Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αυστρία: Στόχος ο εξαπλασιασμός της παραγωγής ηλιακής ενέργειας έως το 2040 (Montel)

Αυστρία: Στόχος ο εξαπλασιασμός της παραγωγής ηλιακής ενέργειας έως το 2040 (Montel)
Για να επιτύχει τον στόχο της, η Αυστρία θα πρέπει να προσθέτει 2 GW δυναμικότητας ετησίως
Η Αυστρία έχει χαράξει μια νέα στρατηγική με στόχο την αύξηση της ηλιακής παραγωγής κατά έξι -τουλάχιστον- φορές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αγγίζοντας τις 41 TWh μέχρι το 2040, δήλωσε την Πέμπτη (13/6) η υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια Leonore Gewessler.

Σύμφωνα με το Μontel, το σχέδιο προβλέπει ότι τα πάνελ θα μπορούσαν να παρέχουν το 30% συνολικά της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι τότε, με την ηλιακή παραγωγή να ανέρχεται σε μόλις 6,3 TWh το 2023.

Για να επιτύχει τον στόχο της, η Αυστρία θα πρέπει να προσθέτει 2 GW δυναμικότητας ετησίως, αν και έχει υπερβεί τον στόχο αυτό μόνο μία φορά μέχρι σήμερα, το 2023.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να είναι αρκετά ελκυστικές για τους ιδιώτες και τις εταιρείες οι επενδύσεις στην εγκατάσταση ηλιακών συστοιχιών», αναφέρει το σχέδιο μεταξύ άλλων.

Οικονομικά βιώσιμο (;)

Την ίδια στιγμή ωστόσο, έχουν διατυπωθεί οι απόψεις ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, καθώς μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί συχνά να οδηγήσει στη λεγόμενη «κανιβαλοποίηση», δηλαδή στην υπερπαραγωγή ενέργειας και την αντίστοιχη αποτύπωσή της στις τιμές.

Οι εξαγωγές δεν αποτελούν τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, «δεδομένου ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα βλέπει ταυτόχρονα ισχυρή ηλιακή παραγωγή και θα μπορούσε επίσης να έχει χαμηλές ή ακόμη και αρνητικές τιμές».

Με αυτό κατά νου, θα ήταν καλύτερο αν η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιούνταν κοντά σε μονάδες παραγωγής, ίσως στη βιομηχανία, αναφέρεται στο σχέδιο, το οποίο ζητούσε επίσης να γίνουν μελέτες αναφορικά με το πού συμφέρει περισσότερο οικονομικά να εγκατασταθούν μεγάλες μονάδες αποθήκευσης μπαταριών και ηλεκτρολύτες υδρογόνου.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Αυστρία στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040 και για αυτό θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου, με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί κεντρικό πυλώνα, δήλωσε η Gewessler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης