Οι κανόνες για την προτεραιότητα στην πρόσβαση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο έχουν φέρει αναστάτωση στην Αυστραλία (Renew)

Οι κανόνες για την προτεραιότητα στην πρόσβαση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο έχουν φέρει αναστάτωση στην Αυστραλία (Renew)
Ο Paul Simshauser, διευθύνων σύμβουλος της PowerLink του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, η χαρακτήρισε το προτεινόμενο καθεστώς «τρελό»
Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς για τις ΑΠΕ στην Αυστραλία, καταφέρθηκε εναντίον της προτεινόμενης ρύθμισης για την «πρόσβαση των έργων κατά προτεραιότητα» που πρότειναν οι ιθύνοντες για την βιομηχανία, λέγοντας ότι θα αφήσει νέα αιολικά και ηλιακά έργα αποκλεισμένα από το δίκτυο, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος για τους καταναλωτές.

Ο Paul Simshauser, διευθύνων σύμβουλος της PowerLink του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, η χαρακτήρισε το προτεινόμενο καθεστώς «τρελό» και δήλωσε ότι, ενώ μπορεί να είχε νόημα σε έναν κόσμο με άνθρακα και φυσικό αέριο, δεν έχει νόημα για ένα δίκτυο στο οποίο κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Έχω αναλύσει αυτά τα πράγματα μέχρι αηδίας», δήλωσε ο καθηγητής Simshauser, σύμφωνα με το Renew Economy.

«Αν ακολουθήσετε ένα σύστημα που θα βασίζεται στην πρόσβαση κατά προτεραιότητα, το οποίο είναι τέλειο για τον παλιό ενεργειακό κόσμο, όταν είχατε άνθρακα και φυσικό αέριο, το καταλαβαίνω .... όταν πάτε σε έναν κόσμο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πρόσβαση κατά προτεραιότητα σημαίνει ότι θα περιορίσετε ανυπολόγιστες ποσότητες καλών έργων» δήλωσε ο ίδιος.

Οξυμμένη η συζήτηση

Η «επίθεση» του Simshauser είναι απλώς το τελευταίο κομμάτι που ήρθε να προστεθεί στο ήδη περίπλοκο παζλ της πρόσβασης των έργων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Έχουν προηγηθεί πολλές προτάσεις από το διοικητικό συμβούλιο του Συμβουλίου Ενεργειακής Ασφάλειας, σχετικά με το ποια έργα θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα και τι θα λειτουργούσε καλύτερα.

Το ακανθώδες ζήτημα της πρόσβασης στο δίκτυο έχει οδηγήσει στη δημιουργία ζωνών ανανεώσιμης ενέργειας, όπου δίνεται η δυνατότητα στους κατασκευαστές έργων να αγοράσουν «δικαιώματα πρόσβασης».

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Ενέργειας της Αυστραλίας (AEMC) έχει παρουσιάσει την τελευταία της πρόταση τον περασμένο μήνα, η οποία περιλαμβάνει τη δική της πρόταση για ένα καθεστώς «πρόσβασης κατά προτεραιότητα», ωστόσο είναι ήδη σαφές ότι οι κρατικές κυβερνήσεις ακολουθούν το δικό τους δρόμο στο θέμα αυτό.

Η επαρχία Βικτώρια, για παράδειγμα, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, καταρτίζοντας τους δικούς της κανόνες πρόσβασης στο δίκτυο, βάσει χρεώσεων που θα διαχειρίζεται η νεοσύστατη VicGrid.

Οι προσπάθειες του Κουίνσλαντ

Το Κουίνσλαντ, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να γίνει από ουραγός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα, σε ηγέτη του τομέα.

Η συζήτηση στο Κουίνσλαντ σχετικά με τα καθεστώτα πρόσβασης στο δίκτυο συνοδεύεται από ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα των νέων ζωνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά πόσον αυτό θα εξομαλύνει ή θα επιδεινώσει τα προβλήματα, ιδίως εν μέσω των εκρήξεων του κόστους και των καθυστερήσεων σε πολλές προτεινόμενες ζώνες ΑΠΕ.

Ως προς αυτό το θέμα, ο Simshauser λέει ότι η προσέγγιση του Κουίνσλαντ για τις ζώνες ανανεώσιμης ενέργειας ήταν σκόπιμα διαφορετική από άλλες πολιτείες και εξέτασε μικρότερες ζώνες που τα έργα εκεί μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτερα.

Η πολιτεία αυτή έχει τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό νέων έργων ΑΠΕ υπό κατασκευή από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.

Ο Simshauser έγραψε πρόσφατα ένα paper σχετικά με τους κανόνες που ρυθμίζουν την πρόσβαση των έργων κατά προτεραιότητα μαζί με τον καθηγητή David Newbery, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο αιολικής και ηλιακής παραγωγής, εάν το καθεστώς προχωρήσει.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το καθεστώς πρόσβασης κατά προτεραιότητα θα απαιτούσε το μακροπρόθεσμο οριακό κόστος της ηλιακής ενέργειας, για παράδειγμα, να εκτοξευθεί από 65 δολ/MWh σε 91 δολ/MWh, γεγονός που θα μεταφραζόταν σε πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 169 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε 1.500 MW ισχύος σε μια REZ.

Για την αιολική ενέργεια, το κόστος 2.300 MW ισχύος θα εκτοξευόταν από περίπου 72 δολ/MWh σε περισσότερα από 97 δολ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης