Γαλλία: Nίκη της ακροδεξιάς ενέχει προβλήματα για τη βιομηχανία λέει ο τομέας ΑΠΕ  

Γαλλία: Nίκη της ακροδεξιάς ενέχει προβλήματα για τη βιομηχανία λέει ο τομέας ΑΠΕ   

Η χώρα  υστερεί στους γείτονές της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με περίπου 45 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος αιολικής και ηλιακής ενέργειας, και έχει μείνει πίσω από τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Ο γαλλικός τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προετοιμάζεται για απότομη επιβράδυνση των έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, όπως αναμενόταν η νέα νομοθεσία να τονώσει τη βιομηχανία στην πυρηνική κυριαρχία Γαλλία σύμφωνα με το Reuters.

Η σοκαριστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να δώσει πολιτική εξουσία στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Ράλι (RN) της Μαρίν Λεπέν, αφήνοντάς το υπεύθυνο για τις εσωτερικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Το RN έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλει να σταματήσει την επέκταση της αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών. Αντίθετα, το κόμμα θα επενδύσει σε πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρικά και υδρογόνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

"Είναι σαφές ότι ένα κοινοβούλιο με κυρίαρχο το RN θα διευκόλυνε την εφαρμογή νομοθεσίας που θα επιβραδύνει τουλάχιστον την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε εκπρόσωπος της Velocita Energies, μονάδα της κινεζικής Envision Energy, η οποία λειτουργεί αιολικά πάρκα στη Γαλλία. .

 Οι μετοχές της Engie, του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων της Γαλλίας, σημείωσαν πτώση 6,1% από τη Δευτέρα, εξαλείφοντας 2,1 δισεκατομμύρια από την αγοραία αξία της.

Η Γαλλία υστερεί στους γείτονές της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με περίπου 45 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος αιολικής και ηλιακής ενέργειας, και έχει μείνει πίσω από τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περίπου το 65% των τροφοδοτικών της προέρχονταν από πυρηνικά το 2023.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επρόκειτο να εισαγάγει νομοθεσία την Πέμπτη που περιγράφει σχέδια για ταχεία επέκταση των ηλιακών και αιολικών πάρκων, με επίσημη διαβούλευση να αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου.

  

Διπλασιασμός εγκαταστάσεων 

Τα σχέδια περιελάμβαναν στόχους διπλασιασμού του ετήσιου ρυθμού των ηλιακών εγκαταστάσεων για να φτάσουν τα 75-100 GW το 2035, με 40-45 GW χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων και 18 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων να προγραμματίζονται για την ίδια περίοδο.

Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει για σχεδόν ένα χρόνο,  μπαίνει τώρα στο συρτάρι  πριν από τις εκλογές που θα ξεκινήσουν στις 30 Ιουνίου.

 Το RN πιθανότατα δεν θα αποσυναρμολογήσει τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες λόγω της απειλής νομικής δράσης, αλλά η νέα αδειοδότηση θα μπορούσε να σταματήσει εάν το RN κατέχει την ισχύ, δήλωσε ένας διευθυντής σε ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας με αιολικά πάρκα στη χώρα, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

 Η κρατική υποστήριξη για ηλιακούς συλλέκτες αναμενόταν να κοστίσει περίπου 590 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Ωστόσο, η χερσαία αιολική ενέργεια θα αποφέρει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ για το κράτος, σύμφωνα με εκτίμηση της Γαλλικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας.

Μια πιο αργή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ικανότητα της Γαλλίας να καλύψει την ενεργειακή της ζήτηση τα επόμενα 15 χρόνια προτού κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, πρόσθεσε ο Rana Adib, εκτελεστικός διευθυντής στον όμιλο λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας REN21.

 «Η Γαλλία πρέπει να συμβάλει στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα αναπτύσσοντας, παράλληλα με την πυρηνική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν αποδείξει τις δυνάμεις και την ανταγωνιστικότητά τους και θα είναι απαραίτητες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη νέας πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε η Engie σε ανακοίνωση .

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης