7% το 2022.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με το 19% πέρυσι στην ΕΕ, από 15% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nomisma.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 35% του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας, παρόμοιο με το 38,4% της ΕΕ, αν και η συνολική συνεισφορά της αιολικής ενέργειας στην Ιταλία είναι πολύ χαμηλότερη «γεγονός που μας κάνει να προβληματιστούμε σχετικά με την ανάγκη επέκτασης της αιολικής ενέργειας στην Ιταλία, επίσης υπό το πρίσμα της υπερβολικής εξάρτησης από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Tabarelli.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ιταλία βασίζεται στο φυσικό αέριο για περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης